Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
26. 5. 2019,
20.23

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

5

Natisni članek

Nemčija rezultati Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019

Nedelja, 26. 5. 2019, 20.23

4 leta, 11 mesecev

evropske volitve po evropi

Odmevi po Evropi: Mayeva močno poražena, Grki kmalu na predčasne volitve? #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

5

V evropskem parlamentu bo še naprej največja stranka desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Za njimi so se uvrstili socialdemokrati, tretji pa so liberalci, ki so pridobili največ sedežev.

00:08

Poraz Mayeve

23:33

Predčasne volitve v Grčiji?

20:48

Le Penova boljša od Macrona

18:45

Obliž na rane Kurza v Avstriji

18:44

Zeleni val v Nemčiji

  • 02:24

    V Latviji zmagala Nova enotnost evropskega komisarja Dombrovskisa

    Na nedeljskih evropskih volitvah v Latviji je največ glasov, 26 odstotkov, dobila stranka Nova enotnost evropskega komisarja Valdisa Dombrovskisa, kažejo delni izidi, ki jih je objavil bruseljski spletni medij Politico. Na drugem mestu je Stranka harmonije z 18 odstotki, na tretjem Nacionalno zavezništvo s 16 odstotki.

  • 02:15

    Nizozemska skrajno desna PVV izgubila vse sedeže v Evropskem parlamentu

    Nizozemska skrajno desna PVV Geerta Wildersa je glede na skoraj vse preštete glasovnice izgubila vse sedeže v Evropskem parlamentu. Zmagovalci četrtkovih evropskih volitev na Nizozemskem pa so socialdemokrati, poroča STA.

  • 01:22

    Na Danskem zmagoslavje vladajoče liberalne Venstre

    Na Danskem je zmagovalka evropskih volitev levoliberalna stranka Venstre premierja Larsa Lokkeja Rasmussena, ki je prehitela socialdemokrate. Hudo izgubo je utrpela desna populistična Danska ljudska stranka (DF). Izgubila naj bi tri od štirih evropskih poslancev.

  • 01:21

    Na Češkem poraz za koalicijske socialdemokrate

    Na evropskih volitvah na Češkem je slavila populistična liberalna stranka Ano premierja Andreja Babiša, ki je osvojila šest od 21 evropskih poslanskih mandatov. Za največje poražence veljajo njihovi koalicijski partnerji socialdemokrati ČSSD, je razvidno iz začasnih rezultatov.

  • 01:16

    V Estoniji vladajoča stranka utrpela hud poraz

    Estonska vladajoča Sredinska stranka je na nedeljskih evropskih volitvah doživela hud poraz. Osvojila je 14,4 odstotka glasov, kar je osem odstotnih točk manj kot pred petimi leti. Slavila je opozicijska Reformna stranka s 26,2 odstotka glasov.

  • 01:05

    Na Danskem zmagoslavje vladajoče liberalne Venstre

    Na Danskem je zmagovalka evropskih volitev levoliberalna stranka Venstre premierja Larsa Lokkeja Rasmussena, ki je prehitela socialdemokrate. Hudo izgubo je utrpela desna populistična Danska ljudska stranka (DF). Izgubila naj bi tri od štirih evropskih poslancev.

  • 00:08

    Poraz Mayeve

    Theresa May | Foto: Reuters Foto: Reuters Mayeva močno poražena v Veliki Britaniji

    V Veliki Britaniji je na evropskih volitvah v skladu s pričakovanji zmagala evroskeptična Stranka brexit evroposlanca Nigela Faragea z 31,5 odstotka glasov, kažejo prvi izidi glasovanja, ki je na Otoku potekalo v četrtek. Vladajoči konservativci premierke Therese May so z le 7,5 odstotka glasov utrpeli hud poraz in so šele peti.

