Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

40

Natisni članek

virus Rusija ZDA Koronavirus

Torek, 29. 9. 2020, 6.59

3 leta, 6 mesecev

Rusija: množično cepljenje proti novemu virusu že čez mesec dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

40

Cepivo v Rusiji | V Rusiji so množično cepljenje proti bolezni covid-19 napovedali že za konec oktobra. | Foto Reuters

V Rusiji so množično cepljenje proti bolezni covid-19 napovedali že za konec oktobra.

Foto: Reuters

Množično cepljenje proti novemu koronavirusu s cepivom sputnik V, ki ga je razvil ruski inštitut Gamaleja, se bo v Rusiji začelo konec oktobra, so v ponedeljek napovedali v Moskvi. Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) je iz številnih držav že prejel naročila za več kot 1,2 milijarde odmerkov ruskega cepiva.

18:21

Nemčija z novimi ukrepi

13:46

Cepivo tudi za revne države

11:12

Test, ki da rezultat v 15 min.

10:44

Lažni preplah na križarki

10:07

Češka in Slovaška

08:26

V ZDA že 105 tisoč mrtvih

07:43

Nizozemska: strogi ukrepi

  • 18:21

    Nemčija z novimi ukrepi

    Nemčija bo zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom ponekod omejila slavja v zaprtih prostorih na največ 50 udeležencev. Ukrep bo veljal v okrožjih, kjer so v sedmih dneh potrdili več kot 35 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Nemška kanclerka Angela Merkel je ob predstavitvi ukrepov danes označila trenutne razmere za zelo zaskrbljujoče.

    Merklova je danes ocenila, da so porast okužb opazili predvsem na metropolitanskih območjih. Je pa prepričana, da je treba na vsak način preprečiti podobno zaprtje gospodarstva in družbe, kot je bilo spomladi, zato se je treba na izbruhe odzvati lokalno, poroča STA.

    Poudarila je, da bodo storili vse, da preprečijo sistemsko zapiranje šol. Nujna je vzpostavitev strategije testiranja za učitelje in otroke ter načina ravnanja ob potrditvi okužbe.

    Tudi Nemčijo čaka težje obdobje

    Nemčija je epidemiološko gledano dobro preživela poletje, sedaj pa sta na vrsti jesen in zima, ki predstavljata težke čase. Kanclerka je prepričana, da se lahko tudi na težje obdobje dobro pripravijo s primernimi ukrepi, če so jih državljani pripravljeni upoštevati.

    Med drugim so se danes predstavniki zveznih dežel in zvezne vlade strinjali, da bodo omejili druženje v zaprtih prostorih na največ 50 ljudi, če bodo v okrožju v sedmih dneh potrdili več kot 35 okužb na 100.000 prebivalcev. Za zasebne zabave na domovih pa bo veljalo priporočilo omejitve druženja na največ 25 ljudi. Če bo število okužb še naprej v porastu, pa bodo še dodatno omejili druženje.

    Izjema bo veljala za dogodke, ki so prijavljeni vnaprej in zagotovijo upoštevanje priporočil zdravstvenih oblasti, poroča STA.

    Globa za napačne kontaktne informacije

    Napovedali so tudi globo v višini najmanj 50 evrov, če osebe med pandemijo ne bodo dale restavracijam in barom pravih kontaktnih informacij, ki jih zbirajo za lažje sledenje morebitnih stikov.

    Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder je danes pohvalil strategijo. "Več mask, manj alkohola in manjše zabave," je Söder opisal strategijo.

  • 13:46

    Cepivo tudi za revne države

    Zavezništvo za cepljenje (Gavi) je danes sporočilo, da so zagotovili še do sto milijonov odmerkov cepiva proti bolezni covid-19, ki ga bodo po razvoju dostavili revnejšim državam. Skupno so do zdaj rezervirali do 200 milijonov odmerkov, poroča STA.

