SiolNET. Novice Svet
5,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pljuča sveta gorijo: svet bi se drastično spremenil, če bi pragozd izginil #video

5,61

termometer

amazonski pragozd
Požari, ki bi morali skrbeti vse ljudi na svetu. Foto: Reuters

Amazonski pragozd še nikoli ni gorel tako močno in obsežno kot zadnje tedne. Strokovnjaki pravijo, da so požari s širjenjem dima močno spodbudili globalno segrevanje in da bi nas moralo zelo skrbeti.

Amazonski pragozd Novice Amazonski pragozd izginja v plamenih #video #foto

V začetku avgusta je znanstvenik Ricardo Galvão brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru predložil prve dokaze, da je amazonski pragozd v hudi nevarnosti. Med drugim mu je pokazal Nasine satelitske posnetke, na katerih je bilo jasno razvidno, da je krčenje pragozda za kar 88 odstotkov večje kot junija lani.

Galvão je pozneje prek Facebooka sporočil, da je bil dan po sestanku z Bolsonarom odpuščen. Bolsonaro je njegove podatke označil za laži.

Amazonski pragozd je s površino 5,5 milijona km² največji deževni gozd na svetu. Prekriva večino Brazilije, razprostira se v Kolumbijo, Peru, Venezuelo, Ekvador, Bolivijo in druge države Južne Amerike. Ima največjo biološko raznolikost na svetu, gre pa za občutljiv ekosistem, ki ima ogromen vpliv na porabo in izpuste ogljikovega dioksida v Zemljino ozračje. Požari v njem vplivajo na večje izpuste toplogrednih plinov, zaradi česar se planet še bolj segreva. Poleg tega krčenje gozdov pripomore k spremembi vzorcev padavin, kar podaljša dolžino sušnega obdobja, to pa dodatno vpliva na gozd, živali, ki prebivajo v njem, in ljudi.

Nasini dokazi, kako resni so požari v amazonskem pragozdu:

Nasini posnetki kažejo, da so požari vidni iz vesolja. Nasini posnetki kažejo, da so požari vidni iz vesolja. Foto: Reuters

Brazilski predsednik hotel pragozd spremeniti v posel

Ni več skrivnost, da naj bi Bolsonaro hotel največji pragozd na svetu spremeniti v industrijske površine, načrt pa naj bi začel uresničevati kmalu po izvolitvi na oblast januarja letos. Že maja in junija je krčenje pragozda postalo skrb vzbujajoče - zgolj šest mesecev po tem, ko je postal predsednik.

Pred nekaj tedni pa je stanje postalo alarmantno, saj se požari vidijo iz vesolja. Čeprav pod njegovo oblastjo vsako minuto izgine za nogometno igrišče veliko območje amazonskega deževnega gozda, Bolsonaro še vedno ne prevzema krivde. Medtem pa številni voditelji pozivajo k ukrepanju, med njimi tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je tvitnil: "Naša hiša gori. Dobesedno. Amazonski deževni gozd – pljuča, ki proizvedejo 20 odstotkov kisika našega planeta – je v ognju. Gre za mednarodno krizo." Pozval je, da se o tem pogovorijo na vrhu G7, ki ga bo ta konec tedna gostil v Biarritzu.

Bolsonaro krivdo vali na druge. Bolsonaro krivdo vali na druge. Foto: Getty Images

Bolsonaro ne prevzema krivde, krivi nevladnike

Uradni podatki in satelitski posnetki kažejo, da je v Braziliji letos izbruhnilo skoraj 73 tisoč gozdnih požarov, večino pa naj bi povzročil človek. S požari namreč "umaknejo" gozdove in površino uredijo za kmetovanje, prav to, kot je obljubljal že v predvolilnih kampanjah, pa naj bi počel Bolsonaro. Favoriziral naj bi svoje podpornike v gozdarskem, rudarskem in kmetijskem sektorju, saj se je zavezal, da bo v pragozdu dovolil več izsekavanja in kmetovanja ter tam zagotovil več licenc rudarski industriji.

On pa pravi, da so za požare kriva kriminalna dejanja nevladnih organizacij, ki naj bi s tem poskušale pritegniti pozornost nanj oziroma na brazilsko vlado, potem ko so jim skrčili sredstva.

Zaradi svojega početja sta se ga že prijela vzdevka Trump iz tropov ter Kapitan Motorka.

Tako gorijo pljuča sveta:

"Gre za nujen podnebni primer"

Da gre za nujen primer, ki ga ne bi smeli ignorirati, je opozoril tudi meteorolog Eric Holthaus, ki je tvitnil zanimivo fotografijo, na kateri je prikazano, kako se dim širi zunaj Južne Amerike. "Gre za nujen podnebni primer," pravi.

Svet bi se drastično spremenil, če bi amazonski pragozd izginil, saj prispeva kar 20 odstotkov kisika, zato ima izjemno pomembno vlogo pri uravnavanju podnebja. Če ga bo uničenega še več, bo prenehal proizvajati kisik, kar bo samo še pospešilo podnebno krizo, sredi katere smo.

Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa dejstvo, da je gost dim v minulih dneh pokril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi. Nekaj požarov so že pogasili, a daleč od tega, da bi jih povsem umirili. Pomagala je tudi mati narava, saj je na območju že deževalo.