  • 00:07

    Na Slovaškem slavilo liberalno zavezništvo

    Na evropskih volitvah v soboto na Slovaškem je slavilo liberalno zavezništvo strank Napredna Slovaška (PS) in Skupaj, je sporočila državna volilna komisija. V novem sklicu Evropskega parlamenta bodo imeli Slovaki tudi poslanca iz skrajno desne Ljudske stranke naša Slovaška (LSNS), poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

  • 23:51

    V Španiji po večini preštetih glasov slavili socialisti

    Na današnjih evropskih volitvah v Španiji so močno slavili socialisti španskega premierja Pedra Sancheza z 32,8 odstotka glasov, kažejo rezultati volitev po preštetih 85 odstotkih glasovnic. To je skoraj deset odstotnih točk več kot pred petimi leti. Na drugem mestu je medtem Ljudska stranka s 20,1 odstotka glasov, poročajo španski mediji.

  • 23:45

    V Italiji vzporedne volitve zmago napovedujejo Ligi

    V Italiji vzporedne volitve zmago napovedujejo nacionalistični Ligi z okoli 30 odstotki glasov pred Demokratsko stranko (PD), ki naj bi dobila od 21 do 25 odstotkov podpore, in Gibanjem pet zvezd z 18,5 do 22,5 odstotka podpore. Sledijo desnosredinska Naprej Italija in skrajno desni Bratje Italije, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. mattea salvini | Foto:

  • 23:33

    Predčasne volitve v Grčiji?

    Cipras po porazu Sirize na evropskih volitvah pozval k predčasnim volitvam

    Grški premier Aleksis Cipras je po porazu njegove leve stranke Siriza na današnjih evropskih volitvah nocoj pozval k predčasnim volitvam v Grčiji. Zavzel se je za to, da bi bile te takoj po drugem krogu.

    Cipras | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 23:18

    Na Cipru vladajoča stranka izgubila podporo

    Na evropskih volitvah na Cipru je slavila vladajoča konservativna stranka DISY, ki je po vzporednih volitvah inštituta Prime osvojila med 28 in 32 odstotkov glasov. To je sicer precej manj kot na zadnjih volitvah, ko je osvojila 37,8 odstotka. Na drugo mesto se je danes uvrstila leva AKEL, dobila je med 26 in 30 odstotkov podpore, kažejo vzporedne volitve.

  • 23:14

    Na Finskem zmaga konservativcev, podpora evroskeptikom stabilna

    Na Finskem je na volitvah v Evropski parlament največ glasov, 20,8 odstotka, danes dobila konservativna Stranka narodne koalicije, ki bo tako obdržala tri od skupno 13 finskih evroposlancev, kažejo volilni izidi. Stabilna je tudi podpora evroskeptičnim Pravim Fincem, ki bodo s 13,8 odstotka še naprej imeli dva poslanska sedeža.

  • 23:12

    Grčija | Foto: Reuters Foto: Reuters V Grčiji vodijo konservativci pred vladajočo Sirizo

    V Grčiji je na današnjih evropskih volitvah največ glasov zbrala konservativna Nova demokracija. Kot kažejo izidi vzporednih volitev petih glavnih grških zasebnih televizij, je glavna opozicijska stranka prejela 33,5 odstotka glasov, vladajoča leva Siriza pa je s 25 odstotki glasov pristala na drugem mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • 22:54

    Nauseda zmagovalec predsedniških volitev v Litvi

    Desnosredinski neodvisni kandidat Gitanas Nauseda je zmagovalec današnjega drugega kroga predsedniških volitev v Litvi. Po preštetju glasovnic z več kot dveh tretjin volišč je zbral okoli 70 odstotkov podpore. Njegova protikandidatka Ingrida Šimonyte je že priznala poraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • 22:43

    Na Portugalskem gladka zmaga socialistov

    Na Portugalskem so na današnjih evropskih volitvah zmagali vladajoči socialisti, ki so glede na projekcije osvojili med 30 in 34 odstotki glasov. Na drugem mestu je konservativna socialdemokratska stranka, podprlo naj bi jo med 20 in 24 odstotkov volivcev.

