Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2023,
12.52

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

Natisni članek

policija kriminal droge Nicolas Maduro tolpe zapor Venezuela

Četrtek, 21. 9. 2023, 12.52

7 mesecev, 1 teden

Venezuela: oblasti prevzele nadzor nad zaporom z bazenom in diskoteko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23
Venezuela | Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam".  Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam". Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Venezuelske oblasti so v sredo sporočile, da so v okviru obsežne operacije, v kateri je sodelovalo 11 tisoč pripadnikov varnostnih sil, znova prevzele nadzor nad zaporom, ki ga je vodila vplivna tolpa. Ta je imela v zaporu med drugim urejen bazen, diskoteko, sobe za igre na srečo in celo živalski vrt. Po besedah vlade v Caracasu so s tem "uničili center zarot in kriminala".

Zapor Tocoron v venezuelski zvezni državi Aragua je bil več let pod nadzorom tolpe Tren de Aragua, ki z okoli 5.000 člani velja za eno najmočnejših v državi. Nastala je pred desetletji, ukvarja pa se z ugrabitvami, ropi, trgovino z mamili, prostitucijo, izsiljevanjem in nezakonitim pridobivanjem zlata. Prisotna je v še vsaj osmih drugih državah Latinske Amerike.

Tolpa je v zaporu uredila "hotelske prostore", vključno z bazenom, nočnim klubom in manjšim živalskim vrtom, njeni člani pa so se lahko po njem prosto gibali, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC. V zaporu naj bi z okoli 6.000 obsojenci, ki so jih medtem premestili na drugo lokacijo, živeli tudi njihovi sorodniki.

Maduro
Novice Ali Maduro pričakuje vojno z ZDA? Njegova vojska je v pripravljenosti.

Izhodi po mili volji

Vodja tolpe Hector Guerrero Flores je v zaporu prestajal 17-letno zaporno kazen zaradi umora in trgovine z mamili. Bil naj bi tako vpliven, da je lahko prihajal in odhajal iz zapora, kadarkoli je hotel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam". Kljub temu je vlada v Caracasu napovedala drugo fazo operacije, saj naj bi nekaj zapornikov med prvo fazo pobegnilo.

Po navedbah venezuelskega observatorija za zapore so sicer ti v državi prenapolnjeni za več kot 50 odstotkov, razmere v njih pa so večinoma slabe.

Novice 30 tisoč kamer na ulici: nadzor ali zaščita?
Trendi Adrijana Mandl: Venezuela je vesela in srčna
Novice Barrio 18 – smrtonosna tolpa, ki je v Salvadorju orožje postavila v kot
Novice Bolgarske tolpe "kradejo" nizozemskim davkoplačevalcem
Ne spreglejte