Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2019,
16.51

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

10

Natisni članek

papež Frančišek Pedro Opeka Madagaskar revščina

Nedelja, 8. 9. 2019, 16.51

4 leta, 7 mesecev

Papež na obisku pri Opeki: Uboštvo ni stvar usojenosti #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

10

Papež Frančišek pri Pedru Opeki | Slovenski misijonar Pedro Opeka je papeža na obisk povabil med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu. | Foto Reuters

Slovenski misijonar Pedro Opeka je papeža na obisk povabil med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je na Madagaskarju danes obiskal tudi naselje za reveže Akamasoa, v katerem deluje slovenski misijonar Pedro Opeka. Ta se je skupaj z več tisoč zbranimi na slovesnosti pridružil svetemu očetu. "Akamasoa je izraz božje navzočnosti med njegovim ubogim ljudstvom," je dejal papež Frančišek.

"Ko vidim, kako žarijo vaši obrazi, se zahvaljujem Gospodu, da je poslušal glas ubogih in izkazal svojo ljubezen z oprijemljivi znaki, kot je vznik te vasi. Vsak kotiček teh četrti, vsaka šola ali ambulanta je spev upanja, ki postavi na laž in utiša vsako vdanost v usodo. Recimo z vso močjo – uboštvo ni stvar usojenosti," je po poročanju MMC RTV Slovenija v Akamasoi dejal papež Frančišek.

Novice Pedro Opeka: Delali bomo naprej, tudi če ni priznanj

Papeža v Akamasoo povabil slovenski misijonar Pedro Opeka

Več tisoč mladim, ki so se zbrali v cerkvi, je dejal, naj se nikoli ne predajo pred pogubnimi učinki revščine. "Nikoli ne popustite pred skušnjavami lahkega življenja ali zapiranja vase. To delo, ki so ga izvršili vaši predniki, je pred vami, da ga nadaljujete. Moč za to boste našli v svoji veri in v živem pričakovanju," je poudaril papež. Frančišek se je nato odpravil še med delavce v bližnji kamnolom, da bi podelil blagoslov prebivalcem Akamasoe in celotnemu mestu Antananarivo.

Fotogalerija
1 / 5

Že dopoldne je papež nagovoril okoli milijon vernikov, ki so se zbrali pri maši na stadionu severno od Antananariva. Opozoril je pred socialnim izključevanjem in izkoriščanjem narodne pripadnosti ali vere za lastne namene ter se zavzel za kulturo bratstva in sožitja. Na obisk Akamasoe, naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je slovenski misijonar Pedro Opeka papeža povabil med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu.

Papeža je na Madagaskarju pričakalo na tisoče vernikov.


Novice Pedro Opeka: Kako naj rečem revežu, pojdi drugam, zate nimam prostora

Opeka: Na tem kraju smo izkoreninili skrajno revščino

Naselje Akamasoa, kar v slovenščini pomeni dobri prijatelji, je Opeka ob pogledu na otroke, ki živijo na smetišču Antananariva, začel graditi leta 1989. Z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, gradnjo, tesarstvom in kmetijstvom Opeka omogoča dostojno življenje 23 tisoč ljudem, 14 tisoč otrokom pa s šolanjem svetlejšo prihodnost.

"Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, delom, šolanjem, vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo," je ob papeževem obisku poudaril slovenski misijonar Pedro Opeka. | Foto: Reuters "Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, delom, šolanjem, vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo," je ob papeževem obisku poudaril slovenski misijonar Pedro Opeka. Foto: Reuters

"To je bil kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti. Po 30 letih je božja previdnost ustvarila oazo upanja, v kateri so ljudje znova našli dostojanstvo, kjer so mladi spet stopili na pot šole in so se starši lotili dela, da pripravijo prihodnost za svoje otroke. Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, delom, šolanjem, vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo," je po navedbah MMC dejal Opeka.

Papež Frančišek je na Madagaskar, ki je ena od najrevnejših držav na svetu, prispel v četrtek iz Mozambika. Apostolsko potovanje bo sklenil v ponedeljek na Mauritiusu, kjer bo daroval mašo v Port Louisu.

Ne spreglejte