Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2022,
12.54

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

18

Natisni članek

Katar 2022 Evropski parlament Eva Kaili

Sobota, 10. 12. 2022, 12.54

1 leto, 4 mesece

V Bruslju prijeli podpredsednico Evropskega parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

18

Eva Kaili | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V petek zvečer je policija v Bruslju prijela grško evropsko poslanko iz vrst socialistov Evo Kaili, ki je ena od podpredsednic Evropskega parlamenta. Aretirali so jo v okviru preiskave korupcije, v katero je vpleten Katar, gostitelj svetovnega nogometnega prvenstva.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je evropska poslanka Eva Kaili partnerica ene od štirih oseb, ki so jih v okviru omenjene preiskave pred tem prijeli, na policiji pa so jo pridržali zaradi zaslišanja.

Pred tem je belgijsko državno tožilstvo sporočilo, da so v okviru preiskave suma korupcije v Evropskem parlamentu, v katero je vpletena neimenovana zalivska država, v Bruslju v petek izvedli 16 preiskav in prijeli štiri osebe, tudi nekdanjega evropskega poslanca. Ime vpletene države niso navedli, niti podrobnosti o aretiranih.

Sum, da Katar vpliva na odločitve Evropskega parlamenta

Povedali so še, da se preiskava nanaša na domnevno kriminalno združbo ter domnevno korupcijo in pranje denarja. Dodali so, da sumijo, da zalivska država vpliva na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta, in sicer z nakazili velikih vsot denarja ali znatnimi darili tretjim osebam s pomembnim ali strateškim položajem v parlamentu.

Belgijska časnika Le Soir in Knack sta poročala, da naj bi šlo za lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo in da naj bi aretirali štiri Italijane. Med njimi naj bi prijeli nekdanjega evropskega poslanca, socialista Antonia Panzerija in generalnega sekretarja Mednarodne konfederacije sindikatov Luco Visentinija.

V Evropskem parlamentu izrazili ostro nasprotovanje korupciji

V odzivu na aretacijo Eve Kaili je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola sporočila, da EP odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi. "Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji. V tej fazi fazi ne moremo komentirati preiskav, ki še potekajo, le da bomo v celoti sodelovali z vsemi ustreznimi organi pregona in pravosodnimi organi," je na Twitterju zapisala Metsola.

Iz politične skupine Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), katere članica je Kaili, so v petek sporočili, da so poslanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta začasno izključili iz skupine. Pred tem so jo izključili tudi iz grške socialistične stranke Pasok.

"Zgroženi smo nad obtožbami o korupciji v evropskih institucijah. Skupina S&D ne dopušča korupcije. Smo prvi, ki podpiramo temeljito preiskavo in popolno razkritje," so sporočili iz S&D in zagotovili, da bodo pri preiskavi v celoti sodelovali z vsemi preiskovalnimi organi.

Ob tem so izrazili tudi zahtevo po prekinitvi dela parlamenta na vseh dosjejih in plenarnih glasovanjih v zvezi z zalivskimi državami, zlasti glede liberalizacije vizumskega režima in načrtovanih obiskov. Podoben poziv so podali tudi v liberalcih (Renew), tretji največji politični skupini v parlamentu, v kateri so ogorčeni nad poročili.

Ne spreglejte