SiolNET. Novice Svet
3,77

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Macron: Naša hiša gori, o požarih v Braziliji naj razpravlja G7

3,77

termometer

Emmanuel Macron Nato
Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek požare v amazonskem pragozdu označil za mednarodno krizo. Kolege voditelje iz skupine najrazvitejših držav G7, ki jih bo ta konec tedna gostil v Biarritzu, je pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zavrnil tuje vmešavanje.

Emmanuel Macron je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da bi morali o obsežnih požarih v amazonskem pragozdu razpravljati na vrhu G7, ki ga bo ta konec tedna gostil v Biarritzu. "Naša hiša gori. Dobesedno. Amazonski deževni gozd – pljuča, ki proizvedejo 20 odstotkov kisika našega planeta – je v ognju," je bi dramatičen.

Požare je označil za mednarodno krizo, o kateri bi morali razpravljati voditelji sedmih najrazvitejših držav.

V Nemčiji podpirajo predlog francoskega predsednika, da bi o požarih v amazonskem pragozdu razpravljali svetovni voditelji. "Razsežnost požarov na amazonskem območju je šokantna in nevarna, ne samo za Brazilijo in druge prizadete države, temveč za celoten svet," je izjavil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert. "Ko se bo ta konec tedna sestal G7, je kanclerka prepričana, da akutne izredne razmere v amazonskem deževnem gozdu spadajo na agendo," je dodal.

Bolsonaro: Macronov predlog kaže kolonialističen način razmišljanja

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zavrnil tuje vmešavanje. "Predlog francoskega predsednika, da bi o težavah v Amazoniji razpravljali na vrhu G7 brez sodelovanja držav iz regije, kaže na kolonialističen način razmišljanja," je zapisal na Twitterju.

Požar v Amazonskem pragozdu Foto: Reuters Ob tem je izrazil obžalovanje, da poskuša Macron "instrumentalizirati notranje zadeve Brazilije in drugih amazonskih držav za lastne politične koristi". "Senzacionalističen ton, s katerim govori o Amazoniji, ne rešuje težave," je dodal.

Amazonski pragozd Novice Amazonski pragozd izginja v plamenih #video #foto

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo skoraj 73 tisoč gozdnih požarov, kar je največje število po letu 2013 oz. kar 83 odstotkov več kot lani. Več kot polovica jih je zagorela v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa dejstvo, da je gost dim v preteklih dneh pokril več mest, vključno z več kot dva tisoč kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sounder / 23.08.2019. ob 08:21 +6 - 2

  Namesto Grenlandije naj Trump kupi Amazonski pragozd.

  +6 - 2
 • inekses / 23.08.2019. ob 11:48 +4 - 1

  Potek iz gospodarko strateških namenov, je po besedah ljudi, ki se s tem ukvarjajo in ne medijev, nekako takole... skorumpirana brazilska vlada išče surovine, minerale, nafto, drage kovine.. naredi ceste v samo osrčje pragozda.. potem pridejo gozdarska para legalna podjetja.. ta posekajo kar se da, ostane slaba zemlja. Na to pridejo mednarodni agro kombinati (soja olja) Ko ne ostane nč več pa pošljejo tja živino... in potem so krave za vse krive, da se planet segreva in da pragozd izginja..

  +4 - 1
 • slomevzha1 / 23.08.2019. ob 12:19 +3 0

  Bolsanaro je ves čas eno samo uho. Posluša, kar mu stričkoti šepetajo na uho in to naredi. Zdaj, ko so s skupnimi močmi Amazonski pragozd že pretvorili v puščavo, on poskuša špilati nekoga, ki o nečem odloča. Za vse, kar je do sedaj naredil, mu bodo dali nogo v rit. Iskreno rečeno, zaslužil jo je svojim neznanjem, nesposobnostjo in podrepništvom. Morda celo v dobri veri je Brazilijo pretvoril v svetovni odpad. Tisti, ki bo za njim prišel, bo soočen s kruto ekonomsko in politično resnico.

  +3 0
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin