Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
7.50

Osveženo pred

15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
nevarnost hiša gasilci Split požar

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 7.50

15 minut

Pri Splitu še gori, požar na dveh frontah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Požar, ki je izbruhnil med naseljema Gornje Sitno in Sitno Donje v okolici Splita, se je sinoči znova aktiviral, poročajo hrvaški mediji. Ljudje so bili panični, saj se je ogenj razširil na dve fronti in ogrožal tudi številne hiše, ki so jih pred ognjem branili tudi domačini. "Močno je gorelo, a je danes stanje že veliko bolje kot sinoči," je zjutraj povedal gasilski poveljnik Slavko Tucaković. Gasilci se borijo še z enim manj aktivnim požarom, ki pa je na nedostopnem terenu. "Pričakujemo dva kanaderja, ki bosta poskušala teren pogasiti," je za Jutarnjo kroniko hrvaškega radia povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva občine Klis Zoran Cicvara.

Požar na pobočju v bližini Splita je v ponedeljek zanetil udar strele. Požar je danes še vedno aktiven, z njim se poleg dveh kanaderjev spopada 230 gasilcev s 64 gasilskimi vozili, so sporočili iz Hrvaške gasilske zveze (HVZ). 

Požar v Gornjem Sitnem so gasilci v sredo čez dan pogasili, zvečer pa se je znova aktiviral nekoliko južneje. Kriva je bila burja, je poročal portal Dalmacija. Med gašenjem se je ponoči poškodoval en gasilec, a danes so razmere že veliko boljše kot sinoči, je dejal Tucaković. Od torka sta se lažje poškodovala sicer še dva gasilca. 

Še en manjši požar, ki je nedostopen in ga skušajo pogasiti s cest, bodo gasili še z dvema kanaderjema, pa je pojasnil Cicvara. Vremenske razmere so danes mirne, vetra ni in pričakujejo, da bo tako tudi ostalo. Sporočil je še, da so lokalne ceste odprte za ves promet.

Panika med prebivalci, turisti odpovedujejo rezervacije 

Ogenj je gorel le 200 metrov od tamkajšnjega pokopališča, v kraju Lolići pa le 15 metrov od hiš. Ljudje so bili v paniki, turisti pa naj bi množično odpovedovali rezervacije, še piše Dalmacija danes. 

"Vzpostavili smo požarno črto za obrambo hiš. Nocoj bo varovanje domov znova na prvem mestu," so povedali gasilci, potem ko so imeli v sredo in torek gasilsko stražo v Donjem Sitnem in Žrnovnici.

Na terenu je bilo sinoči 250 gasilcev z 80 vozili. "Teren na območju Žrnovnice je zelo težaven zaradi velike zanemarjenosti površin. Trave je veliko in je visoka," je še povedal Tucaković in dodal, da je požar na istem območju v zadnjih letih izbruhnil že nekajkrat.

Zgorelo je 700 hektarjev površin.

air tractor
Novice Air tractor znova v zraku na ilirskobistriškem, gasilcem nagaja močna burja
Požar v Italiji
Novice Zagorelo v Italiji, le nekaj kilometrov od slovenske meje #foto #video
požar, Žrnovnica, Split
Novice Okolica Splita še vedno v plamenih, gasilcem je za zdaj uspelo zavarovati večino hiš #video

 

Ne spreglejte