Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
8.13

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

Natisni članek

vojska zmaga referendum Nicolas Maduro Gvajana Brazilija Venezuela

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 8.13

4 mesece, 3 tedne

Poteza vlade predsednika Venezuele, ki povzroča precej skrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44
Nicolas Maduro | Gvajana je ICJ zaprosila, naj prepreči izvedbo referenduma. Sodišče v Haagu je v petek pozvalo venezuelsko vlado, naj se vzdrži kakršnihkoli ukrepov, ki bi privedli do sprememb na terenu, vendar referenduma ni omenilo. | Foto Reuters

Gvajana je ICJ zaprosila, naj prepreči izvedbo referenduma. Sodišče v Haagu je v petek pozvalo venezuelsko vlado, naj se vzdrži kakršnihkoli ukrepov, ki bi privedli do sprememb na terenu, vendar referenduma ni omenilo.

Foto: Reuters

Vlada predsednika Venezuele Nicolasa Madura je v nedeljo razglasila zmago na posvetovalnem referendumu o priključitvi z nafto bogate pokrajine Essequibo, ki pripada Gvajani in za katero Caracas trdi, da mu je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti. Referendum je v Gvajani in soseščini povzročil precej zaskrbljenosti.

Referendum je zajemal pet vprašanj, med drugim predlog za ustanovitev zvezne države Gvajana Essequibo in podelitev venezuelskega državljanstva njenim prebivalcem ter zavračanje pristojnosti Meddržavnega sodišča (ICJ) za razsojanje v sporu.

"Gre za veliko zmago glasov na tem posvetovalnem referendumu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predsednik državne volilne komisije Elvis Amoroso, ki je dejal, da je za glasovalo 95 odstotkov udeležencev. Po uradnih podatkih naj bi se referenduma udeležilo okrog 10,5 od skupaj 20,7 milijona volilnih upravičencev.

Španska tiskovna agencija EFE je medtem poročala o precej praznih ulicah Caracasa, udeležba pa naj bi bila glede na izjave koordinatorjev po voliščih v prestolnici v nedeljo do 15. ure po krajevnem času manj kot 12-odstotna.

Referendum je sicer nezavezujoč, vlada Nicolasa Madura pa je tudi poudarila, da ne išče opravičila za napad ali priključitev ozemlja. Kljub temu je v Gvajani mnoge strah morebitne uporabe vojaške sile za aneksijo.

Dolgoletni spor

Pokrajina Essequibo zajema skoraj 160 tisoč kvadratnih kilometrov ali dve tretjini ozemlja Gvajane. V njej živi 125 tisoč prebivalcev oziroma petina celotnega prebivalstva.

Spor o pokrajini traja že od leta 1899, ko je mednarodno arbitražno sodišče območje dodelilo Veliki Britaniji, ki je takrat kot kolonialna oblastnica vladala Gvajani. Venezuela je sodbo vseskozi zavračala in pokrajino obravnavala kot del svojega ozemlja, saj je bila znotraj njenih meja v času španske kolonialne oblasti.

Spor se je nato znova zaostril septembra, ko je Gvajana organizirala dražbo, na kateri so se naftne družbe potegovale za dovoljenja za raziskovanje v morju ob Essequiboju, in oktobra, ko so v pokrajini odkrili nova nahajališča nafte.

Ker pokrajina meji tudi na Brazilijo, so brazilske oblasti že okrepile vojaško prisotnost na severu države. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v Dubaju na konferenci COP28 izrazil upanje, da bo prevladala zdrava pamet. "Referendum bo verjetno pripeljal do rezultata, ki ga želi Maduro, vendar svet in Južna Amerika res ne potrebujeta nemirov," je dejal.

Venezuela
Novice Venezuela: oblasti prevzele nadzor nad zaporom z bazenom in diskoteko
nicolas maduro
Novice Maduro: Prijeli smo ameriškega vohuna
Nicolas Maduro
Novice Venezuelska vlada trdi, da je preprečila vdor plačancev iz Kolumbije
Nicolas Maduro
Novice V Venezueli zaradi domnevnega vdora v državo aretirali Američana
Ne spreglejte