Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
22.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

51

Natisni članek

Aleksandar Vučić Srbija Kosovo

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 22.05

1 leto, 2 meseca

Vučić: Brez tega Srbiji grozijo hude posledice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

51

Načrt za Kosovo, ki sta ga predstavila Washington in Bruselj, je postal de facto pogajalski okvir za vstop Srbije v Evropsko unijo, je v nagovoru narodu dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Opozoril je na politične in gospodarske posledice, če ta načrt ne bi bil sprejet, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vučitrn
Novice Slovenska vojska se je na Kosovu izkazala z izjemno potezo #foto
Vučić se je v petek srečal s predstavniki EU in ZDA ter glede načrta za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom izjavil, da je Beograd "pripravljen sprejeti koncept" in si prizadevati za uveljavitev predloga.

Kaj vse lahko doleti Srbijo?

Kot je dejal zdaj, je na mizo dobil načrt, ki ga je sprejelo tudi pet članic EU, ki niso priznale Kosova. S tem je ta načrt de facto postal pogajalski okvir za vstop Srbije v EU, je dejal Vučić.

Poudaril je, da so ga ameriški in evropski diplomati opozorili, da Srbijo, če predloga ne sprejme, čaka prekinitev evropskega integracijskega procesa, ukinitev brezvizumskega režima z državami EU, ustavitev in nato umik investicij ter "celoviti ukrepi v političnem in ekonomskem smislu", kar bo državi povzročilo veliko škodo.

Marjan Šarec
Novice Šarec na nemirnem Kosovu: Ni skrivnost, da ima Rusija tukaj svoje interese

Vučić je v nagovoru državljanom še dejal, da so se na seji vlade dogovorili o nadaljnjih korakih. Napovedal je, da bo v naslednjih dneh na pogovore povabil predstavnike vseh parlamentarnih skupin in jih seznanil s tem, kaj je v ozadju in kakšni so nameni načrta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vučić se je v petek srečal z odposlancem EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom, ki so ga spremljali Gabriel Escobar, ameriški odposlanec za Zahodni Balkan, ter Emmanuel Bonne, Jens Pletner in Francesco Talo, glavni zunanjepolitični svetovalci francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza in italijanske premierke Giorgie Meloni.

Streljanje na Kosovu
Pripadniki posebne enote kosovske policije so medtem na severu Kosova streljali na vozilo, v katerem sta bila dva Srba, in enega od njiju ranili.

Voznik avtomobila Dušan S. v streljanju na severu Kosova ni bil poškodovan, sopotnika Miljana Delevića pa so ranili v prsni koš, so sporočili s srbskega vladnega urada za Kosovo. Pripadniki posebne enote kosovske policije Rosu so "na srbsko vozilo in Srbe rafalno streljali samo zato, ker niso dopustili, da bi jih brez kakršnekoli podlage in razloga nadlegovala policija", so še zapisali v sporočilu.

Delevića so odpeljali v bolnišnico v Kraljevu, avto pa je bil po navedbah urada popolnoma prerešetan. Incident se je zgodil na nadzorni točki na Bistričkem mostu, ki je del magistralne ceste med Mitrovico in Raško na jugu Srbije. Nadzorno točko so kosovske oblasti po besedah vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Petra Petkovića postavile nepravno in nezakonito, na njej pa "vsak dan nadlegujejo srbski narod".
Ne spreglejte