Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
10.20

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

tožba posilstvo Ministrstvo za pravosodje sojenje Donald Trump

Sreda, 12. 7. 2023, 10.20

9 mesecev, 3 tedne

Preobrat v sojenju Trumpu, ostal je brez imunitete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Donald Trump | Na pravosodnem ministrstvu so si premislili.  | Foto Reuters

Na pravosodnem ministrstvu so si premislili.

Foto: Reuters

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v torek sporočilo, da lahko Donald Trump osebno odgovarja za izjave o ženski, ki ga je obtožila posilstva. Odločitev pomeni preobrat, saj je ministrstvo do zdaj menilo, da ima Trump pravico do zaščite za izjave v času, ko je bil predsednik ZDA.

V pismu sodniku, ki vodi tožbo zaradi obrekovanja, ki jo je leta 2020 na zveznem sodišču na Manhattnu vložila kolumnistka E. Jean Carroll, ministrstvo navaja, da nima več zadostne podlage za sklepanje, da je Trumpa pri izjavah o trditvah Carrollove motiviralo "kaj več kot le nepomembna želja služiti ZDA". Motivirali so ga osebni razlogi, ki izhajajo iz dogodkov, ki so se zgodili več let, preden je postal predsednik, so dodali.

Ministrstvo se je do zdaj strinjalo s Trumpovimi odvetniki, da ga pred tožbo ščiti Westfallov zakon, ki zveznim uslužbencem zagotavlja absolutno imuniteto pred tožbami, vloženimi zaradi ravnanja v okviru njihove zaposlitve.

E. Jean Carroll | Foto: Reuters E. Jean Carroll Foto: Reuters

Pet milijonov dolarjev odškodnine

Maja je porota Carrollovi prisodila pet milijonov dolarjev odškodnine, potem ko je ugotovila, da jo je Trump leta 1996 spolno zlorabil v trgovini Bergdorf Goodman v središču Manhattna in jo nato lansko jesen obrekoval v komentarjih. Čeprav je porota ugotovila, da jo je Trump spolno zlorabil, je zavrnila njeno trditev o posilstvu.

Sojenje je bilo posledica tožbe, ki jo je Carrollova vložila novembra lani, potem ko je zvezna država New York žrtvam spolnih zlorab začasno dovolila, da vložijo civilne tožbe za napade, ki so se zgodili desetletja prej.

Pravniki pravosodnega ministrstva so v pismu sodišču navedli sodbo porote, Trumpovo oktobrsko pričanje in nove trditve Carrollove, da jo je Trump ponovno očrnil s komentarji, ki jih je dan po sodbi izrekel na javni tribuni televizije CNN. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pravniki pravosodnega ministrstva so v pismu sodišču navedli sodbo porote, Trumpovo oktobrsko pričanje in nove trditve Carrollove, da jo je Trump ponovno očrnil s komentarji, ki jih je dan po sodbi izrekel na javni tribuni televizije CNN. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pismo je dalo nov zagon prvotni tožbi Carrollove zaradi obrekovanja, obravnavo katere so odložili zaradi pritožb o tem, ali je Trump lahko odgovoren za izjave v času, ko je bil predsednik.

Prvotno tožbo bodo zdaj obravnavali januarja prihodnje leto. Carollova jo je vložila zaradi Trumpovih komentarjev leta 2019, potem ko je v svojih spominih prvič javno obtožila Trumpa, da jo je spolno napadel.

"Vedno smo bili prepričani, da je Donald Trump svoje žaljive izjave o naši stranki junija 2019 izrekel iz osebne sovražnosti, slabe volje in zlobe, in ne kot predsednik ZDA," je sporočil odvetnik tožnice Robbie Kaplan ter izrazil zadovoljstvo, da si je pravosodno ministrstvo premislilo.

Izpodbijanje nasprotne tožbe 

V torek so njeni odvetniki že vložili dokumente, s katerimi izpodbijajo nasprotno tožbo Trumpa, ki je Carollovo tožil zaradi obrekovanja, ker ponavlja, da jo je posilil, čeprav newyorška porota tega ni ugotovila.

V dokumentih so poudarili, da je spolna zloraba, za katero je bil Trump spoznan za odgovornega, po nekaterih členih kazenske zakonodaje enakovredna posilstvu in da bi ga morali do konca življenja registrirati kot spolnega prestopnika, če bi šlo za kazensko tožbo.

Donald Trump, Michelle Obama
Novice Trump izdal Obamov naslov, tja se je odpravil napadalec z mačeto
Donald Trump
Novice Donald Trump na posnetku priznal, da je vzel tajne dokumente #video
Melania Trump
Novice Bo Melania morala Donalda Trumpa obiskovati v zaporu?
Donald Trump
Novice Trump pred podporniki znova ostro nad obtožnico zaradi zaupnih dokumentov #video
Donald Trump
Novice Trump trdi: Nisem kriv!
Donald Trump
Novice Trumpa pričakujejo na sodišču v Miamiju
Ne spreglejte