  • 22:35

    Švedska | Foto: Reuters Foto: Reuters Na Švedskem kaže na zmago socialdemokratov, uspeh desničarskih populistov

    Na Švedskem so na današnjih volitvah v Evropski parlament zmagali vladajoči socialdemokrati, ki so glede na projekcije prejeli 25,1 odstotka glasov. So pa velik uspeh zabeležili desničarski populisti Švedski demokrati, ki so s 16,9-odstotno podporo pristali na tretjem mestu tik za desnosredinsko Zmerno stranko s 17,6 odstotka glasov. STA

  • 22:24

    Na Poljskem slavila vladajoča stranka

    Vladajoča stranka na Poljskem Zakon in pravičnost je po podatkih vzporednih volitev dobila 42,4 odstotka glasov. Na drugem mestu ji je za petami Evropska koalicija z 39 odstotki glasov.

  • 21:02

    Izenačenje v Romuniji

    V Romuniji so na današnjih evropskih volitvah izenačeni vladajoči Socialni demokrati (PSD) ter največja opozicijska Narodna liberalna stranka (PNL) - oboji so glede na izide vzporednih volitev prejeli po 25,8 odstotka glasov, poroča bruseljski spletni medij Politico.

  • 20:48

    Le Penova boljša od Macrona

    Le Penova boljša od Macrona

    V Franciji vzporedne volitve napovedujejo tesno zmago skrajno desni stranki Nacionalnega zbora, ki jo vodi Marine Le Pen. Dobila naj bi 24 odstotkov, stranka Emmanuela Macrona Naprej republika pa naj bi dobila 22,5 odstotka glasov.

    Le Pen | Foto:

  • 19:57

    Na Malti kaže na udobno zmago vladajočih laburistov

    Na Malti se zmaga na današnjih evropskih volitvah obeta vladajočim laburistom. Kot poročajo tamkajšnji mediji, ki se sklicujejo na projekcije volilnih izidov, naj bi ti dobili štiri od skupaj šestih poslancev v Evropskem parlamentu, kolikor jih pripada tej majhni državi. Preostala dva sedeža naj bi pripadla opozicijski Nacionalistični stranki.

  • 19:56

    Viktor Orban | Foto: Reuters Foto: Reuters Na Madžarskem kaže na prepričljivo zmago Orbanove koalicije

    Konservativni premier Viktor Orban je prepričljivi zmagovalec današnjih evropskih volitev na Madžarskem, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Koalicija njegovega Fidesza in KDNP naj bi prejela 56 odstotkov glasov, je pokazala telefonska anketa agencije Nezopont.

  • 19:55

    Na Hrvaškem pričakovana zmaga HDZ, presenetil sodnik Kolakušić

    Vladajoča hrvaška stranka HDZ je zmagovalka današnjih volitev za Evropski parlament s 24,43 odstotka glasov, kažejo vzporedne volitve. Sledi največja opozicijska stranka SDP z 18,38 odstotka glasov. Presenetljivo tretja je lista sodnika Mislava Kolakušića, ki je dobila 8,2 odstotka. Volilna udeležba je bila nekoliko večja kot pred petimi leti.

  • 19:48

    V Belgiji po delnih izidih slavili flamski nacionalisti

    V Belgiji je po preštetih glasovih s približno tretjine volišč največ glasov osvojila flamska nacionalistična stranka N-VA, ki je osvojila 25,5 odstotka glasov, kar je približno pet odstotnih točk več kot pred petimi leti. Skrajno desna flamska stranka Vlaams Belang se je prav tako močno okrepila.

  • 19:46

    Ob 19. uri so se volišča zaprla v Sloveniji. Rezultati bodo znani ob 23. uri. Do 16. ure je volilo 18,31 odstotkov vseh volilnih upravičencev. To je nekoliko boljše kot pred petimi leti. Več tukaj.

