Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
22. 12. 2022,
18.21

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

37

Natisni članek

Nato Kosovo Marjan Šarec

Četrtek, 22. 12. 2022, 18.21

1 leto, 4 mesece

Šarec na nemirnem Kosovu: Ni skrivnost, da ima Rusija tukaj svoje interese

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

37

Marjan Šarec | Foto Aleksander Kolednik

Foto: Aleksander Kolednik

"Ni skrivnost, da ima Rusija interese na Zahodnem Balkanu. Vsak vakuum, ki nastane, kjer ni Evrope in Nata, lahko Rusija izkoristi. Njihova dejavnost je na Zahodnem Balkanu in ne nazadnje v državah bližje nam zelo razvita. To je zagotovo njihov interes, zato je pomembno, da smo mi in Evropska unija prisotni," je med obiskom pri slovenskih vojakih na misiji na Kosovu dejal obrambni minister Marjan Šarec in poudaril, da namerava Slovenija povečati število vojakov na Kosovu, kjer so razmere v zadnjih tednih zelo napete. 

Minister za obrambo Marjan Šarec je obiskal pripadnike slovenskega kontingenta na Natovi misiji Kfor na Kosovu, kjer se je srečal tudi s poveljnikom Kforja, generalmajorjem Angelom Michelom Ristuccio.

Aleksandar Vučić
Novice Tisoč srbskih vojakov na Kosovo? "Lov na Srbe se nadaljuje."

"Kfor je ključnega pomena"

"Ugotovitev vseh je, da je Kfor še kako nujno imeti tukaj, saj bi brez njega lahko bila situacija zelo težka. Danes je situacija bolj zapletena kot pred leti, ko sem bil tukaj kot premier. Kfor je tukaj ključnega pomena, da zagotavlja mir in stabilnost. Tako bo tudi v prihodnje. Pogovori so tekli tudi o slovenskem prispevku, ki je zelo cenjen. Na ministrstvu smo preučili, kako povečati naše sile na Kosovu. Te so bile pred časom zmanjšane, kar ni najboljše, če želi Slovenija res izražati svoj interes tukaj," je po pogovoru s poveljnikom Kforja povedal Šarec.

O konkretnih številkah, kdaj in koliko dodatnih vojakov bo Slovenija poslala na Kosovo, je, kot je dejal, težko govoriti, saj ima Slovenija na različnih misijah pet odstotkov svoje vojske. "Glede na to, da imamo tudi svoje izzive, ni lahko organizirati vsega skupaj, ampak cilj je, da zagotovimo večjo prisotnost," je poudaril in dodal: "Sedanja vlada je, enako kot predprejšnja, izrazila, da je Zahodni Balkan naše strateško območje, kjer želimo biti prisotni."

Kot je še dejal, je naša prednost v konfliktu med Srbijo in Kosovom razumevanje obeh narodov in poznavanje položaja. Slovenski vojaki tako lahko po njegovih besedah naredijo veliko, zlasti na področju civilno-vojaškega sodelovanja. 

Kosovo
Novice Borrell opozoril, da so trenutne razmere na Kosovu nesprejemljive

"Vsak vakuum, ki nastane, lahko Rusija izkoristi"

"Ni skrivnost, da ima Rusija interese na Zahodnem Balkanu. Vsak vakuum, ki nastane, kjer ni Evrope in Nata, lahko Rusija izkoristi. Njihova dejavnost je na Zahodnem Balkanu in ne nazadnje v državah bližje nam zelo razvita. To je zagotovo njihov interes, zato je pomembno, da smo mi in Evropska unija prisotni," pa je ocenil vlogo Rusije v konfliktu med Srbijo in Kosovom.

Glavaš: Danes je to zelo zahtevna misija

"Varnostno tveganje je srednje, torej stabilno, vendar krhko. Nestabilno je predvsem na severu, če pa pogledamo druge regije, menim, da je stanje stabilno, a krhko," pa je opozoril načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in poudaril: "Naša stvar je, da pripadnikom Slovenske vojske, ki so danes tukaj, pomagamo, da situacija ne eskalira, kar mislim, da dobro opravljamo, in da so pripadniki, ki jih pošiljamo na Kosovo, če primerjamo z zadnjimi leti, bolje pripravljeni in da se zavedajo, kam gredo. Danes to postaja zelo zahtevna misija, čeprav smo včasih rekli, da ni bila. Še posebej, če deluješ v bližini konfliktov, ki se dogajajo danes na Kosovu. To pomeni, da moraš priprave in usposabljanja v domovini načrtovati drugače, kot si jih pred leti."

Robert Glavaš | Foto: Aleksander Kolednik Foto: Aleksander Kolednik

"Ocenjujem, da pripadniki Slovenske vojske svoje delo opravljamo strokovno, profesionalno in na visoki ravni. Danes smo to slišali tudi od poveljnika Kforja. Zadovoljen sem, da imamo skupine in posameznike, ki so prepoznavni tudi od drugih poveljnikov," je sklenil.

Zahteva po preregistraciji vozil povod za napetosti

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil s srbskimi tablicami v začetku novembra izstopili iz kosovskih institucij. Razmere so se dodatno zaostrile po 10. decembru, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah zaradi aretacije bivšega srbskega policista Dejana Pantića, ki ga kosovske oblasti sumijo napada na policijo in volilno komisijo. Pantićev odvetnik je v torek dejal, da po enajstih dneh od aretacije še vedno ne ve, kje je njegov klient.

Priština je s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov iz vrst kosovske policije na sever države napotila okoli 300 svojih policistov, Beograd pa je na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova.

Poveljnik mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor), generalmajor Angelo Michele Ristuccia, je po poročanju STA v petek zatrdil, da ima dovolj vojakov in zmogljivosti za zagotavljanje varnosti na Kosovu. V sporočilu za javnost ni neposredno omenil zahteve Srbije, je pa poudaril, da od vseh vpletenih v konflikt na Kosovu pričakujejo, da se bodo usklajevali s silami Kforja in se vzdržali provokativne uporabe sile, da bi zagotovili varnost vseh skupnosti na območju.

Trenutno je na severu Kosova še vedno blokiranih okoli deset pomembnih cest, za danes pa so napovedani novi prosrbski protesti. Z odhodi iz kosovskih institucij so ob tem zagrozili tudi srbski predstavniki v drugih delih države.

Kosovo
Novice Slovenija ponuja pomoč pri reševanju spora med Prištino in Beogradom #video

Trenutno je na misiji zveze Nato na Kosovu 91 slovenskih vojakov. Njihove naloge vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini na mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. 

Zveza Nato je sicer na Kosovu prisotna od leta 1999. S svojo prisotnostjo podpira obsežne mednarodne napore za vzpostavitev miru in stabilnosti v državi. Sprva je bila naloga Nata zaustaviti nasilje in grožnje takratnih jugoslovanskih in srbskih sil proti Kosovu, vzpostaviti varnost ter zagotoviti javni red in mir ter podpreti mednarodna humanitarna prizadevanja.

Zavezniška misija Kfor (Kosovo Force) se na Kosovu izvaja na podlagi resolucije Varnostnega sveta. Danes si sile Kfor še naprej prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo.

Ne spreglejte