SiolNET. Novice Svet
5,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukašenko zagrozil Evropi #video

5,22

termometer

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes zagrozil, da bo prekinil tranzit plina v Evropo, če bo Evropska unija razširila sankcije proti Minsku. Kot je dejal, se bo "odzval" na vse nove sankcije, ki bi jih EU uvedla proti Belorusiji zaradi migrantske krize na poljsko-beloruski meji.

"Evropo oskrbujemo s toploto, pa kljub temu grozijo, da bodo zaprli mejo. Kaj če tam zapremo zemeljski plin? Zato bi priporočil, naj poljski voditelji, Litovci in drugi praznoglavi posamezniki premislijo, preden govorijo," je po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta, ki jo povzema ruska tiskovna agencija Tass, dejal Aleksander Lukašenko na seji vlade.

Lukašenkov odgovor na sankcije: prekinil bi tranzit plina iz Rusije

"Če uvedejo dodatne sankcije, se moramo odzvati," je dejal Lukašenko in nakazal, da bi Belorusija lahko prekinila tranzit plina iz Rusije v Evropsko unijo prek plinovoda Jamal-Evropa. Gre za najdaljši plinovod na svetu, ki vodi od polotoka Jamal v Sibiriji do Nemčije in je dolg več kot štiri tisoč kilometrov.

Evropska unija zaradi migrantske krize na poljsko-beloruski meji režimu v Minsku grozi z razširitvijo sankcij, o čemer naj bi zunanji ministri povezave razpravljali v ponedeljek.

Unija beloruskemu režimu očita, da načrtno vabi migrante v Belorusijo, od koder jih nato usmerjajo zlasti proti Poljski. V tem vidijo odgovor na sankcije, ki jih je EU uvedla proti Minski zaradi nasilnega zatiranja opozicije po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Razširitev sankcij naj bi med drugim zajela letalske družbe, ki migrante iz Afrike ali Azije z namenom nadaljnje poti v EU vozijo v Belorusijo.

Na meji med Poljsko in Belorusijo ostaja napeto 

Poljske oblasti poročajo, da je skupina 150 migrantov ponoči skušala nasilno prebiti ograjo med Belorusijo in Poljsko, je sporočil poljski namestnik notranjega ministrstva Bertosz Grodeck. Migranti naj bi vojake obmetavali s predmeti in nato poskušali uničiti ograjo, je na Twitterju zapisalo poljsko obrambno ministrstvo. "Vojaki so v zrak izstrelili opozorile strele," so dodali.

Tiskovni predstavnik policije je pojasnil, da so bili pri kraju Bialowieza, ko se je zbrala skupina migrantov, v pripravljenosti mejni stražarji, vojaki in okoli 20 policistov. Medtem je bilo ponoči mirneje na območju prehoda Kuznica, ki ostaja zaprt. Še v ponedeljek so tam migranti skušali sicer neuspešno prebiti ograjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mejo je hotelo prečkati skoraj 500 migrantov

Novinarji sicer še vedno načeloma nimajo dostopa do območja. Nekaj razburjenja je sprožilo nedavno sporočilo beloruskih oblasti, da naj bi bili pripravljeni na belorusko stran spustiti poljske novinarje, a ob tem niso navedli pogojev, niti kdaj bi se to lahko zgodilo.

Skupno so sicer poljske oblasti v sredo registrirale 468 poskus nezakonitega prečkanja meje. Notranje ministrstvo že sedaj deluje v okrepljeni ekipi, pričakujejo pa še dodatne okrepitve.

Putin Merklovi: EU bi morala obnoviti stike z Belorusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes EU sporočil, naj se začne pogovarjati z Belorusijo, če želi rešiti migrantsko krizo na meji s Poljsko. To je v drugem telefonskem pogovoru v dveh dneh sporočil nemški kanclerki Angeli Merkel.

Merklova je v sredo poklicala Putina in ga prosila, naj "uporabi svoj vpliv" na beloruskega voditelja, da bi se kriza končala.

s Novice Brezobziren maščevalni pohod, ki lahko v Evropi povzroči pravo katastrofo #video Rusija, Putin, Ruska vojska, vladimir putin Novice Putin nad Belorusijo poslal bombnike #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin