Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2023,
12.16

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

nasilje protesti Francija

Nedelja, 2. 7. 2023, 12.16

10 mesecev, 1 teden

Babica ubitega najstnika pozvala h koncu izgredov v Franciji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Babica 17-letnika, čigar smrt je ta teden sprožila večdnevne izgrede in nasilje po vsej Franciji, je danes na televiziji pozvala h koncu nemirov. V več francoskih mestih so se namreč že peto noč zapored nadaljevali nemiri. Čeprav so zaradi vandalizma in nasilja aretirali več kot 480 ljudi, je noč po oceni francoskih oblasti minila mirneje od prejšnjih.

"Vse, ki razbijajo stvari, pozivam, naj takoj prenehajo," je dejala za televizijo BFMTV. Dodala je, da so njenega vnuka uporabili za izgovor za nasilje.

Pojasnila je, da je jezna na policista, ki je med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre ubil njenega vnuka Nahela, da pa ne želi valiti krivde na policijo na splošno. Izrazila je prepričanje, da bo policista doletela kazen in poudarila, da verjame v sodstvo.

Ljudi, še posebej mlade, je pozvala, naj bodo mirni in naj med protesti ne uničujejo ničesar. Ne razbijajte oken, ne razbijajte šol, ne razbijajte avtobusov, je dejala.

Poudarila je še, da je njen vnuk mrtev, življenja pa je konec tudi za njeno hčer, ki je izgubila edinega otroka.

Peto noč nemirov aretirali več kot 480 ljudi

V več francoskih mestih so se peto noč zapored nadaljevali nemiri, ki so izbruhnili po smrti 17-letnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Čeprav so zaradi vandalizma in nasilja aretirali več kot 480 ljudi, je noč po oceni francoskih oblasti minila mirneje od prejšnjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

O večjih nemirih so med drugim poročali iz Pariza, Marseilla in Lyona, kjer je prišlo do izgredov, ropanja in gmotne škode. O spopadih med protestniki in policijo so poročali tudi iz Strasbourga in Nice. Najhuje je bilo v Marseillu, kjer so policisti proti protestnikom uporabili solzivec. V tem mestu na jugu Francije so po navedbah policije aretirali 56 ljudi.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes poudaril, da je bila minula noč mirnejša zaradi odločnega ukrepanja policistov.

Po navedbah predsednice francoske vlade Elisabeth Borneso na ulice mest po vsej Franciji napotili 45.000 policistov, tako kot v noči na soboto. "Spričo nasilja so pokazali zgleden pogum," je zapisala na Twitterju.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M.. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Nemiri so izbruhnili po vsej Franciji, razširili pa so se tudi v sosednjo Belgijo. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto zaradi nemirov odpovedal državniški obisk v Nemčiji.

Emmanuel Macron
Novice Macron zaradi razmer v Franciji preložil obisk v Nemčiji
4. noč nemirov v Franciji
Novice V Franciji pokopali najstnika, čigar smrt je sprožila proteste #video
Francija
Novice Nemiri se stopnjujejo: protestniki zažgali avtobus, 150 aretiranih
Ne spreglejte