    Prvih sto milijonov odmerkov cepiva sta Gavi ter Fundacija Billa in Melinde Gates že prejšnji mesec rezervirala pri farmacevtskem gigantu Serum Institute of India, zdaj pa jim je ob sklenitvi dogovora uspelo število podvojiti. Pri zavezništvu so poudarili, da dogovor omogoča rezervacijo dodatnih odmerkov cepiva, če bi to potrebovali. Dodali so, da je cena cepiva omejena na tri dolarje na odmerek.

    V okviru dogovora bo podjetje vnaprej dobilo kapital, da bo lahko okrepilo svoje kapacitete za proizvodnjo cepiv, ki jih razvijata Astrazeneca in Novovax. Ideja je, da bi lahko proizvajalec že takoj, ko bi cepivo dobilo zeleno luč Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), začel proizvodnjo, poroča STA.

  • 11:12

    Test, ki da rezultat v 15 min.

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) želi dati revnim državam na razpolago 120 milijonov hitrih testov na novi koronavirus, če bo lahko zbrala dovolj sredstev. Vrednost pomoči ocenjujejo na okoli 600 milijonov dolarjev.

    Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    "Imamo dogovor, imamo semenski kapital in zdaj potrebujemo celotno vsoto sredstev, da kupimo te teste," je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    "Ti testi ponujajo zanesljive rezultate v približno od 15 do 30 minutah namesto čez nekaj ur ali dni, po nižji ceni, z manj sofisticirano opremo," je dodal Tedros.

    Po besedah prvega moža WHO bodo s hitrimi testi omogočili testiranje tudi na težko dostopnih območjih, kjer nimajo primernih laboratorijev ali primerno usposobljenih ljudi, ki bi izvajali testiranje po metodi verižne reakcije s polimerazo (PCR).

    Hitri diagnostični testi (RTD), ki bi jih dostavili v 133 držav v prihodnjega pol leta, sicer niso tako zanesljivi kot brisi po metodi PCR, so pa precej hitrejši, cenejši in se jih lažje izvaja.

    Globalni sklad za boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi, ki sodeluje pri programu WHO, bo dal na voljo 50 milijonov dolarjev. Izvršni direktor sklada Peter Sands je poudaril, da čeprav hitri testi niso tako zanesljivi, bodo pomagali revnejšim državam. "To bo omogočilo državam z nizkim in srednjim prihodkom, da začnejo zapirati dramatično vrzel v testiranju," je povedal.

    Bogatejše države opravijo 292 testov na dan na 100.000 ljudi, tiste v višjem srednjem razredu pa 77. Na drugi strani opravijo države v nižjem srednjem razredu 66 testov na dan na 100.000 ljudi, revne pa le 14, je pojasnil Sands.

    Hitri testi bi prav prišli predvsem v primerih, ko so pri nekom že potrdili okužbo z novim koronavirusom po metodi PCR, s hitrimi testi pa bi testirali njegove stike ali na območjih, kjer se okužba hitro širi. (STA)

    Sands je dodal, da bodo prvo pošiljko hitrih testov odposlali še ta teden. Proizvajata jih podjetji Abbot Laboratories in SD BioSensor.

    Koronavirusna bolezen 19 je zahteval že več kot milijon življenj, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri več kot 33 milijonih ljudeh.

  • 10:44

    Lažni preplah na križarki

    Nemška ladja za križarjenje, ki je zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus pri posadki pristala v grškem pristanišču Pirej blizu Aten, bo lahko odplula naprej. Vsi dodatni testi so bili namreč negativni. Za zdaj še ugotavljajo, kako so lahko na ladji imeli toliko napačnih pozitivnih testov, poroča STA.

    Pirej | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Ladja Mein Schiff 6, ki pluje pod malteško zastavo, upravlja pa jo največje turistično podjetje na svetu Tui, je vplula v pristanišče, potem ko so okužbo potrdili pri 12 članih posadke. Na ladji je sicer 922 potnikov in 666 članov posadke.

    Vsi nadaljnji ponovitveni testi so bili negativni. Eno dodatno testiranje je opravil Tui, dve pa grške oblasti. Ladji so dali zeleno luč za nadaljevanje poti, vendar ni jasno, kdaj bo izplula.

