SiolNET. Novice Svet
3,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:22

  Indija

Pri sosedih dodatno sproščanje ukrepov

3,51

termometer

Hrvaška
Hrvaški notranji minister Davor Božinović  je zavrnil ugibanja, da gre pri sproščanju ukrepov pravzaprav za politično odločitev pred drugim krogom lokalnih volitev 30. maja. Foto: STA

Hrvaški štab civilne zaščite je danes napovedal, da bodo na Hrvaškem s petkom nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim bodo omogočili vstop v državo brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom otrokom do 12. leta starosti. Obratovanje gostinskih lokalov bodo podaljšali do 23. ure.

"Otroci do 12. leta starosti od petka za vstop na Hrvaško ne bodo potrebovali negativnega testa na novi koronavirus oziroma jim ne bo treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR-test ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti novemu koronavirusu ali da so covid-19 preboleli," je na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Za zdaj negativnega testa za vstop na Hrvaško ne potrebujejo otroci do sedmega leta starosti.

Gostinski lokali po novem odprti do 23. ure

Na Hrvaškem bodo s petkom ukinili tudi omejitve o dovoljenem številu potnikov v javnem prevozu. Doslej je veljala omejitev števila na največ 40 odstotkov zmogljivosti vozil za javni prevoz potnikov. Na teh bo sicer še naprej obvezna uporaba obraznih mask.

Število ljudi, ki se lahko udeležijo javnih dogodkov, bodo zvišali s 25 na 100. Gostincem, ki strežejo hrano, bodo s petkom ob strogih ukrepih dovolili postrežbo tudi v zaprtih delih lokalov in ne samo na terasah. Vsi gostinski lokali bodo lahko obratovali do 23. ure, prav tako pekarne. Prodaja alkoholnih pijač bo prepovedana med 23. in 6. uro.

Na zasebnih zabavah in pogrebih ne bo več omejitve števila ljudi. Poročne zabave so še zmeraj prepovedane, a z izjemo. Kot je pojasnil Božinović, bo mogoče dobiti dovoljenje za poročno zabavo z največ 120 povabljenimi, ki jo bo treba prijaviti pristojnemu štabu civilne zaščite najmanj pet dni pred dogodkom.

Udeležili se je bodo lahko samo tisti, ki so pred več kot 14 dnevi prejeli drugi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu ali pa so bili cepljeni s cepivom, za katero zadostuje en odmerek. Udeležili se je bodo lahko tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali imajo negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši kot 48 ur, je povedal Božinović.

Število udeležencev na kulturnih in umetniških prireditvah kot tudi na verskih dogodkih bo odvisno od velikosti prostora, in sicer najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca. Vsi javni dogodki bodo lahko potekali do 23. ure.

Znova se bodo lahko odprle plesne šole in otroške igralnice, dovoljeni bodo treningi športnikov v zaprtih prostorih.

Božinović je zatrdil, da so se odločili za rahljanje ukrepov nekaj dni pred potekom veljavnosti obstoječih ukrepov na pobudo gostincev, za katere je konec tedna pomemben čas za obratovanje. Zavrnil je ugibanja, da gre pravzaprav za politično odločitev pred drugim krogom lokalnih volitev 30. maja. Danes predstavljeni ukrepi bodo veljali do 15. junija.

Plaja Beach finder Trendi To je aplikacija, ki vam bo morda polepšala dopust #video pfizer biontech cepivo Novice Hrvaška bo proizvajala sestavine za Pfizerjevo cepivo
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 13:22 26.05.2021

  Indija

  Iz Indije poročajo o novih oblikah nevarnih glivičnih okužb pri covidnih bolnikih. Zdravniki so namreč ta teden potrdili primer okužbe z rumeno plesnijo. Šlo naj bi za prvi primer te okužbe pri človeku. Že pred tem so iz države poročali o različnih oblikah mukormikoze, ki je prizadela predvsem bolnike, ki so okrevali po covidu-19.

  Okužbo z rumeno plesnijo so potrdili zdravniki v bolnišnici v bližini New Delhija. Bolnik naj bi bil poleg tega imel potrjeno še okužbo s črno in belo plesnijo.Bolnik je imel tudi težave s krvavitvijo iz nosu in uhajanjem urina.

  Okužbo z rumeno plesnijo se lahko zdravi, vendar je postopek okrevanja daljši kot pri okužbah z drugimi glivicami.

  V Indiji so pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19, potrdili različne glivične okužbe. Pri tistih s črno plesnijo se težave najpogosteje pojavijo na obrazu, kar pa se lahko reši le z operacijo. Več tisoč bolnikom so tako odstranili očesa. Bela plesen medtem najpogosteje prizadene pljuča in ni tako nevarna kot črna plesen.

  Po hudem izbruhu covida-19, ko so v Indiji imeli težave z dobavo kisika in zdravili, se sedaj soočajo z novim izzivom glivičnih obolenj. Po podatkih ministrstva za zdravje so do začetka tedna potrdili skoraj 5500 primerov okužb s črno plesnijo, mediji medtem poročajo o skoraj 10.000 okužbah.

  Glivična okužba predvsem prizadene tiste, ki so bili ob covidu-19 zdravljeni s steroidi in so imeli pridruženo sladkorno bolezen.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin