Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2021,
13.18

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Natisni članek

nasilje orožje eksploziv Nato meja spor Ukrajina Rusija

Četrtek, 2. 12. 2021, 13.18

2 leti, 4 mesece

Ruska vojska na meji z Ukrajino: jim grozi invazija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Vladimir Putin raketa orožje Rusija | V zadnjih dneh se krepijo napetosti glede dogajanja na mejah Ukrajine, kjer Rusija po navedbah Kijeva in zveze Nato kopiči svoje sile. Putin je v torek zavrnil navedbe, da bi Moskva pripravljala invazijo na Ukrajino. Obenem je Natove vojaške vaje ob ruskih mejah označil za grožnjo Rusiji. | Foto Reuters

V zadnjih dneh se krepijo napetosti glede dogajanja na mejah Ukrajine, kjer Rusija po navedbah Kijeva in zveze Nato kopiči svoje sile. Putin je v torek zavrnil navedbe, da bi Moskva pripravljala invazijo na Ukrajino. Obenem je Natove vojaške vaje ob ruskih mejah označil za grožnjo Rusiji.

Foto: Reuters

Napetosti zaradi konflikta med Ukrajino in proruskimi separatisti se v zadnjih dneh stopnjujejo. Iz Rusije so danes sporočili, da so pridržali tri ukrajinske vohune, eden med njimi naj bi načrtoval napad z eksplozivom. Osrednja tema pogovorov na današnjem zasedanju zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Stockholmu naj bi bila tudi ukrajinska kriza, saj skrbi povzroča zbiranje ruskih vojakov na meji.

Osrednja tema ministrskega zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi zunanji minister Anže Logar, bo po napovedih ukrajinska kriza zaradi zbiranja ruskih vojakov na meji, o čemer se bosta ob robu zasedanja ločeno srečala ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Rusija, Putin, Ruska vojska, vladimir putin
Novice "Ruska vojska vstopi v Kijev in razglasi prorusko Ukrajino"

V Natu pripravljeni, Rusi očitke za napad zavračajo

Blinken je že v sredo v Rigi na zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato izpostavil globoko zaskrbljenost zaradi dokazov o načrtih Rusije za uporabo sile proti Ukrajini in poudaril odločenost članic zveze Nato, da v tem primeru ostro ukrepajo, tudi z gospodarskimi sankcijami, kakršnih do zdaj še niso uporabile.

Nato je po Blinknovih navedbah pripravljen še naprej podpirati Ukrajino, pri čemer pa tudi Kijev poziva k zadržanosti.

Moskva, ki si je leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, sicer vztrajno zavrača očitke, da načrtuje napad, Natu pa očita, da namerno spodbuja napetosti.

Ukrajinski vohun načrtoval napad z eksplozivom 

Med tem so iz Rusije sporočili, da so pridržali tri ukrajinske vohune, med njimi enega, ki naj bi načrtoval napad z eksplozivom. Iz ruske obveščevalne službe FSB niso razkrili, kje in kdaj naj bi pridržala Ukrajince. 

Dva od domnevnih vohunov, oče in sin, sta bila agenta ukrajinske obveščevalne službe SBU. Po navedbah FSB sta odpotovala v Rusijo, da bi zbirala informacije ter fotografirala in snemala strateško pomembna podjetja in objekte prometne infrastrukture.

Domnevna vohuna sta priznala, da ju je rekrutirala SBU, ki jima je ponudila deset tisoč dolarjev, so še sporočili iz FSB.

Tretji Ukrajinec, ki naj bi načrtoval izvedbo napada, je bil "rekrutiran in je deloval po navodilih" vodilnega ukrajinskega obveščevalca, so v izjavi še navedli pri FSB: "Napad je bil načrtovan z detonacijo dveh improviziranih eksplozivnih naprav s skupno maso 1,5 kilograma." V sporočilu niso navedli, kje in kdaj naj bi bil napad načrtovan.

Ruska vojska
Novice Zahod v skrbeh: nevarni premiki ruske vojske vzbujajo strah #video

V zadnjih letih, zlasti po poslabšanju odnosov z Zahodom zaradi priključitve Krima, se je v Rusiji povečalo število domnevnih primerov vohunjenja. Številni vključujejo Ukrajince, nekateri pa so povezani tudi s Poljsko in baltskimi državami, po navedbah STA še piše AFP.

B-2 Spirit
Novice Moskva: ZDA na meji vadijo napade z jedrskim orožjem na Rusijo
Severni tok 2,  Nord Stream 2
Novice Nemški "ne" Severnemu toku: cene plina poskočile za 17 odstotkov
Ukrajina
Novice Svetovalec ukrajinskega predsednika tarča atentata
Angela Merkel, Volodimir Zelenski
Novice Opozorila Kremlju: plin ni politično orožje, v nasprotnem primeru sledijo sankcije
Ne spreglejte