Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 11. 2021,
12.15

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

29

Natisni članek

migranti Poljska Belorusija

Sobota, 20. 11. 2021, 12.15

2 leti, 5 mesecev

Migranti spremenili svojo taktiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

29

migranti poljska-belorusija | Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2.000 ljudi. | Foto Reuters

Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2.000 ljudi.

Foto: Reuters

Več skupin migrantov se je v petek zvečer v bližini poljskega naselja Dubicze Cerkiewne poskušalo prebiti prek meje med Belorusijo in Poljsko, a so jih poljske varnostne sile po navedbah stražarjev na meji uspešno zadržale. Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak meni, da po novem manjše skupine poskušajo prečkati mejo na več različnih mestih.

Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko zagrozil Evropi #video

"Tujci so bili agresivni. Metali so kamenje in pirotehnična sredstva ter uporabljali solzivec," so zapisale mejne oblasti. Poljski uradniki so zabeležili skupno 195 poskusov nezakonitega prečkanja meje, pri čemer je največja skupina štela okoli 200 ljudi.

Migranti prejemajo navodila beloruskih varnostnih sil

"Migranti so tokrat uporabili nekoliko drugačno taktiko - manjše skupine poskušajo prečkati mejo na več različnih mestih," je povedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak in izrazil prepričanje, da migranti prejemajo navodila beloruskih varnostnih sil.

Poljske mejne oblasti so poročale tudi o več aretiranih zaradi tihotapljenja ljudi, vključno s štirimi Poljaki, dvema Ukrajincema, dvema Nemcema, Azerbajdžancem in Gruzijcem. Ti so skupini 34 migrantov poskušali pomagati prečkati mejo.

Novice Brezobziren maščevalni pohod, ki lahko v Evropi povzroči pravo katastrofo #video

Številni so zavrnili ponudbe za vrnitev v domovino

Ta teden so sicer beloruske oblasti velik del migrantov, ki so dolgo časa taborili v gozdu na meji, preselile v začasni sprejemni center. Migranti tam prejemajo hrano in zdravstveno oskrbo, vendar ostajajo pritožbe glede higienskih standardov. Razmere dodatno otežujejo vse nižje temperature.

Tisti, ki so se preselili v zavetišče, še vedno upajo, da bodo prišli v EU. Številni so zavrnili ponudbe za vrnitev v domovino, je dejal generalni sekretar beloruskega Rdečega križa Dmitrij Ševzov in dodal, da so migranti trenutno pod nadzorom in da jim je onemogočeno zapuščanje stavbe.

Ne spreglejte