Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2024,
13.00

Osveženo pred

2 dneva, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

vojna humanitarna pomoč Denis Šmihal Ruslan Stefančuk Volodimir Zelenski Ukrajina Nataša Pirc Musar

Petek, 28. 6. 2024, 13.00

2 dneva, 2 uri

Pirc Musarjeva se je srečala z Zelenskim in obiskala Bučo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Volodimir Zelenski in Nataša Pirc Musar | Osrednji del obiska je srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, Pirc Musarjeva pa se bo sestala tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom ukrajinske rade Ruslanom Štefančukom. | Foto X profil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega

Osrednji del obiska je srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, Pirc Musarjeva pa se bo sestala tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom ukrajinske rade Ruslanom Štefančukom.

Foto: X profil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes v Kijevu sestala z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta govorila o varnostnem sporazumu med državama in poteku priprav na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. Predsednica je tudi obiskala mesto Buča, ki je bilo kmalu po začetku vojne priča poboju civilistov.

"Obiskala sem mesto Buča in položila svečo pri spomeniku umrlim v grozljivem poboju civilistov. Ob tem sem se srečala tudi z županom Buče Anatolijem Fedorukom in Andrijem Halavinom, župnikom cerkve Sv. Andreja, ki je prisostvoval odkritju množičnega grobišča in nato poskrbel tudi za ustrezen pokop žrtev," je predsednica zapisala na omrežju X.

Poudarila je, da so se je tragične zgodbe prebivalcev Buče globoko dotaknile.

Zelenski je medtem na omrežju X sporočil, da sta se skupaj s Pirc Musarjevo poklonila padlim ukrajinskim branilcem. "Ukrajina se bo vedno spominjala tistih, ki so žrtvovali svoja življenja," je dodal.

Razpravljala sta o pripravi varnostnega sporazuma med državama 

Voditelja sta na srečanju v Kijevu med drugim razpravljala o pripravi varnostnega sporazuma med državama, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami. Glede na prvotni načrt bi sicer morala Pirc Musarjeva sporazum podpisati med obiskom, a Kijev ni podprl osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Zelenski je pri tem povedal, da si Kijev prizadeva vzpostaviti celovit okvir za tovrstne sporazume z vsemi evropskimi državami. "To ne bo okrepilo le Ukrajine, temveč bo okrepilo tudi varnost na celotni celini," je poudaril v objavi na omrežju X.

Predsednico je seznanil s potekom priprav na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. "Skupaj z vsemi, ki si resnično želijo miru, moramo pripraviti akcijske načrte, da bi naslovili vse varnostne vidike, ki jih krši Rusija," je dodal. Hkrati se je Sloveniji zahvalil za njeno neomajno podporo Ukrajini, pa tudi za nedavni paket pomoči.

Slovenija je od začetka vojne v Ukrajini odločna podpornica Kijeva 

Pirc Musarjeva je v Ukrajino prispela v četrtek. Namen obiska, ki bo trajal do sobote, je potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine, obenem pa je to priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov. Predsednica se namerava v Ukrajini sestati tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom rade Ruslanom Štefančukom.

Slovenija je sicer od začetka vojne v Ukrajini odločna podpornica Kijeva, Ukrajina pa je priskočila na pomoč Sloveniji po lanskih uničujočih poplavah.

Nataša Pirc Musar | Foto: X profil predsednice Nataše Pirc Musar Foto: X profil predsednice Nataše Pirc Musar

Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica: "Da smo skupnost, moramo dokazovati vsak dan!"
Nataša Pirc Musar
Novice Varnostni sporazum z Ukrajino še usklajujejo
Fundacija Nataša Pirc Musar, Ustanova Alma
Novice Fundacija Nataše Pirc Musar za boljšo družbo
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Palestine ne smemo enačiti s Hamasom
Ne spreglejte