Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 11. 2021,
12.56

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

22

Natisni članek

migracije Poljska Belorusija

Nedelja, 21. 11. 2021, 12.56

2 leti, 4 mesece

Poljski premier: Kaj takega se ni zgodilo že od hladne vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

22

Mateusz Morawiecki | Poljski premier Mateusz Morawiecki se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, dve od njih tudi mejita na Belorusijo, ta teden pa ima napovedane še obiske v evropskih prestolnicah. | Foto Reuters

Poljski premier Mateusz Morawiecki se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, dve od njih tudi mejita na Belorusijo, ta teden pa ima napovedane še obiske v evropskih prestolnicah.

Foto: Reuters

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes označil migrantsko krizo na meji z Belorusijo za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne. Morawiecki, ki se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, je zagotovil, da se Poljska ne bo pustila izsiljevati in bo naredila vse v svoji moči, da zavaruje meje EU.

Morawiecki je na Twitterju zapisal, da je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zagnal hibridno vojno proti EU. "To je največji poskus destabilizacije Evrope v 30 letih," je poudaril. "Poljska ne bo popustila izsiljevanju in bo naredila vse, da obrani meje EU," je dodal.

migranti poljska-belorusija
Novice Migranti spremenili svojo taktiko

Belorusija umetno ustvarila krizo

Zahod obtožuje Belorusijo, da je umetno ustvarila krizo, z zavajanjem migrantov, da bodo lahko čez njihovo ozemlje lažje prišli v Evropsko unijo. Minsk očitke zavrača in kritizira EU, da ne sprejema migrantov. Lukašenko je v intervjuju za britanski BBC v petek sicer priznal, da je možno, da so njegove sile pomagale migrantom pri prečkanju meje, zanikal pa očitke, da sam stoji za operacijo oz. da je migrante vabil v Belorusijo.

Čeprav se kažejo znaki umiritve trenutne krize, so poljski obmejni stražarji danes poročali o novem poskusu nezakonitega prečkanja meje, med njimi naj bi skušala nasilno mejo prečkati skupina z okoli 100 migranti. Incident se je zgodil v soboto malo pred polnočjo. Skupno so zabeležili 208 poskusov nezakonitega prečkanja meje.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v soboto posvaril, da je Belorusija spremenila taktiko in po novem na več točk ob meji pošilja manjše skupine migrantov, ki nato skušajo priti na ozemlje EU.

Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko priznal morebitno pomoč migrantom
Novice Migranti napadli poljske policiste in enega huje poškodovali #video #foto
poljska. belorusija. migranti.
Novice Skupina migrantov zopet prebila ograjo na beloruski meji #video
Ne spreglejte