Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
16.54

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Gaza Vojna v Izraelu Bruselj Robert Golob

Četrtek, 26. 10. 2023, 16.54

6 mesecev

Golob: To je točka, od katere ne smemo odstopiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Robert Golob | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob se mudi na dvodnevnem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, kjer so v ospredju razprav voditeljev razmere na Bližnjem vzhodu. Kot je povedal, ni pomembno poimenovanje prekinitve spopadov na Bližnjem vzhodu, ampak zaščita civilistov. "Vse strani je treba pozvati, da spoštujejo mednarodno humanitarno pravo. Jaz mislim, da je to točka, od katere ne smemo odstopiti," je bil jasen Golob.

Kot je poudaril predsednik vlade Robert Golob, bo vprašanje spopadov na Bližnjem vzhodu glavna tema zasedanja voditeljev EU v Bruslju in verjetno tudi tista, na kateri se bodo "najbolj lomila mnenja". Voditelji EU morajo danes sprejeti jasno stališče, da je treba zaščititi civiliste na obeh straneh in vzpostaviti humanitarne koridorje, je prepričan Golob.

Pričakovati je, da se bo na vrhu razprava vrtela predvsem o tem, ali naj EU pozove k humanitarni prekinitvi spopadov med Izraelom in Hamasom. Glede na zadnji osnutek sklepov naj bi voditelji pozvali k vzpostavitvi humanitarnih premorov, ki bi omogočili dostavo humanitarne pomoči v Gazo, ne pa k humanitarni prekinitvi ognja.

"Jaz mislim, da je ime manj pomembno. Pomembno je, da se zaščiti civiliste, in na tem bomo vztrajali. Vztrajali bomo, da se čim prej, to je še danes, sprejme jasno stališče, da je treba zaščititi civiliste na obeh straneh, da je treba vzpostaviti humanitarne koridorje," je ob prihodu na zasedanje povedal Golob. Poleg tega je treba zaščititi ključno infrastrukturo, kot so bolnišnice in humanitarna infrastruktura, je poudaril.

Kot je še povedal, je treba vse strani pozvati, da spoštujejo mednarodno humanitarno pravo. "Jaz mislim, da je to točka, od katere ne smemo odstopiti," je dejal premier.

Golob: Enotni moramo biti, da se konflikt ne razširi v regiji

Glede kritik na račun predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki v prvih dneh po začetku spopadov ob zagovarjanju pravice Izraela do odgovora na teroristični napad Hamasa ni pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, je medtem dejal, da bo predsednica imela danes priložnost pojasniti svoja takratna in današnja stališča.

"Danes vsi skupaj stremimo k enotnosti in jaz verjamem, da bomo danes vseeno poskušali zadržati to enotnost, tako da se ne bi opredeljeval do preteklosti, raje bi gledal na današnji dan," je dejal Golob.

EU mora biti enotna tudi pri zavzemanju za to, da se konflikt ne razširi v regiji, je še povedal. Tako bo lažji tudi odnos do drugih žarišč, kot je ruska agresija na Ukrajino.

Izraelski tanki
Novice Izraelska vojska ponoči s tanki vdrla v Gazo #video
Giorgia Meloni
Novice Golob sredi novembra pri Melonijevi o nadzoru na notranjih mejah
Ne spreglejte