Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
16.38

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

13

Natisni članek

jedrsko orožje ZDA Ukrajina Kitajska Rusija Sergey Shoigu

Sreda, 24. 11. 2021, 16.38

2 leti, 5 mesecev

Moskva: ZDA na meji vadijo napade z jedrskim orožjem na Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

13

B-2 Spirit | ZDA imajo uradno tri vrste strateških bombnikov: B-52 stratofortress, B-2 spirit (na fotografiji) in B-1B. | Foto Guliverimage

ZDA imajo uradno tri vrste strateških bombnikov: B-52 stratofortress, B-2 spirit (na fotografiji) in B-1B.

Foto: Guliverimage

Ameriški bombniki z jedrskim orožjem že tedne v vzhodni Evropi na meji z Rusijo preizkušajo odziv Moskve na začetek jedrske vojne, trdi ruski minister za obrambo Sergej Šojgu.

"V zadnjem mesecu je 10 strateških bombnikov z jedrskim orožjem opravilo približno 30 misij na meji z Rusijo v vzhodni Evropi," je včeraj v Pekingu dejal ruski minister za obrambo Sergej Šojgu, poroča Russia Today. "Vadili so uporabo jedrskega orožja proti Rusiji," trdi Šojgu, ki je tudi poudaril, da so se ameriški bombniki ruskemu zračnemu prostoru približali na največ 20 kilometrov.

Ruska vojska
Novice Zahod v skrbeh: nevarni premiki ruske vojske vzbujajo strah #video

"Rusija ne bo napadla Ukrajine"

"Zato je strateško sodelovanje med Rusijo in Kitajsko zelo pomembno predvsem v času, ko se verjetnost vojaškega spopada med geopolitičnimi silami hitro povečuje," je še dejal Šojgu. Po njegovih besedah Moskva sicer ne namerava izvesti vojaške invazije v Ukrajini, kar ji očitajo zahodne države in Nato. "Premik ruskih čet in vojaške opreme prek ozemlja Rusije je samo naša stvar," je dokaze Zahoda na pripravo invazije komentiral Šojgu.

Mateusz Morawiecki
Novice Poljski premier: Kaj takega se ni zgodilo že od hladne vojne

Poveljnika ameriške in ruske vojske opravila telefonski pogovor

Načelnik generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov, in načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley, sta včeraj po navedbah ruskega obrambnega ministrstva opravila telefonski pogovor. Zahodne države skrbi rusko kopičenje enot na meji z Ukrajino.

Rusko ministrstvo je sporočilo, da sta generala govorila o aktualnih vprašanjih mednarodne varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva zavrača obtožbe, da se s kopičenjem vojske na meji pripravlja na invazijo na Ukrajino, ki je zahodne države zaprosila za več vojaške pomoči.

V torek je ukrajinska mornarica dobila dva patruljna čolna od ZDA, ki sta prispela v Odeso. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je dejal, da ameriško pošiljanje opreme in svetovalcev v Ukrajino samo povečuje napetosti.

Severni tok 2,  Nord Stream 2
Novice Nemški "ne" Severnemu toku: cene plina poskočile za 17 odstotkov

Ruski obveščevalci zavračajo navedbe o načrtih za invazijo na Ukrajino

Ruska zunanja obveščevalna služba (SVR) je v ponedeljek zavrnila vse pogostejše obtožbe Zahoda, da Moskva načrtuje invazijo na Ukrajino. "Američani prikazujejo zastrašujočo podobo horde ruskih tankov, ki se valijo na ukrajinska mesta, z navedbo, da posedujejo zanesljive informacije o takšnih ruskih namerah," je sporočil SVR.

SVR je v eni od redkih izjav za ruske tiskovne agencije še poudaril, da ZDA pošiljajo svojim zaveznikom "popolnoma napačne informacije o koncentraciji sil na ozemlju naše države za vojaško invazijo na Ukrajino", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin obtožuje Zahod, da podpihuje konflikt v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je pretekli teden dejal, da Zahod z vojaškimi vajami v Črnem morju in preletu bombnikov blizu ukrajinske meje podpihuje konflikt v Ukrajini. Na drugi strani ZDA obtožujejo Rusijo, da kopiči vojake v bližini Ukrajine.

Zahodne države že nekaj tednov opozarjajo na rusko vojaško dejavnost v bližini Ukrajine. Washington je tudi posvaril Moskvo pred novo "hudo napako" v Ukrajini.

Rusija je spomladi izvedla obsežne vojaške vaje blizu ukrajinske meje in na Krimu, kar je sprožilo zaskrbljenost glede morebitne ruske invazije. Nedavno so se na družbenih omrežjih pojavili videoposnetki, na katerih je videti, kako Rusija premika čete, tanke in rakete k ukrajinski meji.

"Agresivnost Risje se je povečala"

Kijev je sicer pretekli teden sporočil, da si od Zahoda želi več vojaške pomoči.

"Agresivnost Rusije, tako diplomatska kot vojaška, se je v zadnjih tednih močno povečala," je na novinarski konferenci ocenil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Dodal je, da se po njegovih obiskih v Washingtonu in Bruslju "pripravlja celovit paket za obvladovanje Rusije". Po njegovih besedah se Kijev pogaja z Zahodom za "dobavo dodatnega orožja za našo vojsko".

Moskva je v odzivu Kijev in Zahod obtožila vojnega hujskaštva.

Napetosti od začetka migrantske krize

Črno morje je za Rusijo občutljiva regija. Leta 2014 si je Rusija priključila do takrat ukrajinski polotok Krim. Od takrat se Ukrajina na vzhodu države spopada s proruskimi uporniki. Spopadi so doslej zahtevali že več kot 13 tisoč življenj.

Novi očitki Zahoda na račun Rusije na vzhodu Ukrajine so se pojavili sredi migrantske krize na meji med Poljsko in Belorusijo.

Ne spreglejte