Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
13.26

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

45

Natisni članek

Podpredsednica kriminal podkupovanje pranje denarja korupcija Evropski parlament Eva Kaili

Četrtek, 15. 12. 2022, 13.26

1 leto, 4 mesece

Partner priprte Eve Kaili, ki je obtožena korupcije, naj bi priznal svojo vpletenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

45

Eva Kaili | Kot poroča italijanski časopis La Repubblica, naj bi Francesco Giorgi na zaslišanju priznal vpletenost v korupcijo in se opravičil za škandal. | Foto Guliverimage

Kot poroča italijanski časopis La Repubblica, naj bi Francesco Giorgi na zaslišanju priznal vpletenost v korupcijo in se opravičil za škandal.

Foto: Guliverimage

Italijanski časopis La Repubblica poroča, da je partner nekdanje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, ki je obtožena korupcije, pranja denarja in organiziranega kriminala, na zaslišanju pred sodniki priznal svojo vpletenost v podkupovanje v Katarju in prosil za izpustitev partnerke. Medtem evropsko javno tožilstvo zahteva odvzem imunitete dvema grškima evroposlankama.

Kalijeva sicer ostaja v priporu. V sredo bi morala skupaj s še tremi osumljenimi stopiti pred preiskovalnega sodnika, ki naj bi odločal o morebitnem podaljšanju pripora, a se zaslišanja ni udeležila. Njen odvetnik Andre Risopoulos je kot razlog za njeno odsotnost navedel stavko osebja v zaporu, v katerem je priprta, zaradi česar je niso mogli pripeljati na sodišče, je poročal belgijski časnik L'Echo.

Eva Kaili
Novice Trije osumljeni v korupcijski aferi v Bruslju ostajajo v priporu

V enomesečnem priporu ostajata dva osumljenca

Preostali osumljeni, njen partner Francesco Giorgi, nekdanji italijanski evroposlanec Antonio Panzeri in generalni sekretar nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccolo Figa-Talamanca, so se obravnave udeležili. Kot smo že poročali, je sodišče za Panzerija in Giorgija odločilo, da v priporu ostajata še najmanj mesec dni, Figa-Talamanca pa je zapor lahko zapustil, a so mu odredili elektronski nadzor. 

Kot poroča italijanski časopis La Repubblica, naj bi Francesco Giorgi na zaslišanju priznal vpletenost v korupcijo in se opravičil za škandal, poudaril pa naj bi še, da Kailijeva v dogajanje ni bila vpletena. Sodnike naj bi prosil tudi, da Kailijevo iz pripora izpustijo: "Naredil bom vse, da jo izpustijo, da bo lahko skrbela za najino 22-mesečno hčerko."

Giorgi naj bi obremenilno pričal zoper dva druga poslanca poslanske skupine S&D. Namignil naj bi, da sta Cozzolino in Tarabella denar jemala od Panzerija. Giorgi je sicer zaposlen v Cozzolinovi poslanski pisarni.

Eva Kaili
Novice V korupcijski aferi zasegli 1,5 milijona evrov

Evropsko javno tožilstvo zahteva odvzem imunitete dvema grškima evroposlankama

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je zaradi suma goljufije v škodo evropskih sredstev zahtevalo odvzem poslanske imunitete dvema grškima evroposlankama, Marii Spiraki in Evi Kaili, so danes sporočili iz EPPO.

"Na podlagi preiskovalnega poročila Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) obstaja sum goljufije v škodo proračuna EU v zvezi z upravljanjem parlamentarnega dodatka in zlasti v zvezi s prejemki akreditiranih parlamentarnih asistentov," so ob tem zapisali pri EPPO.

V skladu z veljavno nacionalno zakonodajo imata Kaili in Spiraki pravico do domneve nedolžnosti, še navaja sporočilo tožilstva.

Po prvih informacijah naj bi bile plače, ki jih je evroposlanka Spiraki izplačevala svojim asistentom v Evropskem parlamentu, nižje od predvidenih, na svoji spletni strani poroča grška izpostava ameriške mreže CNN.

Dodajajo še, da zahteva za odvzem imunitete Spirakijevi ni povezana s primerom Eve Kaili in preiskavo v zvezi s korupcijo v Evropskem parlamentu.

Eva Kaili
Novice Policija preiskala prostore Evropskega parlamenta v Bruslju
Eva Kaili
Novice Evroposlanca Brglez in Nemec šokirana ob aretaciji Eve Kaili
Eva Kaili
Novice V Bruslju prijeli podpredsednico Evropskega parlamenta
Ne spreglejte