SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pred brazilskim veleposlaništvom pripravili protestni shod za Amazonijo

Protest pred brazilskim veleposlaništvom: Svet je pred podnebnim zlomom" #foto

0,79

termometer

Mladi za podnebno pravičnost, protest
V Braziliji je letos izbruhnilo že več kot 75 tisoč gozdnih požarov, od tega več kot polovica v amazonskem pragozdu. Foto: Ana Kovač

Na protestu pred brazilskim veleposlaništvom so udeleženci opozorili na neukrepanje ob požaru amazonskega pragozda v Braziliji. Okoli 100 protestnikov je pozivalo politiko k ukrepanju, tudi blokadi trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo (EU) in Brazilijo, ter spodbujalo bolj ekološki način življenja.

Članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost Vesna Cesar je spomnila, da gre le za enega večjih požarov, dogajajo pa se tudi manjši. "Vsem je skupen kapitalizem in pretirana potrošnja," je dodala. Gibanje po njenih besedah pričakuje, da Slovenija ne bo ratificirala trgovinskega sporazuma med EU in državami Mercosur, med katerimi je najpomembnejša Brazilija. "Smešno je, da si ne priznamo okoljskih sprememb. Še vedno imamo dva ekstrema v množični potrošnji in eko stilu življenja," je povzela za STA.

"Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo"

"Uvažamo produkte iz Brazilije, ki nastajajo na uničevanju amazonskega pragozda," je opozoril član gibanja Zoran Fijavž. Mladi so na transparentih opozarjali, da gorijo pljuča sveta. Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo, 80 odstotkov deforestacije v Amazoniji povzroča živinoreja, To ni ogenj, to je kapitalizem, so zapisali. Protesta ni prekinil niti dež.

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

Amazonija Novice Kaj bi za človeštvo pomenilo uničenje amazonskega pragozda? #foto #video

Profesor na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik pa je poudaril, da imamo "pravico do posredovanja le, če hkrati sami lokalno zadovoljujemo lastne potrebe tako, da hkrati skrbimo za ekosistem". Spomnil je na staroselce, ki živijo v Amazoniji. "Ne francoski predsednik Emmanuel Macron, ne brazilski predsednik Jair Bolsonaro nimata pravice odrekati staroselcem v Amazoniji pravico do eksistence in s tem tudi nam to, čemur se reče pljuča sveta," je povedal za STA.

"Svet se nahaja pred podnebnih zlomom"

Na delovanje politike je opozorila poslanka Levice Nataša Sukič. "To, da se iztreblja amazonski pragozd z namenom živinoreje, ki je eden glavnih onesnaževalcev, je katastrofa. Svet se nahaja pred podnebnih zlomom. Politika je soodgovorna, da ustavimo te spremembe nemudoma," je poudarila za STA. Spomnila je, da okoljske spremembe povzročajo škodo tudi v slovenskem kmetijstvu.

Evropska poslanka Irena Joveva je poudarila pomen pritiska mladih in možnosti delovanja. "V odboru za okolje sedim, ker bomo, če se ne bodo vsi začeli zavedati stanja, padli. Pa ne kot politiki, ampak kot ljudje. Tega se vsi politiki ne zavedajo," je dodala za STA.

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

amazonski pragozd Novice Pljuča sveta gorijo: svet bi se drastično spremenil, če bi pragozd izginil #video

V podporo mladim pa se je protesta udeležil tudi državni sekretar na šolskem ministrstvu Jernej Štromajer. "Želim opozoriti, da so podnebne spremembe resničnost. Pred tem si ni mogoče zakrivati oči, pred nami je velik izziv," je povedal za STA. Ocenil je, da mladi odpirajo prava vprašanja in ponujajo dobre predloge.

"Odpira se medgeneracijski konflikt"

Angažma mladih na področju okolja je ključen, se strinjajo udeleženci. "Odpira se medgeneracijski konflikt, kot ga še nismo poznali. Starejša populacija trenutne situacije okrog podnebnih sprememb ne dojema resno," je dejal Kurnik.

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

Prizadevanje mladih pa je z udeležbo podprla tudi predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc. "Mladi smo nosilci sprememb, ki lahko naredimo največ s tem, da smo kritični in ne pristajamo na trenutno izkoriščanje okolja," je povedala za STA.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Za zdravo družbo Gregor Kos pa je premierju Marjanu Šarcu v odprtem pismu predlagal, da se Slovenija pridruži gospodarskim sankcijam proti Braziliji.

Kot so poudarili članic gibanja Mladi za podnebno pravičnost, slovenska politika o požarih molči, čeprav je zanje posredno sokriva.

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

Mladi za podnebno pravičnost, protest Foto: Ana Kovač

Amazonski pragozd, Amazonija, požar, gozdni požar Novice Brazilija gre v "vojno" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin