SiolNET. Novice Svet
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orbanova svetovalka odstopila zaradi njegovega "nacističnega" govora

1,38

termometer

Viktor Orban | "Bolje kot kdorkoli drug veste, da moja vlada na Madžarskem izvaja politiko ničelne tolerance do antisemitizma in rasizma," je Orban še zagovarjal svoje besede. | Foto: Reuters
"Bolje kot kdorkoli drug veste, da moja vlada na Madžarskem izvaja politiko ničelne tolerance do antisemitizma in rasizma," je Orban še zagovarjal svoje besede. Foto: Reuters

Članica ožjega kroga in svetovalka madžarskega premierja Viktorja Orbana Zsuzsa Hegedus je odstopila, potem ko je ta dejal, da "Madžari niso mešana rasa in da nočejo postati mešana rasa".

Orban je med sobotnim govorom v romunski regiji s številčno madžarsko skupnostjo dejal, da se lahko evropski narodi svobodno mešajo med seboj, a da bi mešanje z neevropskimi narodi ustvarilo "rasno mešani svet".

Dimitri Novice Groza v Moskvi: skrivnostno je umrl ključni mož pri razvoju Putinovega orožja

Hegedusova govor označila za "čisto nacistično besedilo"

"Pripravljeni smo se mešati drug z drugim, a ne želimo postati ljudstva mešanih ras," je še dejal Orban.

Zsuzsa Hegedus, ki po poročanju BBC-ja Orbana pozna že 20 let, je po poročanju madžarskih medijev govor opisala kot "čisto nacistično besedilo".

Orbanov tiskovni predstavnik je dejal, da so mediji napačno predstavili njegove pripombe. Orbanovo stališče proti priseljevanju je dobro znano, vendar je po mnenju Hegedusove sobotni govor prestopil mejo.

"Ne vem, kako to, da niste opazili, da je govor, ki ste ga imeli, povsem nacističen izpad, vreden Josepha Goebbelsa," je po poročanju madžarske spletne strani hvg.hu zapisala v odstopni izjavi. Goebbels je bil med vladavino Adolfa Hitlerja nemški nacistični minister za propagando.

nina krajnik Novice Kandidatka za predsednico države razgaljena na naslovnicah

Tako Orban kot tiskovni predstavnik vlade skušala omiliti obsodbo javnosti

Govor je obsodila tudi največja madžarska judovska skupnost in pozvala k srečanju z Orbanom.

Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je skušal omiliti naraščajočo obsodbo, češ da je predsednik vlade že leta odkrito govoril o priseljevanju in asimilaciji. V osrednjem vladnem dnevniku Magyar Nemzet je bil Orban v članku pohvaljen, ker je branil idejo nacionalnosti pred prizadevanji, da bi se vsi narodi "zlili v sivo, nerazločljivo maso", poroča BBC.

"Bolje kot kdorkoli drug veste, da moja vlada na Madžarskem izvaja politiko ničelne tolerance do antisemitizma in rasizma," je Orban še zagovarjal svoje besede.

Vladimir Putin in Viktor Orban Novice Kako je Moskva na skrivaj naročala Madžarom, kaj naj storijo Pelješac Novice Dramatičen trenutek pri gradnji Pelješkega mostu: Kitajci so bili šokirani

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin