Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
26. 5. 2019,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

4

Natisni članek

evropske volitve Romunija Nemčija Avstrija Sebastian Kurz

Nedelja, 26. 5. 2019, 16.08

4 leta, 10 mesecev

Evropske volitve onkraj naših meja

Prve projekcije: Kurz slavi v Avstriji, Nemčijo zajel zeleni val #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

4

Sebastian Kurz | Najverjetnejša zmaga na evropskih volitvah je za konservativno stranko kanclerja Sebastiana Kurza obliž na rano po razpadu koalicije s svobodnjaki (FPÖ) zaradi domače politične afere. | Foto Reuters

Najverjetnejša zmaga na evropskih volitvah je za konservativno stranko kanclerja Sebastiana Kurza obliž na rano po razpadu koalicije s svobodnjaki (FPÖ) zaradi domače politične afere.

Foto: Reuters

Z zapiranjem volišč po posameznih državah Evropske unije (EU) se začenjajo prve objave vzporednih volitev. V Nemčiji in Avstriji naj bi slavili konservativci. Medtem ko si avstrijski kancler Sebastian Kurz lahko oddahne, saj mu domača politična afera očitno ni odnesla veliko glasov, pa je njegova nemška kolegica Angela Merkel zmagala z grenkim priokusom - glede na rezultat izpred petih let je izgubila osem odstotkov. 

Novice Bosta SDS in SLS z zmago potrdili predvolilne napovedi? #video

Začenjajo se objave rezultatov vzporednih volitev. Pravi rezultati bodo sicer objavljeni ob 23. uri.

V sosednji Avstriji vzporedne volitve kažejo, da je zmagala konservativna ÖVP kanclerja Sebastiana Kurza, kar je zanjo obliž na rano po razpadu koalicije s svobodnjaki (FPÖ) zaradi afere Ibiza. Svobodnjaki so jo slabše odnesli, saj so končali na tretjem mestu s 17,5 odstotka glasov. Na drugo mesto so se "vrinili" socialdemokrati (SPÖ) s 23,5 odstotka glasov.

Po tej oceni naj bi konservativci dobili sedem sedežev v Evropskem parlamentu, socialdemokrati pet, svobodnjaki tri. Še dva sedeža naj bi pripadla Zelenim, eden pa liberalni stranki Neos.

Zeleni val v Nemčiji

V Nemčiji glede na projekcije na prvem mestu kljub hudim izgubam ostaja vladajoča koalicija Angele Merkel (CDU/CSU). Njena CDU je sicer glede na rezultat izpred petih let izgubila osem odstotnih točk, še večje izgube so utrpeli socialdemokrati, ki so izgubili 11 odstotkov in so danes dobili 15,6 odstotka glasov.

Najbolj opazen vzpon pa je uspel Zelenim, ki naj bi dobili kar 21 odstotkov glasov.

Romuni derejo na volišča

Danes so v tujih medijih in na družbenih omrežjih največ zanimanja požele dolge vrste romunskih volivcev, ki so po velikih evropskih mestih čakali na oddajo svojega glasa. A bolj kot volitve 33 evropskih poslancev sta jih na volišča verjetno pritegnila dva referenduma o sporni pravosodni reformi socialdemokratske vlade, ki ju je sklical desnosredinski predsednik Klaus Iohannis. Udeležba na volitvah, ki sicer potekajo do 21. ure po lokalnem času, je že do 19. ure (43 odstotkov) presegla tisto iz leta 2014.

Volivci danes odgovarjajo na dve referendumski vprašanji. Prvo sprašuje volivce, ali podpirajo prepoved pomilostitve za kazniva dejanja, povezana s korupcijo, drugo pa, ali podpirajo prepoved izrednih odlokov, s katerimi se spreminja kazenske sankcije, je danes STA povzela poročanje francoske tiskovne agencije AFP. Referenduma se mora udeležiti 30 odstotkov volilnih upravičencev.

V Romuniji bi današnji dogodki lahko krojili usodo države, je po poročanju STA pred kratkim dejal analitik Cristian Tudor Popescu. Če vladajoči socialisti in njihovi liberalni koalicijski partnerji Alde kljub vsem napadom na pravno državo in pravosodni sistem na volitvah ne bodo prejeli zaušnice v obliki nižje podpore, bi bilo lahko leto 2019 zadnje, ko bodo v Romuniji potekale svobodne volitve, je STA povzela njegovo izjavo.

Posnetek izpred romunskega veleposlaništva v Londonu:

Volitve. Glas. Volilna skrinjica.
Novice Zakaj bodo rezultati znani šele ob 23. uri, čeprav bodo prešteti že dve uri prej? #video
Viktor Orban, Marine Le Pen, Matteo Salvini
Novice Ura resnice za populistično revolucijo

Bruseljska policija lovila rumene jopiče

Na zadnji dan evropskih volitev je v Bruslju gibanje rumenih jopičev, ki izvira iz sosednje Francije (tam sicer zaradi nasilja izgublja podporo), pripravilo protestni shod.

Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec, več protestnikov so tudi pridržali. Posnetek spodaj.

Ne spreglejte