    Za zdaj še ugotavljajo, kako je možno, da je bilo na prvem testiranju toliko napačnih pozitivnih izvidov. Prvo rutinsko testiranje 150 članov posadke je sicer opravil lokalni laboratorij na Kreti. Grška virologinja Eleni Giamarelov ocenjuje, da je šlo za napako. Ladja je v Pirej priplula iz pristanišča Heraklion na Kreti, na poti pa se je v ponedeljek ustavila na otoku Milos v Egejskem morju, poroča STA.

  • 10:07

    Češka in Slovaška

    Češka in Slovaška zaradi širjenja koronavirusa napovedujeta razglasitev izrednih razmer

    Na Češkem in Slovaškem, kjer število novih okužb s koronavirusom strmo narašča, bodo v boju proti pandemiji covid-19 v sredo razglasili izredne razmere, sta v ponedeljek sporočila češki in slovaški premier, Andrej Babiš in Igor Matovič.

    Slovaška Češka | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Babiš pričakuje, da bo odločitev vlada sprejela v sredo na izredni seji. Podrobnosti o omejitvah, ki jih bo v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa sprejela vlada, ni razkril.

    Češka, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, ima v zadnjih dneh rekordno rast okužb z novim koronavirusom. Do zdaj se je okužilo 65.313 ljudi, zaradi covid-19 je umrlo 615 bolnikov.

    Na Slovaškem se je zaradi naraščanja števila novih okužb s koronavirusom v ponedeljek skupina za krizno upravljanje odločila, da v državi ponovno razglasi izredno stanje, je v ponedeljek zvečer v Bratislavi sporočil glavni slovaški epidemiolog Jan Mikas.

    Slovaški premier Igor Matovič je po sestanku te skupine dejal, da so razmere v državi "izredno resne" in zahtevajo "zelo drzne odločitve". Slovaška vlada naj bi ukrep potrdila v sredo, to pa bo drugič, da bo v boju proti pandemiji razglasila izredno stanje.

    V skladu z novimi omejitvami, ki bodo začele veljati v četrtek, naj bi na Slovaškem s četrtkom prepovedali vse športne in kulturne dogodke ter bogoslužja. Poroke in pogrebi bodo dovoljeni samo, če bodo udeleženci predložili negativen test na okužbo s koronavirusom, poroča AFP.

    Restavracije, bari in kavarne se bodo morali zapreti ob 22. uri, vsi, ki niso člani istega gospodinjstva, pa bodo morali zunaj nositi maske, če ne bodo mogli zagotoviti dvometrske medsebojne razdalje. Na Slovaškem so maske sicer že zdaj obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih.

    Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so do zdaj potrdili 9.343 okužb s koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 44 ljudi. (STA)

  • 08:26

    V ZDA že 105 tisoč mrtvih

    Število smrtnih žrtev covid-19 v ZDA je v ponedeljek preseglo 205 tisoč, število potrjenih okužb s koronavirusom pa se je povzpelo na skoraj 7,5 milijona, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

    Koronavirus v ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Kongresni demokrati so v ponedeljek pripravili nov predlog zakona za pomoč gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije. Namesto 3.400 milijard dolarjev, kolikor so za drugi sveženj pomoči predlagali pred tedni, zdaj predlagajo 2.200 milijard.

    Senatni republikanci so pred kratkim za drugi sveženj pomoči predlagali okrog 600 milijard dolarjev, kar so demokrati blokirali kot neresno. Republikanci za zdaj vztrajajo, da nov sveženj ne sme biti višji od 1.000 milijard dolarjev.

    Demokratski predlog vsebuje dodatnih 600 dolarjev pomoči brezposelnim na teden, po 1.200 dolarjev večini Američanov in nova posojila za majhna podjetja. Vsebuje tudi 225 milijard dolarjev za ameriške univerze ter 436 milijard dolarjev za pomoč državam in mestom.

    Okužbe po določenih državah ZDA naraščajo naprej in bojijo se tako imenovanega tretjega vala.

