Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
15.10

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

Natisni članek

Rusija Sankt Peterburg hčerka Vladimir Putin

Petek, 7. 6. 2024, 15.10

1 teden, 5 dni

Putinovi domnevni hčerki na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67
Marija Voroncova, Putinova hči | Marija Voroncova je endokrinologinja v nacionalnem endokrinološkem raziskovalnem centru v Moskvi. | Foto Reuters

Marija Voroncova je endokrinologinja v nacionalnem endokrinološkem raziskovalnem centru v Moskvi.

Foto: Reuters

Hčerki ruskega predsednika Vladimirja Putina, 39-letna Marija Voroncova in 37-letna Katerina Tihonova, sta se ta teden udeležili gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Putin, ki skrbno skriva podrobnosti o svojem zasebnem življenju, sicer nikoli ni javno ali uradno potrdil, da sta Voroncova in Tihonova njegovi hčerki. Se je pa udeležil današnjega foruma v Sankt Peterburgu, na katerem je spregovoril o vojni z Ukrajino.

Voroncova in Tihonova sta v četrtek in danes sodelovali na panelih v okviru Mednarodnega gospodarskega foruma (SPIEF) v Sankt Petersburgu, drugem največjem ruskem mestu in Putinovem domačem kraju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Udeležence foruma je danes nagovoril tudi Vladimir Putin, ki ni nikoli javno ali uradno potrdil, da sta Marija Voroncova in Katerina Tihonova njegovi hčerki. O tem so sicer po navedbah AFP v preteklosti pisali številni ruski in tuji mediji, obe pa sta se kot "hčerki ruskega predsednika" znašli tudi na seznamu sankcij ZDA.

Katerina Tihonova je v četrtek na forumu sodelovala v razpravi na temo vloge obrambnega sektorja pri krepitvi ruske tehnološke suverenosti. | Foto: Reuters Katerina Tihonova je v četrtek na forumu sodelovala v razpravi na temo vloge obrambnega sektorja pri krepitvi ruske tehnološke suverenosti. Foto: Reuters

Obe sta se foruma udeležili že v preteklosti

Katerina Tihonova je specialistka za strojništvo in članica znanstvenega sveta državne univerze v Moskvi. V četrtek je na forumu v Sankt Petersburgu sodelovala v razpravi na temo vloge obrambnega sektorja pri krepitvi ruske tehnološke suverenosti. Marija Voroncova, endokrinologinja v nacionalnem endokrinološkem raziskovalnem centru v Moskvi, pa danes sodeluje v panelu na temo inovacij na področju biotske raznovrstnosti.

Obe sta se foruma SPIEF v preteklosti že udeležili kot gostji, vendar so ruski mediji poročali, da sta bili tokrat prvič vključeni v uradni program.

Marija in Katerina sta se rodili v letih 1985 in 1986, ko je bil Putin še poročen z nekdanjo ženo Ljudmilo. V svojih 25 letih na oblasti je ruski voditelj v javnih izjavah sicer že omenil obstoj svojih hčera, vendar ni nikoli navedel podrobnosti, potrdil njune identitete ali se z njima fotografiral v javnosti.

Voroncova danes sodeluje v panelu na temo inovacij na področju biotske raznovrstnosti. | Foto: Reuters Voroncova danes sodeluje v panelu na temo inovacij na področju biotske raznovrstnosti. Foto: Reuters

Putin: Rusija ne razmišlja o rabi jedrskega orožja v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu dejal, da je ruska vojska letos v Ukrajini zasedla 47 mest in vasi, skupno 880 kvadratnih kilometrov ozemlja. Zatrdil je tudi, da kljub sankcijam Zahoda zaradi invazije na Ukrajino ostaja Rusija ključna partnerica v svetovni trgovini.

Pred več sto ruskimi gospodarstveniki in številnimi tujimi gosti je dejal, da se je letos v rusko vojsko za boj na ukrajinski fronti prijavilo več kot 160.000 ljudi in da oblasti v Moskvi ne načrtujejo nove mobilizacije, saj ni potrebna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Ob tem je zatrdil, da Rusija ne razmišlja o rabi jedrskega orožja v Ukrajini, a poudaril, da bi doktrino rabe takšnega orožja lahko tudi spremenili. "Doktrina je živ instrument in pozorno spremljamo dogajanje v svetu okoli nas. Ne izključujemo možnosti, da bi v doktrino vnesli kakršne koli spremembe," je pojasnil. Rusija trenutno razpolaga z največjim jedrskim arzenalom, ki naj bi vključeval več kot 5.000 jedrskih konic.

Glede ruskega gospodarstva pa je v govoru zatrdil, da kljub oviram in po njegovem nezakonitih sankcijah Zahoda Rusija ostaja globalna trgovinska partnerica, ki razvija mednarodno sodelovanje.

Dejal je, da je stopnja rasti ruskega gospodarstva večja od svetovnega povprečja in da delež rublja v ruski mednarodni menjavi znaša skoraj 40 odstotkov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, ki navaja ruski dnevnik Kommersant. Izpostavil je tudi podatke Svetovne banke, po katerih je Rusija po kupni moči četrto najmočnejše gospodarstvo. Ocenil je, da mora Rusija razvijati ozemlja, ki so bogata z viri, pri tem pa posebej izpostavil Arktiko, kjer so velike zaloge mineralov. Izrazil je željo po okrepitvi ladijskega prometa po Arktičnem oceanu z lanskih 36 milijonov ton na 150 milijonov ton.

Dejal je, da okoli tri četrtine ruske zunanje trgovine poteka z Rusiji prijaznimi državami. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Moskva po uvedbi zahodnih sankcij po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022 svoje gospodarsko sodelovanje zlasti usmerila na Kitajsko, pa tudi na Indijo, Afriko in Latinsko Ameriko.

Po poročanju dpa se kljub omejenim gospodarskim stikom foruma udeležujejo tudi številni zahodni gospodarstveniki, tako iz Evropske unije kot ZDA. Ob začetku foruma, ki poteka od srede, so ruski politiki in gospodarstveniki poudarili, da se Rusija pripravlja na dolg oborožen konflikt, ki bi lahko zaznamoval njeno gospodarstvo.

Putin je dejal, da je stopnja rasti ruskega gospodarstva večja od svetovnega povprečja in da delež rublja v ruski mednarodni menjavi znaša skoraj 40 odstotkov. | Foto: Reuters Putin je dejal, da je stopnja rasti ruskega gospodarstva večja od svetovnega povprečja in da delež rublja v ruski mednarodni menjavi znaša skoraj 40 odstotkov. Foto: Reuters

Vladimir Putin
Novice Razburjeni Putin zmerjal prisotne in grozil z jedrskim orožjem #vide
Mariano Checheliuk
Novice Po dveh letih trpinčenja so Rusi izpustili 24-letno ukrajinsko policistko Marijano
Vladimir Putin
Novice Resno opozorilo: Putinove sile bi "smešno" majhno britansko tankovsko floto izbrisale v dveh tednih
Ne spreglejte