Zakaj so za Notre-Dame takoj prispevali na milijone, za pragozd pa skoraj nič?

V javnosti se je medtem pojavilo tudi vprašanje, zakaj je požar v katedrali Notre-Dame požel precej večjo pozornost kot požari v amazonskem pragozdu, zaradi katerih je ogrožena vsa Zemlja, medtem ko je požar v katedrali ogrozil eno stavbo. Zanjo so v dveh dneh zbrali milijardo, za amazonski pragozd pa ne.

"Ko je gorela katedrala Notre-Dame, se je ves svet ustavil. Milijarderji in politiki so segli v žepe, da bi jo pomagali obnoviti. Medtem pa pragozd gori že tri tedne. Razlika je, da si ne moremo zgraditi nove Zemlje. Ko je ne bo več, je ne bo več," je na Twitterju zapisal igralec Francis Maxwell.

Notre Dame Novice Obljubili so 850 milijonov evrov, do zdaj so jih nakazali le 80

"Odpovejte se govedini, da bi rešili pragozd"

K ozaveščanju, da gorijo pljuča sveta in da bi morali končno ukrepati, pozivajo tudi svetovno znani zvezdniki, med njimi tudi igralec in okoljevarstvenik Leonardo DiCaprio. Ta je v objavi na Instagramu pojasnil, kako lahko vsak pripomore k temu, da se takšni požari ne bi več dogajali.

"Kaj lahko storite vi? Doniraje organizacijam, ki branijo amazonski pragozd. Postanite podpornik deževnih gozdov. Bodite zavedni potrošnik in podpirajte podjetja, ki ravnajo odgovorno. Izločite ali zmanjšajte uživanje govedine - govedoreja je največji pobudnik za krčenje amazonskega pragozda. Ko pridejo volitve, volite voditelje, ki razumejo podnebno krizo in se ne bojijo drznih dejanj," je zapisal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Regram #RG @rainforestalliance: The lungs of the Earth are in flames. 🔥 The Brazilian Amazon—home to 1 million Indigenous people and 3 million species—has been burning for more than two weeks straight. There have been 74,000 fires in the Brazilian Amazon since the beginning of this year—a staggering 84% increase over the same period last year (National Institute for Space Research, Brazil). Scientists and conservationists attribute the accelerating deforestation to President Jair Bolsonaro, who issued an open invitation to loggers and farmers to clear the land after taking office in January.⁣ ⁣ The largest rainforest in the world is a critical piece of the global climate solution. Without the Amazon, we cannot keep the Earth’s warming in check. ⁣ ⁣ The Amazon needs more than our prayers. So what can YOU do?⁣ ⁣ ✔ As an emergency response, donate to frontline Amazon groups working to defend the forest. ⁣ ✔ Consider becoming a regular supporter of the Rainforest Alliance’s community forestry initiatives across the world’s most vulnerable tropical forests, including the Amazon; this approach is by far the most effective defense against deforestation and natural forest fires, but it requires deep, long-term collaboration between the communities and the public and private sectors. ✔ Stay on top of this story and keep sharing posts, tagging news agencies and influencers. ⁣ ✔ Be a conscious consumer, taking care to support companies committed to responsible supply chains.⁣ Eliminate or reduce consumption of beef; cattle ranching is one of the primary drivers of Amazon deforestation. ✔ When election time comes, VOTE for leaders who understand the urgency of our climate crisis and are willing to take bold action—including strong governance and forward-thinking policy.⁣ ⁣ #RainforestAlliance #SaveTheAmazon #PrayForAmazonia #AmazonRainforest #ActOnClimate #ForestsResist #ClimateCrisis 📸: @mohsinkazmitakespictures / Windy.com

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

Države na območju amazonske pragozda so, zahvaljujoč nizkim cenam kmetijskih površin, namreč največje izvoznice govedine na svetu. Kmetovalci krčijo gozdove (kot že omenjeno, to spodbuja brazilski predsednik sam) zaradi živine in tudi zaradi soje, ki je v 90 odstotkih namenjena krmi te živine.

Oglasil se je tudi Lewis Hamilton, ki je že nekaj let vegan, pa tudi igralec John Cusack, ki je opozoril, da je amazonski pragozd "najpomembnejši ekosistem na svetu".

Kako lahko še pomagamo?

Posameznik v tem trenutku težko pomaga pri omejitvi požarov, lahko pa daruje različnim organizacijam, ki ščitijo pragozdove, kot je predlagal DiCaprio. To so nekatere:

Zaskrbljenost nad obsežnimi požari v amazonskem pragozdu so izrazili tudi v gibanju Mladi za podnebno pravičnost. Kot so sporočili, bodo svoje nestrinjanje z "molkom o požigu Amazonije" v ponedeljek ob 16. uri izkazali s protestnim shodom pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Kot pojasnjujejo, kriza ni le lokalna, temveč mednarodna, ki bo imela posledice povsod po svetu, zato pozivajo politike k dejanjem in obsodbi razdejanja pomembnega ekosistema.

Preberite tudi:

Emmanuel Macron Nato Novice Macron: Naša hiša gori, o požarih v Braziliji naj razpravlja G7

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 89
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin