Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2019,
11.39

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Amazonija požar Jair Bolsonaro amazonski gozd

Četrtek, 29. 8. 2019, 11.39

4 leta, 7 mesecev

Požari v Amazoniji: Bolsonaro začasno prepovedal kurjenje v naravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Amazonski pragozd, Amazonija, požar, gozdni požar | Brazilski predsednik Bolsonaro je v luči požarov v Amazoniji podpisal dekret, s katerim je za dva meseca prepovedal vsakršno kurjenje v naravi. | Foto Reuters

Brazilski predsednik Bolsonaro je v luči požarov v Amazoniji podpisal dekret, s katerim je za dva meseca prepovedal vsakršno kurjenje v naravi.

Foto: Reuters

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v sredo podpisal dekret, s katerim je v državi za naslednja dva meseca prepovedal vsakršno kurjenje v naravi. S tem naj bi poskušal izboljšati situacijo glede požarov v amazonskem deževnem gozdu, ki so po svetu sprožili ogorčenje.

Dekret brazilskega predsednika Jaira Bolsonara naj bi bil uradno objavljen še danes. Z njim bo za naslednjih 60 dni prepovedano kurjenje v naravi, razen v nekaj izjemah odobrenih praks v kmetijstvu in gozdarstvu.

Amazonija
Novice Bolsonaro odprt za pomoč G7, če se mu Macron opraviči

V začetku tedna zabeležili že tisoč novih požarov

Veliko požarov, ki uničujejo amazonski pragozd, naj bi bilo podtaknjenih, da bi tako pridobili obdelovalno zemljo oziroma prostor za izkoriščanje naravnih virov na območju. Samo v ponedeljek in torek naj bi na območju izbruhnilo 1.044 novih požarov. S tem se je skupno število požarov v Amazoniji letos povzpelo že na 83.329, kar je največ po letu 2010.

Na brazilskega predsednika Bolsonara letijo kritike, da ne stori dovolj proti požarom v amazonskem pragozdu oziroma jih celo dopušča. | Foto: Reuters Na brazilskega predsednika Bolsonara letijo kritike, da ne stori dovolj proti požarom v amazonskem pragozdu oziroma jih celo dopušča. Foto: Reuters

Bolsonaro se je znašel pod ostrimi kritikami mednarodne skupnosti, češ da ne stori dovolj proti požarom oziroma celo da jih dopušča. Zapletel se je tudi v besedni spopad s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in zahteval, da se mu opraviči za žaljivke, če naj bi Brazilija sprejela ponujenih 20 milijonov dolarjev, ki mu jih je za pomoč pri soočanju s požari ponudila skupina G7.

Amazonija
Novice Kaj bi za človeštvo pomenilo uničenje amazonskega pragozda? #foto #video

Sprva je ponudbo G7 zavrnil, nato je zahteval opravičilo Macrona, potem si je spet premislil in dejal, da bo pomoč sprejel pod pogojem, če bodo lahko sami nadzirali porabo omenjenih sredstev. V sredo je spet zahteval opravičilo Macrona in dejal, da ponudba spodkopava brazilsko suverenost. "Brazilije ni mogoče kupiti ne za 20 milijonov ne za 20 milijard," je izjavil Bolsonaro.

Ne spreglejte