Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2019,
18.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Donald Trump ZDA volitve

Sreda, 3. 4. 2019, 18.12

5 let

Pravosodni odbor ameriškega kongresa potrdil nalog za dostop do Muellerjevega poročila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je z demokratskimi glasovi za in republikanskimi glasovi proti potrdil izdajo naloga za dostop do vsega preiskovalnega poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016.

donald trump
Novice V ZDA bodo Muellerjevo poročilo objavili do sredine aprila

Zdaj že nekdanji posebni tožilec Robert Mueller je 400 strani dolgo poročilo predal pravosodnemu ministru Williamu Barru, ta je objavil kratek povzetek in v njem ugotovil, da kampanja predsednika ZDA Donalda Trumpa ni aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton. O oviranju pravosodja oziroma preiskave, za kar so obtoževali Trumpa, pa Mueller ni potrdil njegove krivde, a ga te niti ni opral.

Demokrati zahtevajo vse poročilo

Trump je razglasil nedolžnost in zmago ter skupaj s podporniki stopil v ofenzivo proti demokratom. Z dejstvom, da se je tuja sila aktivno vpletala v ameriške volitve in najverjetneje vplivala na rezultat, pa se razen demokratov skoraj nihče ne ukvarja.

Demokrati zahtevajo celotno poročilo, ker ne zaupajo Barru, še manj pa Trumpu. Republikanci odgovarjajo, da gre le za politične igrice demokratov, ki se še vedno niso sprijaznili s porazom leta 2016. | Foto: Reuters Demokrati zahtevajo celotno poročilo, ker ne zaupajo Barru, še manj pa Trumpu. Republikanci odgovarjajo, da gre le za politične igrice demokratov, ki se še vedno niso sprijaznili s porazom leta 2016. Foto: Reuters

Pravosodni odbor predstavniškega doma, kjer imajo od letos večino demokrati, zahteva od Barra, naj ne spreminja ali cenzurira poročila in naj ga v celoti preda kongresu. To praktično pomeni, da bo Barr oziroma Trump zavrnil predajo poročila kongresu, ki bo moralo potem na sodišče. Zadeva se bo vlekla dolgo časa.

Demokratska večina v odboru je potrdila tudi izdajo nalogov za zaslišanje določenih prič, med njimi nekdanjega Trumpovega svetovalca Steva Bannona, nekdanjega šefa kabineta Reincea Priebusa, nekdanjega glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, njegove nekdanje namestnice Ann Donaldson in nekdanje direktorice komunikacij Bele hiše Hope Hicks.

Donald Trump
Novice Trump meni, da ga je Muellerjevo poročilo opralo krivde
Ne spreglejte