Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
7.31

Osveženo pred

11 ur, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,01
gašenje ogenj Split požar

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 7.31

11 ur, 16 minut

Okolica Splita še vedno v plamenih, gasilcem je za zdaj uspelo zavarovati večino hiš #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,01

Za hrvaškimi gasilci je težka noč, a zjutraj med njimi vlada optimizem, da jim bo uspelo požar, ki se je razširil v okolici Splita, obvladati. Gasilcem je za zdaj uspelo vzpostaviti požarno mejo med Žrnovnico in Donjim Sitnim, dolgo nekaj sto metrov. A skrbijo nova žarišča, recimo tisto pri Gornjem Sitnem. Na ogromnem območju je sicer zjutraj še vedno čutiti vonj po dimu, smrad je neznosen, a zdi se, da je požar vendarle pod nadzorom, poroča Slobodna Dalmacija.

Skoraj 250 gasilcev se že tretji dan bori z ognjem, ki se je od roba Žrnovnice pri Splitu, odvisno od smeri vetra, širil proti vzhodu prek Vilarja proti Srinjinu, proti jugu do pobočij hriba Perun, kjer se je sinoči razširil in na primorsko stran proti Podstrani, pa tudi na sever, proti Donjemu Sitnemu.

Do zdaj je pogorelo okoli 700 hektarjev mešanega rastlinja, na terenu je danes 294 gasilcev s 86 gasilskimi vozili, v gašenje pa sta se že vključila kanaderja, so danes zjutraj sporočili iz Hrvaške gasilske zveze (HVZ). Razmere so sicer danes zjutraj nekoliko mirnejše in lažje, čeprav še vedno gori, je zgodaj zjutraj povedal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Da bi voznikom preprečili dostop do nevarnih območij, je policija vzpostavila več zapor na cesti.

 

V hrvaških medijih se medtem vrstijo čustvena pričevanja ljudi, ki zaskrbljeno spremljajo širjenje požara. Slobodna Dalmacija je objavila zapis Tanje Soldić iz Žrnovnice, v katerem je opisala vso grozo, ki so jo včeraj preživljali prebivalci tega splitskega naselja, ki je žal prepogosto žrtev požarov.

"Zaradi sunkov vetra se je požar širil z neverjetno hitrostjo in v kratkem času smo se znašli v ognjenem obroču. Na južni strani je naših nekaj hiš varovala gasilska ekipa z dvema gasilskima voziloma. Žal se je ogenj z bliskovito hitrostjo premaknil na drugo stran, za hiše, od koder nas je ogrožal že prejšnji večer. V tistem trenutku nas je zajela panika, ker na tisti strani ni bilo niti enega gasilskega vozila, prav tako nemočni so bili sprva tudi gasilci, ki so prihiteli na to stran. Poklicali smo pomoč, a so bile gasilske enote razdrobljene na vseh koncih. Ognjeni zublji so začeli goltati sosednjo hišo, v ušesih pa nam še vedno odzvanjajo ženski kriki ..." je zapisala na svojem profilu na Facebooku.

"Z življenjem so branili naše hiše"

Novinarji hrvaškega portala Index.hr so se na terenu pogovarjali s krajani Donjega Sitna, ki so vso noč pomagali gasilcem pri obrambi kraja. Sinoči se je požarna meja povsem približala njihovim hišam. "Z življenji so branili naše hiše, če ne bi bilo gasilcev, ne vem, ali bi imeli danes kje prespati. Ni bilo lahko gledati," je dejal eden od domačinov.

"Ne morem opisati občutkov nemoči in žalosti, ki jih občutiš, ko vidiš plamene, ki goltajo vse pred vami. Bojiš se za življenja tistih gasilcev, ki so dali vse od sebe, da se ne bi uresničil najhujši scenarij," pa je povedal drugi domačin. 

Sokrajanka je dejala, da se danes, ko gasilcem pomagajo s kanaderji, počutijo bolj pomirjeni, medtem ko ponoči niso vedeli, ali bo ogenj zajel njihove domove ali ne.

Požar v okolici Splita
Novice Požar v okolici Splita. Na terenu 160 gasilcev, branijo hišo za hišo #video
Požar London
Novice V Londonu zaradi ogromnega požara iz bloka evakuirali več kot sto ljudi #video
Ne spreglejte