Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2023,
17.43

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

odvetnik ZDA Florida obtožnica sojenje Donald Trump

Torek, 13. 6. 2023, 17.43

10 mesecev, 2 tedna

Trump trdi: Nisem kriv!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Donald Trump | Eden od razlogov za zaskrbljenost vodilnih odvetnikov na Floridi naj bi bila trdnost obtožnice, ki bi lahko Trumpu v primeru, da bo spoznan za krivega, prinesla več let zapora. | Foto Guliverimage

Eden od razlogov za zaskrbljenost vodilnih odvetnikov na Floridi naj bi bila trdnost obtožnice, ki bi lahko Trumpu v primeru, da bo spoznan za krivega, prinesla več let zapora.

Foto: Guliverimage

Donald Trump se je danes na sodišču v Miamiju na Floridi seznanil z zvezno obtožnico v 37 točkah, povezanih z zaupnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše. Ameriški mediji so danes poročali, da nekaj ur pred pričetkom postopka še vedno ni našel lokalnega floridskega odvetnika, ki bi ga zastopal v postopku.

Trump je neuspešno poskušal pridobiti lokalnega odvetnika s Floride, ki bi se bil pripravljen pridružiti njegovi obrambni ekipi, potem ko sta dva pred kratkim odstopila. Njegovi ekipi tako ni uspelo najti specializiranega odvetnika za nacionalno varnost, ki bi imel pravico dostopa do tajnih podatkov, ki so predmet spora.

Del težav pri zaposlovanju novih odvetnikov naj bi bil tudi Trumpov sloves težavne stranke. Drugi razlog za zaskrbljenost vodilnih odvetnikov na Floridi pa naj bi bila trdnost obtožnice, ki bi lahko Trumpu v primeru, da bo spoznan za krivega, prinesla več let zapora.

Donald Trump
Novice Trumpa pričakujejo na sodišču v Miamiju

Česa je obtožen?

Obtožnica v 37 točkah vključuje kršitve zakona o vohunjenju, ki kriminalizira nepooblaščeno posedovanje obrambnih informacij, in zaroto za oviranje pravosodja, za kar je zagrožena najvišja kazen 20 let zapora.

Obtožnica trdi, da je Trump namerno zadržal na stotine zaupnih dokumentov, ki jih je odnesel s seboj iz Bele hiše v svojo rezidenco v Mar-a-Lagu, potem ko je januarja 2021 zapustil predsedniški položaj.

Gradivo, ki ga je hranil, med drugim v kopalnici, plesni dvorani, spalnici in tušu, je vključevalo dokumente o jedrskih programih, obrambi in orožarskih zmogljivostih ZDA in tujih vlad, pa tudi Pentagonov "načrt napada", piše v obtožnici.

Informacije, če bi bile razkrite, bi lahko ogrozile pripadnike vojske, zaupnike in metode zbiranja obveščevalnih podatkov, so povedali tožilci.

Donald Trump
Novice Trump naj bi hranil dokumente o jedrskih zmogljivostih in oviral preiskavo

Republikanci za zdaj večinoma lojalni

Republikanci za zdaj z redkimi izjemami večinoma stojijo za Trumpom. Od predsedniških kandidatov republikancev je najostrejši Chris Cristie, ki opozarja, da so od leta 2016 s Trumpom samo še izgubljali. Prvič doslej je bila kritična tudi Nikki Haley, ki je na televiziji Fox menila, da je bil Trump glede na obtožnico izjemno nepremišljen, ni pa ji jasno, zakaj.

Florida je republikanska država, Miami pa je politično razdeljen. Trump je v Miamiju v letih 2016 in 2020 izgubil volitve proti Hillary Clinton in Joeju Bidnu, republikanski guverner Ron DeSantis pa je leta 2020 tam osvojil 55 odstotkov glasov za ponovno izvolitev.

Postopek seznanjanja z obtožnico bo vodil en sodnik, vodenje sodnega postopka, ki bo najverjetneje v Trumpovem Palm Beachu, pa je dobila zvezna sodnica Aileen Cannon, ta je Trumpu že hotela pomagati v primeru zaupnih dokumentov, vendar jo je zavrnilo prizivno sodišče.

Donald Trump
Novice To se je zgodilo prvič v zgodovini ZDA
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski odločno zavrnil Trumpovo jezikanje
Donald Trump
Novice Trumpu bodo v New Yorku sodili 25. marca 2024
Ne spreglejte