Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
12.07

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,87
Nataša Pirc Musar Ukrajina

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 12.07

1 mesec

Varnostni sporazum z Ukrajino še usklajujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,87
Nataša Pirc Musar | Predsednica republike je napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala varnostni sporazum z Ukrajino. Preden bo to lahko storila, bo treba sporazum uskladiti, obenem pa bo morala Pirc Musarjeva za to dobiti pooblastilo vlade. Pristojnost, da podpiše takšen sporazum, ima predsednik vlade Robert Golob.  | Foto STA

Predsednica republike je napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala varnostni sporazum z Ukrajino. Preden bo to lahko storila, bo treba sporazum uskladiti, obenem pa bo morala Pirc Musarjeva za to dobiti pooblastilo vlade. Pristojnost, da podpiše takšen sporazum, ima predsednik vlade Robert Golob.

Foto: STA

Varnostni sporazum z Ukrajino je še v fazi usklajevanja, saj so imeli v Kijevu zadržke glede osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala omenjeni sporazum, vendar je zaradi časovnih ovir to malo verjetno. 

Predsednica Nataša Pirc Musar je v soboto ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem dejala, da bo v četrtek obiskala Kijev, kjer naj bi podpisala dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Vendar naj bi se zadeve postopkovno zapletale.

"Pogajanja z Ukrajino še niso končana. Kot je znano, je ukrajinska stran zahtevala dodatna pojasnila," je v Luxembourgu dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot razume, torej sporazum ta teden še ne bo pripravljen za podpis.

Dodala je, da je bila ena od priložnosti za podpis sporazuma za četrtek predvideni obisk predsednice republike Nataše Pirc Musar v Kijevu, vendar pa bo zagotovo še kakšna priložnost.

Po ministričinih besedah gre namreč za pravno nezavezujoč akt in ga lahko podpiše "praktično kdorkoli z vrha države". Sporazum, za katerega zakon o zunanjih zadevah ne velja, bo sicer moral še skozi vlado, z njim pa se bo seznanil tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko, je še povedala.

Kijev ni bil zadovoljen z osnutkom, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino, kot ga je do zdaj po informacijah KPV sklenilo že 18 drugih držav. Prva je o tem na seji odbora DZ za zunanje zadeve (OZP) spregovorila zunanja ministrica Tanja Fajon, o tem pa sta v maju po telefonu govorila tudi premier Robert Golob in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Takrat sta se strinjala, da bodo sporazum podpisali ob prvi priložnosti.

Varnostni sporazum, ki so ga pripravili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter ministrstvu za obrambo, pa trenutno še usklajujejo. Kijev namreč ni bil zadovoljen z osnutkom, v katerem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini. Številne druge države so se v svojih dvostranskih sporazumih z Ukrajino zavezale konkretni finančni pomoči, med drugim Francija zagotovitvi treh milijard evrov pomoči.

Fajon je sicer na današnjem ministrskem zasedanju v Luxembourgu spomnila, da je slovenska vlada nedavno sprejela sklep, da bo letos za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine namenila dodatnih pet milijonov evrov, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica republike v Kijev na podpis varnostnega sporazuma z Ukrajino

 

Ne spreglejte