Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 11. 2023,
11.11

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

umor ženske ženske nasilje

Sobota, 25. 11. 2023, 11.11

3 mesece

Po umoru 22-letnice v Italiji protesti proti nasilju nad ženskami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Italija, protesti, nasilje nad ženskami | Podatki italijanskega notranjega ministrstva kažejo, da je bilo letos v Italiji ubitih 106 žensk. Od tega naj bi jih 55 ubili njihovi partnerji ali bivši partnerji, navaja BBC. | Foto Reuters

Podatki italijanskega notranjega ministrstva kažejo, da je bilo letos v Italiji ubitih 106 žensk. Od tega naj bi jih 55 ubili njihovi partnerji ali bivši partnerji, navaja BBC.

Foto: Reuters

V Italiji od 11. novembra potekajo protesti proti nasilju nad ženskami, ki jih je spodbudil umor Giulie Cecchettin. Dvaindvajsetletnico naj bi brutalno umoril njen bivši fant – po glavi in vratu ji je zadal najmanj 20 globokih vbodnih ran. V luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami se po Italiji danes obetajo nove demonstracije.

Giulia Cecchettin, katere truplo so zavito v črne plastične vreče našli na dnu jarka v Vigonovu pri Benetkah, je verjetno umrla v noči na 11. november. Posnetki nadzornih kamer kažejo, da jo je njen bivši, domnevno posesivni fant Filippo Turetta najprej brutalno pretepel na parkirišču, ji nato usta prelepil z lepilnim trakom in jo odpeljal v industrijsko cono, kjer jo je ponovno napadel.

Po tednu dni iskanja so organi pregona našli njeno truplo, na katerem so bili znaki brutalnega umora. Policija je izdala mednarodni nalog za prijetje prav tako 22-letnega Turette, ki so ga teden dni pozneje aretirali blizu nemškega Leipziga. Nemški organi naj bi ga danes izročili Italiji, poroča britanski BBC.

Umor je spodbudil proteste po vsej Italiji.  | Foto: Reuters Umor je spodbudil proteste po vsej Italiji. Foto: Reuters

Nemški organi so Turetto danes predali italijanskim kolegom. Ti so ga pospremili v zapor Montorio v Veroni, kjer bo imel svojo celico. Zaradi nevarnosti, da bi se samopoškodoval, bo pod 24-urnim nadzorom, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedali sodni viri.

Turetta naj bi nemškim organom priznal, da je "ubil svoje dekle". Po navedbah Anse je Cecchettin želela prekiniti vse stike z njim, a se je to bala storiti, ker je menila, da bi si Turetto zaradi tega lahko kaj storil. "Prihaja mi povedat stvari, kot so, da je super depresiven, da je nehal jesti, da cele dneve gleda v strop, da razmišlja samo o tem, da bi se ubil, da bi rad umrl," je dejala v glasovnem posnetku, ki so ga v sredo zvečer predvajali v oddaji italijanske televizije Rai 1 TG1.

Umor je spodbudil proteste po vsej Italiji. Danes se v luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami v številnih mestih odvijajo nove demonstracije, zvrstilo se bo tudi več drugih dogodkov, od procesij in tekov do sedečih stavk, na voljo pa bodo tudi brezplačnih ginekološki pregledi.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva: To nikakor ni sprejemljivo

Po besedah Elise Ercoli, direktorice italijanske nevladne organizacije Differenza Donna, ki se bori proti nasilju na podlagi spola, je razlog za nasilje nad ženskami pogosto ta, da jim partner zameri njihovo neodvisnost ali uspešnost. "V toksičnem razmerju je za nasilne moške najneznosnejše, če so ženske uspešnejše od njih," je pojasnila in poudarila, da je Italija še vedno izrazito patriarhalna država.

Podatki italijanskega notranjega ministrstva kažejo, da je bilo letos v Italiji ubitih 106 žensk. Od tega naj bi jih 55 ubili njihovi partnerji ali bivši partnerji, navaja BBC.

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal namreč dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Jamie Foxx
Trendi Jamie Foxx in Axl Rose obtožena spolnega nasilja
Nasilje, otrok
Novice Par iz Novega mesta zaradi nasilja nad otrokom obsojen na zaporno kazen
Slovenska policija
Novice Napadalca na 88-letnico aretirali na Viču
Shani Louk
Novice Mama po grozljivi usodi mlade Nemke: Shani ni več živa
Ne spreglejte