Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
10. 12. 2022,
20.50

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

24

Natisni članek

Kosovo Srbija Aleksandar Vučić

Sobota, 10. 12. 2022, 20.50

1 leto, 4 mesece

Vučić hoče na Kosovo poslati vojsko

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

24

Aleksandar Vučić. | Aleksandar Vučić ne pričakuje, da bo zveza Nato ugodila njegovi zahtevi, da na sever Kosova napoti srbske vojake. | Foto STA

Aleksandar Vučić ne pričakuje, da bo zveza Nato ugodila njegovi zahtevi, da na sever Kosova napoti srbske vojake.

Foto: STA

Srbski premier Aleksandar Vučić bo zvezo Nato prosil za dovoljenje, da na Kosovo pošlje srbsko vojsko in policijo, a ne pričakuje, da bo njegovi prošnji ugodeno. Interes Srbije za prisotnost njenih oboroženih sil na Kosovu sledi seriji incidentov med kosovskimi oblastmi in etničnimi Srbi na severu Kosova.

Vučić je na današnji tiskovni konferenci v Beogradu povedal, da bo poveljniku Natove misije KFOR na Kosovu poslal pismo z zahtevo, da odobri prisotnost srbske vojske na severu Kosova, je poročala tiskovna agencija Reuters.

Resolucija Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999, ki je bila sprejeta po koncu oboroženega spopada na Kosovu, dopušča možnost, da se na Kosovo pod posebnimi pogoji vrne del srbskega vojaškega in policijskega osebja, a le na območja, kjer pretežno živijo Srbi, na mejne prehode in na lokacije posebnega pomena za pravoslavno cerkev.

Kosovski mediji v srbskem jeziku so poročali, da je v četrtek po 20. uri med 200 in 300 specialnih policistov v spremstvu oklepnih vozil vstopilo v severni del mesta, kjer živijo pretežno Srbi. Cilj prihoda kosovskih enot je po navedbah kosovske policije zaščita nekaterih predelov, potem ko se je več tam živečih Albancev pritožilo, da se ne počutijo varne. Petković je nato sklical izredno novinarsko konferenco. | Foto: Reuters Kosovski mediji v srbskem jeziku so poročali, da je v četrtek po 20. uri med 200 in 300 specialnih policistov v spremstvu oklepnih vozil vstopilo v severni del mesta, kjer živijo pretežno Srbi. Cilj prihoda kosovskih enot je po navedbah kosovske policije zaščita nekaterih predelov, potem ko se je več tam živečih Albancev pritožilo, da se ne počutijo varne. Petković je nato sklical izredno novinarsko konferenco. Foto: Reuters

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je sicer v četrtek zvečer ob vstopu več kot dvesto kosovskih policijskih specialcev v severni del Kosovske Mitrovice dejal, da bo Srbija "razmislila" o vrnitvi do tisoč pripadnikov vojske in policije na Kosovo.

Ana Brnabić, srbska premierka
Novice Srbska premierka: Smo na robu oboroženega konflikta
Kosovo protesti
Novice Specialci vdrli v Kosovsko Mitrovico, Srbija razmišlja o napotitvi vojske

 

 

Ne spreglejte