  • 18:45

    Obliž na rane Kurza v Avstriji

    Sebastian Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters Obliž na rane Kurza

    V sosednji Avstriji vzporedne volitve kažejo, da je zmagala konzervativna ÖVP kanclerja Sebastiana Kurza, kar je zanje obliž na rane po razpadu koalicije s svobodnjaki (FPÖ) zaradi afere Ibiza. Svobodnjaki so jo slabše odnesli, saj so končali na tretjem mestu s 17,5 odstotka glasov. Na drugo mesto so se "vrinili" socialdemokrati (SPÖ) s 23,5 odstotka.

  • 18:44

    Zeleni val v Nemčiji

    Zeleni val v Nemčiji

    V Nemčiji glede na projekcije na prvem mestu kljub hudim izgubam ostaja vladajoča koalicija Angele Merkel (CDU/CSU). Njena CDU je sicer  glede na rezultat izpred petih let izgubila osem odstotnih točk. še večje izgube so utrpeli socialdemokrati, ki so izgubili 11 odstotkov in so danes dobili 15,6 odstotka.

    Najbolj opazen vzpon pa beležijo Zeleni, ki naj bi dobili kar 21 odstotkov glasov.

  • 18:41

    Romuni derejo na volišča

    Daes je sicer v tujih medijih in na družbenih omrežjih največ zanimanja požele dolge vrste romunskih volivcev, ki so po velikih evropskih mestih čakali, da oddajo svoj glas. A bolj kot volitve 33 evropskih poslancev sta jih na volišča verjetno pritegnila dva referenduma o sporni pravosodni reformi socialdemokratske vlade, ki ju je sklical desnosredinski predsednik Klaus Iohannis. Udeležba na volitvah, ki sicer potekajo do 21. ure po lokalnem času, je že do 19. ure (43 odstotkov) presegla tisto iz leta 2014.

     

  • 18:22

    Bruseljska policija lovila rumene jopiče

    Na zadnji dan evropskih volitev je v Bruslju gibanje Rumeni jopiči, ki izvira iz sosednje Francije (tam sicer zaradi nasilja izgublja podporo), pripravilo protestni shod.

Novice Slovenija v Bruselj pošilja ...

Največ sedežev v evropskem parlamentu v Bruslju bo še naprej imela desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), vendar jih bo v primerjavi z letom 2014 precej izgubila. EPP je osvojila 166 sedežev, kar je 55 sedežev manj kot pred petimi leti.

Drugi so znova socialdemokrati, ki so v primerjavi z volitvami pred petimi leti izgubili 52 sedežev in jih bodo imeli 139. Največ sedežev je pridobila skrajno desna, populistična stran, katere član je tudi italijanska Liga Mattea Salvinija in v Franciji stranka Marine Le Pen. Pridobila naj bi 41 sedežev.

Volilna udeležba več kot 50 odstotna

Volilna udeležba je bila na evropski ravni 51-odstotna, kar je največ v zadnjih 20 letih. Pred petimi leti je bila 42,6-odstotna.

Liberalci (Alde) so v primerjavi s prejšnjo sestavo pridobili 40 sedežev, skok pa je uspel tudi Zelenim, ki bodo imeli 15 sedežev več.

Rezultat so glede na sedanji položaj torej izboljšali liberalci, zeleni ter skrajna desnica in evroskeptiki. Poslabšali pa sta ga dve najmočnejši proevropski sili, zmerni evroskeptiki in levica.

Stol za Jovevo
Novice V štabu SDS za Jovevo rezervirali poseben stol #foto #video

Evropski parlament šteje 751 sedežev, Slovenija pa ima v njem osem poslancev.

Kaj se je dogajalo v Sloveniji, si lahko pogledate tukaj.

Časovnica pomembnejših novic iz različnih evropskih držav:

Ne spreglejte