Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
17.27

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

umetnost Nataša Pirc Musar

Četrtek, 26. 10. 2023, 17.27

6 mesecev, 1 teden

Pirc Musarjeva v Luksemburgu poudarila pomen umetnosti in spoštovanja pravne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Nataša Pirc Musar | V slavnostnem nagovoru na sodišču je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar med drugim poudarila tako pomen umetnosti kot pravne države in dejala, da moramo varovati temeljne vrednote EU in svoboščine, ki jih uživamo danes, saj niso samoumevne. | Foto Nataša Pirc Musar/X

V slavnostnem nagovoru na sodišču je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar med drugim poudarila tako pomen umetnosti kot pravne države in dejala, da moramo varovati temeljne vrednote EU in svoboščine, ki jih uživamo danes, saj niso samoumevne.

Foto: Nataša Pirc Musar/X

V čast mi je, da praznujem dve stvari, ki sta mi pri srcu, pravno državo in umetnost, je danes v Luksemburgu dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je Sodišču EU slovesno predala tri slovenska umetniška dela. Sestala se je tudi z luksemburškim velikim vojvodo Henrijem, s katerim sta potrdila zavezanost človekovim pravicam.

Predsednica Nataša Pirc Musar je danes obiskala Luksemburg, kjer je Sodišču EU slovesno predala tri umetnine: dve sliki akademskega slikarja Tuga Šušnika ter kip konja akademskega kiparja in Prešernovega nagrajenca Janeza Boljke, da bi jih tam razstavili po zgledu drugih držav članic EU.

V slavnostnem nagovoru na sodišču je med drugim poudarila tako pomen umetnosti kot pravne države in dejala, da moramo varovati temeljne vrednote EU in svoboščine, ki jih uživamo danes, saj niso samoumevne.

Ob robu slovesnosti je Pirc Musarjeva opravila tudi pogovor s predsednikom Sodišča EU Koenom Lenaertsom in slovenskimi sodniki Markom Ilešičem, Majo Brkan in Damjanom Kukovcem.

Zadnjim se je zahvalila za njihov prispevek pri izboru in predstavitvi umetniških del, ki bodo odslej krasila prostore Sodišča EU in ob tem predstavljala Slovenijo in njeno kulturno dediščino. V pogovoru je poudarila še, da je "popolno in pravočasno izvajanje sodb Sodišča EU temelj pravne države ter absolutna dolžnost držav članic".

Pirc Musarjeva velikega vojvodo Henrija povabila v Slovenijo 

Po obisku Sodišča EU se je predsednica srečala z luksemburškim velikim vojvodo Henrijem. To je bilo njuno prvo srečanje doslej, v okviru katerega sta izmenjala poglede na temeljne vrednote EU in potrdila zavezanost pluralizmu, solidarnosti in človekovim pravicam.

Spregovorila sta o možnostih za še tesnejše sodelovanje med državama, predsednica pa je ob tem pohvalila nedavno vzpostavitev neposredne letalske povezave med Luksemburgom in Slovenijo.

Del njunega pogovora je bil namenjen tudi izmenjavi pogledov o aktualnih mednarodnih izzivih. Sogovornika sta zelo velik pomen pripisala učinkovitemu multilateralizmu, državi pa sicer dobro sodelujeta v zvezi Nato, Združenih narodih in drugih mednarodnih okvirih, so ob tem zapisali v uradu predsednice.

Pirc Musarjeva je velikega vojvodo Henrija povabila tudi na uradni obisk v Slovenijo, doslej jo je obiskal enkrat, leta 2001 v prvem letu svojega vojvodstva.

Robert Golob
Novice Golob: To je točka, od katere ne smemo odstopiti
Ne spreglejte