Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 11. 2021,
9.01

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

8

Natisni članek

vojska Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 15. 11. 2021, 9.01

2 leti, 5 mesecev

Zahod v skrbeh: nevarni premiki ruske vojske vzbujajo strah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

8

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in zunanji minister Francije Jean-Yves Le Drian sta govorila o skrb vzbujajočih aktivnostih ruske vojske na ozemlju in v bližini Ukrajine, so sporočili iz ameriškega State Departmenta. Obenem sta potrdila nadaljnjo neomajno zavezanost suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, sta ministra govorila v soboto. Poleg Rusije je bil tema pogovora tudi iranski jedrski program.

Na meji je sto tisoč ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je že vse od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, ujeta v tleči konflikt s proruskimi separatisti v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk. Ta je do zdaj zahteval okoli 13 tisoč življenj. Separatistične upornike naj bi Rusija podpirala tako s svojimi vojaki kot orožjem, kar v Kremlju sicer zanikajo.

Potem ko se je v začetku leta nasilje na območju znova okrepilo, je Rusija spomladi vzdolž meje z Ukrajino namestila okoli sto tisoč svojih vojakov, s čimer so se okrepili strahovi o ponovni zaostritvi konflikta. Rusija je pozneje sicer napovedala umik vojakov z meje, a tako oblasti v Kijevu kot njihovi zahodni zavezniki z ZDA na čelu trdijo, da je bil ta umik omejen.

EU: Razmere so precej skrb vzbujajoče

Zahodne države so v preteklih dneh izrazile veliko zaskrbljenost zaradi nedavnih premikov ruske vojske v bližini meje z Ukrajino. Te navedbe med drugim potrjujejo tudi videoposnetki, objavljeni na spletnih omrežjih, na katerih je videti, kako se ruski vojaki, tanki in rakete približujejo Ukrajini.

Govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je v odgovoru na vprašanje, ali se EU strinja z oceno ZDA, da obstaja možnost ruskega napada na Ukrajino, v petek ocenil, da so informacije o premikih ruskih vojaških sil na meji z Ukrajino "precej skrb vzbujajoče". EU kot neposredna soseda Ukrajine razmere vseskozi zelo pozorno spremlja, je poudaril.

Zatrdil je, da se tesno usklajujejo s partnerji in da bodo o tem zunanji ministri znova razpravljali danes. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg naj bi se medtem danes sestal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo. O Ukrajini sta v sredo v Washingtonu govorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden.

Na meji z Belorusijo premikajo tanke T-80U in samovozne topove 2S19 Msta-S

Ameriški diplomati so v zadnjih dneh več partnerskih držav v Evropi opozorili zaradi povečanih aktivnosti ruske vojske na meji z Belorusijo. Rusija je v petek poslala padalce na belorusko mejo v bližini Poljske, kjer je na stotine migrantov, ki poskušajo preiti v Evropsko unijo. Visoki ameriški uradniki so pri zaveznicah v Natu izpostavili možnosti, da bi Rusija morda načrtovala zaroto, da bi zasegla še več delov Ukrajine.

Rusi imajo na meji eno najboljših ruskih tankovskih enot. Nastanjena je v bližini Moskve. Med opremo so elementi 1. gardske tankovske armade, ene najelitnejših ruskih tankovskih armad, ki je specializirana za prebojne napade in delovanje v zaledju. Opaziti je mogoče tudi več logističnih enot, oklepnikov BMP, samovoznih topov 2S19 Msta-S in tankov T-80U, ki sestavljajo večino 1. gardske tankovske armade. 

Rusi pravijo, da imajo vajo, Američani so zaskrbljeni

Ruski uradniki zanikajo, da je kopičenje vojske na ukrajinski meji ali pošiljanje padalcev v Belorusijo nenavadno ali agresivno. "Enota ruskih padalcev bo novembra vadila pristanek na neznanem ozemlju v regiji Hrodna v Belorusiji. Preverjali bomo bojno pripravljenost padalcev," so v petek sporočil z ruskega obrambnega ministrstva.

Antony Blinken, državni sekretar ZDA, je sredi tedna dejal: "Zaskrbljeni smo, da bi lahko Rusija naredila resno napako." Prejšnji teden je predsednik Joe Biden poslal Williama Burnsa, direktorja Cie, v Moskvo. Poudarjajo, da so zaskrbljeni glede ruskih vojaških potez in rastoče migrantske krize, vzajemnih krogov očitkov ter diplomatskih protestov med Belorusijo in Poljsko.

Lukašenko: Spravili ste nas v takšne okoliščine, da smo se prisiljeni odzvati

Poljska pa tudi Litva in Latvija militarizirajo svoje meje z Belorusijo, da bi poskušale preprečiti rekordno število migrantov. Aleksandra Lukašenka obtožujejo, da je ustvaril migrantsko krizo kot maščevanje Evropski uniji za uvedbo sankcij proti Belorusiji na lanskih spornih volitvah in kot odgovor na ostro zatiranje protestnikov, ki izpodbijajo legitimnost Lukašenkove vladavine. Volitve so bile na splošno ocenjene kot ponarejene.

Lukašenko je polovično zanikal, da bi želel Evropo izsiljevati s poskusom podžiganja migrantske krize, vendar je dejal, da se je odzval na tuje pritiske. "Nikogar ne izsiljujemo z nezakonitim priseljevanjem," je avgusta dejal novinarjem v palači neodvisnosti v Minsku. "Nikomur ne grozimo. Toda spravili ste nas v takšne okoliščine, da smo se prisiljeni odzvati. In reagiramo."

Na poljsko beloruski meji deset tisoč poljskih vojakov

Samo oktobra je Poljska zabeležila 15 tisoč poskusov nezakonitega prehoda meje. Prejšnji teden je Poljska na mejo napotila še 2.500 vojakov, s čimer se je število vojakov, ki patruljirajo na meji države, povečalo na deset tisoč. Piotr Wawrzyk, namestnik poljskega zunanjega ministra, je dejal: "Ukrepi beloruskih oblasti imajo v zadnjih tednih vse bolj očitne znake namernega stopnjevanja."

Na stotine migrantov kampira na beloruski strani meje s Poljsko v bližini Kuznice Bialostocke na Poljskem. "Šokantno je, da Evropa ni zmožna obravnavati tako majhnega števila migrantov, ki so obtičali na meji med Poljsko in Belorusijo," je dejal Jan Egeland, generalni sekretar norveškega sveta za begunce.

"Beloruske sile vodijo vse več skupin migrantov proti mejnemu prehodu Kuznica," je tvitnilo poljsko obrambno ministrstvo. Na posnetkih je videti več sto migrantov pred postrojenimi poljskimi policisti in vojaki. Wasik je ob tem zagotovil, da so poljske sile pripravljene na vse scenarije.

Po navedbah poljskih obmejnih stražarjev so se migranti začeli zbirati ob prehodu danes zjutraj. Prepričani so še, da se pripravljajo na poskus nasilnega preboja meje.

Posnetkov novinarji niso uspeli neodvisno potrditi, saj jim poljske oblasti ne dovolijo dostopa do obmejnega območja. Varšava sicer trdi, da je ob meji z Belorusijo od 3000 do 4000 migrantov, pretežno iz Bližnjega vzhoda.

poljska. belorusija. migranti.
Novice Skupina migrantov zopet prebila ograjo na beloruski meji #video
Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko zagrozil Evropi #video
Rusija, Putin, Ruska vojska, vladimir putin
Novice Putin nad Belorusijo poslal bombnike #video
Ne spreglejte