SiolNET. Novice Svet
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Venezuela: oblasti prevzele nadzor nad zaporom z bazenom in diskoteko

2,23

termometer

Venezuela | Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam".  Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam". Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Venezuelske oblasti so v sredo sporočile, da so v okviru obsežne operacije, v kateri je sodelovalo 11 tisoč pripadnikov varnostnih sil, znova prevzele nadzor nad zaporom, ki ga je vodila vplivna tolpa. Ta je imela v zaporu med drugim urejen bazen, diskoteko, sobe za igre na srečo in celo živalski vrt. Po besedah vlade v Caracasu so s tem "uničili center zarot in kriminala".

Zapor Tocoron v venezuelski zvezni državi Aragua je bil več let pod nadzorom tolpe Tren de Aragua, ki z okoli 5.000 člani velja za eno najmočnejših v državi. Nastala je pred desetletji, ukvarja pa se z ugrabitvami, ropi, trgovino z mamili, prostitucijo, izsiljevanjem in nezakonitim pridobivanjem zlata. Prisotna je v še vsaj osmih drugih državah Latinske Amerike.

Tolpa je v zaporu uredila "hotelske prostore", vključno z bazenom, nočnim klubom in manjšim živalskim vrtom, njeni člani pa so se lahko po njem prosto gibali, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC. V zaporu naj bi z okoli 6.000 obsojenci, ki so jih medtem premestili na drugo lokacijo, živeli tudi njihovi sorodniki.

Maduro Novice Ali Maduro pričakuje vojno z ZDA? Njegova vojska je v pripravljenosti.

Izhodi po mili volji

Vodja tolpe Hector Guerrero Flores je v zaporu prestajal 17-letno zaporno kazen zaradi umora in trgovine z mamili. Bil naj bi tako vpliven, da je lahko prihajal in odhajal iz zapora, kadarkoli je hotel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v izjavi pohvalil "velik uspeh v boju proti kriminalnim združbam". Kljub temu je vlada v Caracasu napovedala drugo fazo operacije, saj naj bi nekaj zapornikov med prvo fazo pobegnilo.

Po navedbah venezuelskega observatorija za zapore so sicer ti v državi prenapolnjeni za več kot 50 odstotkov, razmere v njih pa so večinoma slabe.

Novice 30 tisoč kamer na ulici: nadzor ali zaščita? Trendi Adrijana Mandl: Venezuela je vesela in srčna Novice Barrio 18 – smrtonosna tolpa, ki je v Salvadorju orožje postavila v kot Novice Bolgarske tolpe "kradejo" nizozemskim davkoplačevalcem
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin