SiolNET. Novice Svet
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orban predsednico Evropske komisije poziva k odstavitvi komisarke

0,29

termometer

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić | Madžarski premier Viktor Orban je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval k zamenjavi evropske komisarke Vere Jourove. | Foto: Ana Kovač
Madžarski premier Viktor Orban je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval k zamenjavi evropske komisarke Vere Jourove. Foto: Ana Kovač

Madžarski premier Viktor Orban je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen v pismu pozval, naj odstavi podpredsednico komisije, komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo. Orban meni, da so njene izjave neprimerne in nesprejemljive ter kršijo načelo iskrenega sodelovanja, je danes tvitnil njegov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs. Predsednica komisije je medtem sporočila, da povsem zaupa Jourovi.

Člani Evropske komisije so člani ekipe, ki bi morala biti varuh evropskih pogodb, ne pa politično pristranska v Evropi, ki je vse šibkejša zaradi delitev. Če se Vera Jourova ne more dvigniti nad to, mora odstopiti, je na Twitterju še zapisal Zoltan Kovacs, ki je objavil tudi pismo madžarskega premierja Viktorja Orbana predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen z datumom 28. september.

243124 Novice Kje je gorivo najcenejše? Preverite tukaj.

"Komisarka je užalila Madžare"

Madžarski premier je v pismu po poročanju STA izpostavil izjavo Jourove, da na Madžarskem nastaja "bolna demokracija". Poleg tega je po njegovem komisarka užalila Madžare z izjavo, da ne morejo oblikovati neodvisnega mnenja. "Te izjave niso le neposreden napad na demokratično izvoljeno madžarsko vlado, kakršni so že nekaj običajnega, temveč tudi poniževanje Madžarske in Madžarov," je zapisal Orban. "Prvo je neprimerno, drugo nesprejemljivo," je dodal.

Madžarski premier je v pismu izpostavil nedavno izjavo Jourove, da na Madžarskem nastaja "bolna demokracija". | Foto: Reuters Madžarski premier je v pismu izpostavil nedavno izjavo Jourove, da na Madžarskem nastaja "bolna demokracija". Foto: Reuters

Madžarska vlada prekinja vse stike z Jourovo

Izjave Jourove so po mnenju Orbana v nasprotju z vlogo komisije kot nevtralne in objektivne institucije, opredeljene v Lizbonski pogodbi. "So očitna kršitev načela iskrenega sodelovanja in preprečujejo vsakršen pomembnejši dialog med Madžarsko in podpredsednico komisije v prihodnje," je poudaril madžarski premier. V pismu je še ocenil, da so izjave Jourove neskladne z njenim mandatom, zato je njena odstavitev nujna. Sporočil je še, da madžarska vlada prekinja vse stike z Jourovo, še piše STA.

Hrvaška Novice Hrvaška: Višje številke kot v ponedeljek, umrli še trije bolniki

Von der Leynova povsem zaupa Jourovi

Predsednica Evropske komisije povsem zaupa Jourovi, ki bo prvo poročilo o vladavini prava v članicah EU predstavila v sredo, je v odzivu na besede Orbana v Bruslju danes dejala govorka komisije Dana Spinant. Evropska komisija naj bi po neuradnih napovedih predstavitev poročila preložila na oktober, vendar pa je danes nepričakovano sporočila, da ga bo predstavila v sredo, kot je bilo prvotno načrtovano.

Govorka komisije je povedala, da so Orbanovo pismo videli, da "ima vso njihovo pozornost", da bodo nanj odgovorili, da von der Leynova tesno sodeluje z Jourovo pri pripravi poročila o vladavini prava in da evropska komisarka iz Češke uživa "popolno zaupanje" predsednice. Glede časovnega vidika predstavitve poročila je Spinantova dejala, da ni mogoče govoriti o kakršnikoli preložitvi, saj da je bilo šele danes zjutraj jasno, kdaj bodo poročilo, ki je zamišljeno kot instrument za dialog s članicami, predstavili.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice V ponedeljek potrdili 99 novih okužb

Bruselj: Madžarska ni prekinila stikov z Evropsko komisijo

O navedbah, da naj bi Orban prekinil dvostranske stike z Jourovo, so v komisiji dejali, da v pismu niso videli ničesar o tem, da bi madžarska vlada prekinila stike z Evropsko komisijo, ter poudarili, da njihova vrata ostajajo odprta. Na vrsto vprašanj, ali je Jourova govorila v imenu komisije, ko je Madžarsko opisala kot "bolno demokracijo", pa so ponavljali odgovor, da so njihova stališča glede Madžarske dobro znana, da jih je mogoče izraziti na različne načine in da bodo znova predstavljena v poročilu, poroča STA.

Von der Leynova je v letnem govoru o stanju v Uniji izpostavila pomen vladavine prava ter poudarila, da bo prvo poročilo o vladavini prava v vseh državah članicah unije preventivno orodje za zgodnje prepoznavanje izzivov in iskanje rešitev. Poročilo je odziv komisije na zastoj v procesu, ki ga je Unija po sedmem členu pogodbe sprožila zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem, v skrajnem primeru pa predvideva odvzem glasovalnih pravic resni kršiteljici temeljnih evropskih vrednot in načel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin