SiolNET. Novice Svet
3,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bolsonaro odprt za pomoč G7, če se mu Macron opraviči

3,51

termometer

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je odprt za pogovore o pomoči sedmih industrijsko najbolj razvitih držav za gašenje požarov, ki divjajo po amazonskem pragozdu, a le, če se francoski predsednik Emmanuel Macron opraviči za "žaljive komentarje", ki jih je izrekel na njegov račun. Brazilija je sicer 20-milijonsko pomoč držav G7 sprva zavrnila.

Države G7 so na vrhu, ki ga je v minulih dneh gostil francoski Biarritz, sklenile, da bodo za spopadanje s požari v amazonskem pragozdu namenile 20 milijonov evrov, kar je razburilo brazilskega predsednika. Bolsonaro je pomoč sprva zavrnil, od brazilskega političnega vrha pa je prišlo sporočilo, naj Macron raje poskrbi za "svoj dom in svoje kolonije".

"Cenimo ponudbo, a morda bi bila ta sredstva pametneje porabljena za pogozdovanje Evrope," je dejal vodja Bolsonarovega kabineta Onyx Lorenzoni. "Macron se ni znal izogniti niti predvidljivemu požaru v cerkvi, ki sodi med svetovno kulturno dediščino. Kaj namerava zdaj naučiti našo državo?" je še dodal in spomnil na aprilski požar v katedrali Notre Dame.

Z nekoliko bolj mirnim tonom se je na pomoč odzval brazilski minister za okolje Ricardo Salles in dejal, da je "pomoč vedno dobrodošla", da pa bo Brazilija tista, ki bo odločala o tem, kako bodo sredstva porabljena.

Amazonija Novice Kaj bi za človeštvo pomenilo uničenje amazonskega pragozda? #foto #video

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je sprva zavračla finančno pomoč skupine G7 za boj proti požarom v amazonskem pragozdu. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je sprva zavračla finančno pomoč skupine G7 za boj proti požarom v amazonskem pragozdu. Foto: Reuters

"Macron mora preklicati svoje besede, nato lahko govorimo"

Ploščo je zdaj obrnil tudi Bolsonaro in dejal, da se je o denarni pomoči držav G7 pripravljen pogovarjati, a le, če se mu Macron opraviči oz. se ogradi od "žaljivih komentarjev", ki jih je izrekel na njegov račun. "Da bi z dobrimi nameni sprejeli karkoli od Francije, mora Macron preklicati svoje besede, nato lahko govorimo," je dejal Bolsonaro.

Na katere "žaljive komentarje" se je skliceval Bolsonaro, ni znano, se je pa Macron ob zaključku vrha G7 odzval na Bolsonarove izjave na račun francoske prve dame Brigitte Macron. Bolsonarov podpornik je namreč v nedeljo na Facebooku objavil sporočilo, v katerem se je posmehoval videzu Macronove, ki je stara 65 let in je 28 let starejša od Bolsonarove soproge Michelle, Bolsonaro pa je na to odgovoril: "Ne ponižujte možakarja, haha."

"Imel je izredno žaljive komentarje o moji ženi. Kaj naj rečem? To je žalostno. Žalostno, predvsem zanj, in za Brazilce," se je odzval Macron. "Medtem ko čutim prijateljstvo in spoštovanje do brazilskega naroda, upam, da bodo kmalu dobili predsednika, ki se bo vedel primerno," je še dejal francoski predsednik.

Podporo Bolsonaru je medtem izrazil ameriški predsednik Donald Trump. "Predsednika Bolsonara sem lahko dobro spoznal. Zelo se trudi glede požarov v Amazoniji in s tem opravlja veliko delo za brazilski narod, kar ni enostavno. On in njegova država imata polno in celovito podporo ZDA," je zapisal na Twitterju.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Brazilska vlada na najbolj kritična območja poslala 44 tisoč vojakov

Brazilski obrambni minister Fernando Azevedo e Silva je ob kritikah brazilskega predsednika Jaira Bolsonara na račun Francije izjavil, da požari v amazonskem pragozdu še niso ušli izpod nadzora.

Kot je pojasnil, je brazilska vlada na najbolj kritična območja v Amazoniji poslala 44 tisoč vojakov, ki se bodo spopadli z ognjem in nezakonitimi posegi ljudi v naravno okolje.

Francoski predsednik je zadnje dogajanje v brazilskem delu Amazonije označil za mednarodno krizo. Kritiki so ob tem prst usmerili v Bolsonara, ki naj bi s svojo retoriko in odločitvami nezakonitemu izsekavanju gozdov v Amazoniji dal dodaten zagon.

Mladi za podnebno pravičnost, protest Novice Protest pred brazilskim veleposlaništvom: Svet je pred podnebnim zlomom" #foto

Do podnebnih sprememb skeptični Bolsonaro je krivdo za požare v Amazoniji sprva pripisal kar naravovarstvenikom. Zaradi odzivov tujih vlad na požare je bil jezen, njihovo zaskrbljenost in pozive pa označil za vmešavanje tujih držav v brazilsko suverenost.

V brazilskem delu amazonskega deževnega gozda so letos našteli že 75 tisoč požarov, za katere je večinoma kriv človek. Gre za največ požarov po letu 2013 oziroma skoraj 85 odstotkov več kot v lanskem letu. S požari se trenutno spopadajo tudi v sosednji Boliviji. V nedeljo je bolivijski predsednik Evo Morales prekinil svojo kampanjo za ponovno izvolitev in izjavil, da je pripravljen sprejeti mednarodno pomoč, s katero bi omejili požare v njegovi državi.

amazonski pragozd Novice Pljuča sveta gorijo: svet bi se drastično spremenil, če bi pragozd izginil #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin