Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
9.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Eulex Kosovo Josep Borrell

Torek, 13. 12. 2022, 9.36

1 leto, 4 mesece

Borrell opozoril, da so trenutne razmere na Kosovu nesprejemljive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Kosovo | V luči napetosti je članice EU pozval, naj bodo pripravljene poslati dodatne okrepitve misiji Eulex. "Mnoge od članic so se strinjale in so pripravljene tej misiji zagotoviti dodatne zmogljivosti, učinkovitejšo podporo in več ljudi, če bo to potrebno," je poudaril Borrell. | Foto Reuters

V luči napetosti je članice EU pozval, naj bodo pripravljene poslati dodatne okrepitve misiji Eulex. "Mnoge od članic so se strinjale in so pripravljene tej misiji zagotoviti dodatne zmogljivosti, učinkovitejšo podporo in več ljudi, če bo to potrebno," je poudaril Borrell.

Foto: Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju opozoril, da so trenutne razmere na Kosovu nesprejemljive, in dodal, da je članice pozval, naj okrepijo delovanje civilne misije EU na Kosovu (Eulex), če bo to potrebno.

Opozoril je, da prebivalci regije od avgusta letos živijo v začaranem krogu napetosti in provokacij, ki so se v zadnjih dneh stopnjevale in povzročile resne varnostne incidente, vključno z napadom na patruljo Eulexa in kosovsko policijo, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje.

Kosovo
Novice Slovenija ponuja pomoč pri reševanju spora med Prištino in Beogradom #video

Borrell: Barikade je treba odstraniti in ponovno vzpostaviti mir

Tovrstno nasilje in barikade na cestah na Kosovu so po njegovih besedah nesprejemljive. "Tega ne moremo sprejeti od partnerjev, ki si prizadevajo za evropsko prihodnost. Ta položaj se mora končati, barikade je treba odstraniti in ponovno vzpostaviti mir," je nadaljeval Borrell.

Borrell | Foto: Reuters Foto: Reuters

V luči napetosti je članice EU pozval, naj bodo pripravljene poslati dodatne okrepitve misiji Eulex. "Mnoge od članic so se strinjale in so pripravljene tej misiji zagotoviti dodatne zmogljivosti, učinkovitejšo podporo in več ljudi, če bo to potrebno," je poudaril.

Kosovo
Novice Na severu Kosova napeto

Izrazil upanje, da se bosta Beograd in Priština zavezala deeskalaciji razmer

Spomnil je še, da je EU pred kratkim Srbiji in Kosovu posredovala najnovejšo različico predloga sporazuma o normalizaciji odnosov. "Prvi osnutek predloga sem predložil ministrom in zelo me veseli močna podpora, ki sem jo prejel od vseh. Zdaj je osnutek dejansko postal predlog vseh 27 članic EU," je dodal.

Ponovno je izrazil upanje, da se bosta Beograd in Priština zavezala deeskalaciji razmer ter se vrnila k dialogu. Zaradi zaostrovanja razmer bo v sredo v Beograd in Prištino napotil tudi posebnega predstavnika EU za dialog Miroslava Lajčaka.

Ana Brnabić, srbska premierka
Novice Srbska premierka: Smo na robu oboroženega konflikta
Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani
Novice Ko najbolj priljubljeni šport na svetu postane politično orožje
Aleksandar Vučić.
Novice Vučić hoče na Kosovo poslati vojsko
Ne spreglejte