Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
10.16

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

18

Natisni članek

bolnišnica Koronavirus

Torek, 29. 9. 2020, 10.16

3 leta, 6 mesecev

V ponedeljek potrdili 99 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

18

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Sloveniji so v ponedeljek ob 2.382 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 99 ljudeh. V bolnišnici se zdravi 84 ljudi, od tega jih je 16 na intenzivni enoti. Včeraj ni umrl noben bolnik, iz bolnišnice so odpustili 19 ljudi, 24 pa so jih na novo sprejeli. 

V Sloveniji so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 5.487 ljudeh. Trenutno je v državi aktivno okuženih 1.656 oseb. 

Največ novih okužb v Ljubljani

Največ novih okužb so včeraj potrdili v Ljubljani (10), po šest okužb so potrdili v občini Celje, pet pa v Kranju, Škofji Loku in na Prevaljah, kažejo podatki sledilnika covid-19. Podatke za ostale občine si lahko ogledate tukaj. Največ okužb so v ponedeljek potrdili v starostni skupini med 25 in 34 let, in sicer 22. 

Hrvaška
Novice Hrvaška: Višje številke kot v ponedeljek, umrli še trije bolniki

V UKC Maribor okuženi tudi štirje zaposleni

Nekaj novih okužb so imeli tudi v UKC Maribor. Od petka do ponedeljka so okužbo potrdili pri dveh zdravnikih in dveh zdravstvenih delavcih. 19 zaposlenih so zaradi tega poslali v karanteno. Še štiri okužbe so potrdili pri bolnikih. Po dosedanjih ugotovitvah so se z virusom okužili izven bolnišnice, je danes po poročanju STA povedal direktor Vojko Flis.

Med zaposlenimi so okužbe odkrili pri dveh zdravnikih in dveh delavcih v zdravstveni negi s klinike za interno medicino, kjer so pred dvema tednoma zabeležili prve okužbe s koronavirusom med zaposlenimi v UKC Maribor. Eden od novo odkritih okuženih zdravnikov je delal v UKC Maribor kot gostujoči zdravnik, izvorno pa prihaja iz druge ustanove.

Bolnike s covidom-19 so s testiranji ugotovili na različnih oddelkih. Po Flisovih besedah sta bila dva okužena bolnika na oddelku za nefrologijo in eden na oddelku za pljučne bolezni. Ena bolnica pa je bila z okužbo z novim koronavirusom v porodnišnici, a je bila že odpuščena iz bolnišnice, je po pisanju STA povedal direktor.

Kljub velikemu izpadu kadra - zaradi odrejenih karanten trenutno manjka 31 zaposlenih - ostali zdravstveni programi v tem kliničnem centru tečejo naprej. "Vsi oddelki še vedno delajo. Ponovno smo se morali reorganizirati. Delo je seveda nekoliko ovirano, a vendarle ustanova mora delovati naprej," je dejal Flis in poudaril, da dosegajo v povprečju okoli 98 odstotkov programa.

V soboto izjemno slab rezultat

V zadnjih dneh v Sloveniji opažamo velik porast okužb. V soboto smo opravili le 1.917 testov, okužbo pa so potrdili pri 159 ljudeh. Gre za enega najvišjih deležev pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste, bil je kar 8,3-odstoten. V nedeljo je bilo okužb nekoliko manj, le 39, a je bilo opravljenih le 909 testov.

Cepivo v Rusiji
Novice Rusija: množično cepljenje proti novemu virusu že čez mesec dni

Največ potrjenih okužb je bilo pretekli četrtek, in sicer 192. Največ novih primerov so v zadnjih dneh potrdili v Ljubljani, večje žarišče pa je tudi v Črni na Koroškem.

 

V prihodnje do 250 novih okužb na dan

Projekcije širjenja koronavirusa, ki jih dnevno pripravljajo na Institutu "Jožef Stefan", kažejo, da je reprodukcijsko število R nekoliko padlo (ob upoštevanju podatkov o številu potrjenih okužb v nedeljo). Kot so zapisali, to nakazuje, da so ukrepi z 19. 9. mogoče nekoliko učinkovali. Ocenjeno reprodukcijsko število je R = 1,3, kar pomeni, da vsak okuženi v povprečju na novo okuži še 1,3 posameznika.

Če se to ne bo zmanjšalo, bo število pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 250 okoli trenutne povprečne vrednosti 145, ki bo naraščala. Posodobljene analize so objavljene na spletu.

4124 | Foto:

Ne spreglejte