    Newyorški guverner Andrew Cuomo je posvaril, da bo moral obnoviti varnostne ukrepe vsaj tam, kjer okužbe preveč naraščajo. Tudi kalifornijski guverner Gavin Newsom je opozoril, da bo moral znova uvesti boleče ukrepe zapiranja lokalov in podjetij, če se naraščanje okužb ne bo ustavilo.

    Najbolj pa okužbe naraščajo na srednjem zahodu ZDA. V Kentuckyju so imeli v tednu dni 5.000 novih primerov, kar je največ vse od marca, ko je pandemija izbruhnila v ZDA. Illinois je imel v ponedeljek 13 mrtvih in 1.709 primerov novih okužb, največ od tega v Chicagu. Kansas ima povprečno po 667 novih okužb na dan ob kar 16 odstotkih pozitivnih testov. (STA)

  • 07:43

    Nizozemska: strogi ukrepi

    Na Nizozemskem danes uvajajo stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali najmanj tri tedne. "Trudimo se po najboljših močeh, toda virusu gre še bolje," je v ponedeljek priznal minister za zdravje Hugo de Jong.

    Na Nizozemskem, kjer so se do zdaj izogibali uvajanju strogih omejitvenih ukrepov, so v zadnjem tednu v povprečju potrdili skoraj 3.000 okužb dnevno, ta številka pa naj bi se po napovedih v kratkem povečala na 5.000 okužb dnevno, poroča britanski BBC.

    Nizozemski premier Mark Rutte je pojasnil, da so razmere v treh največjih mestih - Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu - resne in zahtevajo izredne ukrepe. Ljudi je pozval, naj se izogibajo nenujnim potovanjem med temi tremi mesti.

    Maske so bile do zdaj na Nizozemskem obvezne v javnem prevozu, od danes pa bodo v omenjenih treh mestih med drugim obvezne tudi v trgovinah.

    Restavracije in bari na Nizozemskem se bodo morali zapreti do 22. ure, po 21. uri pa novim gostom ne bodo več dovolili vstopa. Gre za podoben ukrep, kot so ga uvedle tudi druge evropske države, vključno z Združenim kraljestvom, Španijo in Francijo.

    Vlada ljudem svetuje, naj delajo od doma, družabnih srečanj na domovih se smejo udeležiti največ trije gostje, na športnih tekmovanjih ne bodo več dovolili gledalcev.

    "Ti ukrepi bodo seveda imeli negativne gospodarske posledice," je priznal Rutte. "Vendar pa bi bile posledice, če bi dopustili širjenje virusa, še večje," je opozoril.

    Nizozemski inštitut za javno zdravje je v ponedeljek poročal o 2.914 novih primerih okužbe. V nedeljo so v državi potrdili rekordno število dnevnih okužb, in sicer 2.995.

    Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so na Nizozemskem, ki ima 17 milijonov prebivalcev, do zdaj potrdili 113.564 okužb z novim koronavirusom, zaradi covid-19 pa je umrlo 6.415 bolnikov. (STA)

V Rusiji so cepivo sputnik V - razvil ga je inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje - registrirali 11. avgusta. Trenutno poteka zadnja faza kliničnega testiranja, v kateri sodeluje 40 tisoč prostovoljcev. Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sicer sprožila opozorila znanstvenikov glede varnosti in učinkovitosti cepiva, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je Rusijo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

Hrvaška
Novice Hrvaška: Višje številke kot v ponedeljek, umrli še trije bolniki

Množično cepljenje napovedujejo konec oktobra

"Končanje tretje faze preizkusov je načrtovano za konec oktobra. Množično cepljenje se bo začelo takoj, ko bo končana tretja faza. Upam, da bo ta uspešna," je za rusko televizijo v ponedeljek dejal Fjodor Lisicin z inštituta Gamaleja. Proizvodnjo cepiva naj bi po njegovih besedah organizirali v treh ali štirih proizvodnih obratih, načrtujejo pa tudi proizvodnjo skupaj s tujimi partnerji. "Samo farmacevtska podjetja v Indiji so, če delajo s polno močjo, sposobna izdelati dovolj cepiva za polovico planeta," je dejal Lisicin.

