Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
7.52

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

20

Natisni članek

Evropski parlament Eva Kaili

Torek, 13. 12. 2022, 7.52

1 leto, 4 mesece

V korupcijski aferi zasegli 1,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

20

Eva Kaili | Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v ponedeljek v Strasbourgu izrazila "bes, jezo in žalost" ter obsodila korupcijsko afero, ki pretresa parlament. | Foto Guliverimage

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v ponedeljek v Strasbourgu izrazila "bes, jezo in žalost" ter obsodila korupcijsko afero, ki pretresa parlament.

Foto: Guliverimage

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 625 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije. Na domovih zdaj že nekdanje podpredsednice Evropskega parlamenta, Grkinje Eve Kaili, in nekdanjega evropskega poslanca, Italijana Antonia Panzerija, je belgijska policija namreč zasegla kar 1,5 milijona evrov, poročanje belgijskih medijev povzema italijanska tiskovna agencija Ansa. Dvojica je v priporu, ker naj bi prejemala podkupnine od Katarja.

V korupcijski aferi, ki je izbruhnila konec prejšnjega tedna, je bilo sicer pridržanih šest oseb, štirim so nato odredili pripor in bodo v sredo stopili pred preiskovalnega sodnika. Poleg že omenjenih sta v priporu še dva Italijana – partner Kailijeve in asistent evropskega poslanca iz Italije Francesco Giorgi ter generalni sekretar nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccolo Figa-Talamanca.

Četverica je obtožena, da je v zameno za denar in darila vplivala na odločitve Evropskega parlamenta v korist Katarja kot gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva. Katar obtožbe zavrača, prav tako Kailijeva, v imenu katere so to sicer sporočili njeni odvetniki. V sredo bodo vsi štirje obtoženi stopili pred preiskovalnega sodnika, ki bo odločal o podaljšanju njihovega pripora.

Še en viden Italijan, ki je tarča korupcijske preiskave, prvi mož Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC) Luca Visentini je medtem znova na prostosti, prav tako tudi oče Kailijeve, ki so ga prijeli, ko je s kovčkom, polnim denarja, zapuščal enega od hotelov v Bruslju. Visentini je danes izrazil prepričanje, da ga bodo po pogovoru s tožilci oprali vseh obtožb.

Policisti so denar zasegli na treh različnih krajih 

Denar – skupno naj bi šlo za kar 1,5 milijona evrov, in ne 600 tisoč, kot se je poročalo sprva – so policisti po poročanju britanskega BBC zasegli na treh različnih krajih. 600 tisoč na domu enega od osumljenih, 150 tisoč domnevno pri Kailijevi in 750 tisoč v kovčku v hotelski sobi. Skupaj so sicer izvedli okoli 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju.

V Bruslju se sicer vrstijo ugibanja, da razkritij še ni konec in da se utegne pod drobnogledom znajti še kakšen bolj ali manj viden evropski politik.

Med drugim je tarča kritik zaradi svojih nedavnih tvitov, objavljenih novembra ob obisku Katarja, postal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropski način življenja, Grk Margaritis Schinas.

Na novinarski konferenci v Strasbourgu je Schinas danes zatrdil, da so bile vse njegove javne izjave, vključno s tviti, v katerih je med drugim zapisal, da je Katar dosegel "pomemben in oprijemljiv napredek pri reformi trga dela", "stoodstotno skladne" s politiko Evropske komisije. Kot je še povedal, je ob obisku prejel nogometno žogo, spominek na svetovno prvenstvo in škatlo čokolad.

Za zdaj so v priporu štirje ljudje 

Belgijska policija je sicer v ponedeljek preiskala pisarne v Evropskem parlamentu. "V okviru preiskave suma podkupovanja v Evropskem parlamentu z namenom vplivanja na njegove odločitve je belgijska policija prvič preiskala prostore parlamenta v Bruslju," so v ponedeljek sporočili z belgijskega državnega tožilstva.

V priporu so štirje ljudje, med njimi neuradno tudi podpredsednica parlamenta Eva Kaili in še trije italijanski državljani, med katerimi je tudi partner Kailijeve Francesco Giorgi. Giorgi je sicer asistent v Evropskem parlamentu.

Metsola: Napadena je evropska demokracija

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v ponedeljek v Strasbourgu izrazila "bes, jezo in žalost" ter obsodila korupcijsko afero, ki pretresa parlament. Evropski parlament je napaden, napadena je evropska demokracija, je opozorila ter napovedala temeljito notranjo preiskavo.

Ob začetku plenarnega zasedanja je Metsola tudi napovedala, se bo v torek sešla konferenca predsednikov, ki naj bi sprožila postopek za razrešitev grške evroposlanke Eve Kaili z mesta podpredsednice. V luči preiskave v parlamentu tudi ne bo razprave o vizumski liberalizaciji za Katar, poročilo je bilo poslano nazaj odboru, je dejala.

Eva Kaili
Novice Evroposlanca Brglez in Nemec šokirana ob aretaciji Eve Kaili
Eva Kaili
Novice V Bruslju prijeli podpredsednico Evropskega parlamenta

Eden najresnejših korupcijskih škandalov v Bruslju v zadnjih letih

Afera, ki sproža vprašanja glede lobiranja Katarja, je po mnenju poznavalcev morda najresnejši škandal v zadnjih letih v Bruslju.

Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, od prejšnjega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600 tisoč evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Preiskava se poleg sodelavcev Evropskega parlamenta osredotoča tudi na nevladno organizacijo, ki naj bi bila povezana z nekaterimi domnevno vpletenimi v zadevo, je poročal bruseljski spletni portal Politico, ki je predstavil nekatere podrobnosti v ozadju dogajanja.

Kot navaja Politico, domnevni storilci sprva niso bili pomembna imena, a do petka zvečer je postalo jasno, da je zadeva resnejša. Kailijeva, podpredsednica Evropskega parlamenta in glasna podpornica Katarja, je pristala v policijskem pridržanju.

Ne spreglejte