"RDIF je za obdobje 2020–2021 prejel naročila za več kot 1,2 milijarde odmerkov cepiva sputnik. Naročila je poslalo več kot 50 držav iz Evrope, Azije, z Bližnjega vzhoda in iz Latinske Amerike," pa je dejal direktor tega sklada Kiril Dmitrijev. Že pred tem je RDIF sporočil, da si bili podpisani dogovori s partnerji o dobavi cepiva, in sicer z Mehiko za 32 milijonov odmerkov, z Brazilijo za do 50 milijonov, z Indijo za sto milijonov in z Nepalom za 25 milijonov odmerkov cepiva, poroča STA.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V ponedeljek potrdili 99 novih okužb

Guterres: Ne smemo pozabiti na nobeno življenje

Zaradi bolezni covid-19 je po svetu do zdaj umrlo že več kot milijon ljudi, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. Skoraj polovica vseh smrtnih žrtev je iz ZDA, Brazilije in Indije. V številnih regijah, tudi v Evropi, število okužb z novim koronavirusom spet hitro narašča.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev bolezni covid-19 povedal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo," ter za "mučen mejnik". | Foto: Reuters Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev bolezni covid-19 povedal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo," ter za "mučen mejnik". Foto: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev covid-19 povedal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo," ter za "mučen mejnik". "Kljub temu ne smemo pozabiti na nobeno življenje. To so bili očetje, matere, žene, možje, bratje, sestre, prijatelji in sodelavci," je v videonagovoru dejal Guterres. Kot je dodal, je bolečina ob njihovi izgubi še večja zaradi okrutnosti te bolezni. 

O več kot milijonu umrlih za covid-19 poročajo skoraj deset mesecev po tem, ko se je novi koronavirus prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan. Od takrat se je virus razširil v 188 držav, potrdili so že več kot 32 milijonov okužb, po navedbah strokovnjakov pa je okuženih še veliko več ljudi. Karantene in drugi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije so številna gospodarstva pahnili v recesijo, piše STA.

WHO: Nikoli ni prepozno za boj proti pandemiji

Več kot milijon smrtnih žrtev bolezni covid-19, ki ga je danes zabeležil svet, bi moral spodbuditi vse, da se odločno postavimo po robu bolezni, pa je danes poudaril prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je poudaril, nikoli ni prepozno, da bi spremenili tok stvari.

"Milijon ljudi je izgubilo življenje zaradi covida-19 in še veliko več jih zaradi pandemije trpi," je poudaril Tedros in ta mejnik označil za težak trenutek za ves svet. A kot je dodal, obstajajo spodbudni znaki, ki v teh prizadevanjih dajejo upanje. Izpostavil je potencialna cepiva v zadnjih fazah testiranja, a medtem ko svet čaka na znanstvene preboje, je mogoče novi koronavirus učinkovito zajeziti s preizkušenimi ukrepi na področju javnega zdravja.

Tedros je pri tem poudaril osebno odgovornost pri umivanju rok, nošenju mask in ohranjanju varne razdalje. Oblasti pa morajo po njegovih besedah na drugi strani poskrbeti za učinkovito testiranje, izoliranje in skrb za okužene ter za sledenje njihovim stikom. Pomembno je tudi preprečevati dogodke, kjer se virus najhitreje širi, in zaščititi najranljivejše skupine, je prvi mož WHO zapisal v članku za britanski časnik The Independent.

"Najpomembnejša lekcija je vedno enaka: ne glede na to, v kakšnem stadiju epidemije je neka država, ni nikoli prepozno, da bi spremenili tok stvari," je poudaril Tedros, ki je menil, da je današnji mejnik priložnost, da v boju proti virusu vsi solidarno stopimo skupaj. "Zgodovina nas bo sodila po odločitvah, ki jih v prihodnjih mesecih bomo in ne bomo sprejeli. Izkoristimo priložnost in premostimo nacionalne meje, da bi rešili življenja in preživljanje," je še sporočil prvi mož WHO.

Ne spreglejte