Torek,
29. 9. 2020,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

40

Natisni članek

virus Rusija ZDA Koronavirus

Torek, 29. 9. 2020, 6.59

3 leta, 7 mesecev

Rusija: množično cepljenje proti novemu virusu že čez mesec dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

40

Cepivo v Rusiji | V Rusiji so množično cepljenje proti bolezni covid-19 napovedali že za konec oktobra. | Foto Reuters

V Rusiji so množično cepljenje proti bolezni covid-19 napovedali že za konec oktobra.

Foto: Reuters

Množično cepljenje proti novemu koronavirusu s cepivom sputnik V, ki ga je razvil ruski inštitut Gamaleja, se bo v Rusiji začelo konec oktobra, so v ponedeljek napovedali v Moskvi. Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) je iz številnih držav že prejel naročila za več kot 1,2 milijarde odmerkov ruskega cepiva.

V Rusiji so cepivo sputnik V - razvil ga je inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje - registrirali 11. avgusta. Trenutno poteka zadnja faza kliničnega testiranja, v kateri sodeluje 40 tisoč prostovoljcev. Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sicer sprožila opozorila znanstvenikov glede varnosti in učinkovitosti cepiva, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je Rusijo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

Hrvaška
Novice Hrvaška: Višje številke kot v ponedeljek, umrli še trije bolniki

Množično cepljenje napovedujejo konec oktobra

"Končanje tretje faze preizkusov je načrtovano za konec oktobra. Množično cepljenje se bo začelo takoj, ko bo končana tretja faza. Upam, da bo ta uspešna," je za rusko televizijo v ponedeljek dejal Fjodor Lisicin z inštituta Gamaleja. Proizvodnjo cepiva naj bi po njegovih besedah organizirali v treh ali štirih proizvodnih obratih, načrtujejo pa tudi proizvodnjo skupaj s tujimi partnerji. "Samo farmacevtska podjetja v Indiji so, če delajo s polno močjo, sposobna izdelati dovolj cepiva za polovico planeta," je dejal Lisicin.

"RDIF je za obdobje 2020–2021 prejel naročila za več kot 1,2 milijarde odmerkov cepiva sputnik. Naročila je poslalo več kot 50 držav iz Evrope, Azije, z Bližnjega vzhoda in iz Latinske Amerike," pa je dejal direktor tega sklada Kiril Dmitrijev. Že pred tem je RDIF sporočil, da si bili podpisani dogovori s partnerji o dobavi cepiva, in sicer z Mehiko za 32 milijonov odmerkov, z Brazilijo za do 50 milijonov, z Indijo za sto milijonov in z Nepalom za 25 milijonov odmerkov cepiva, poroča STA.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V ponedeljek potrdili 99 novih okužb

Guterres: Ne smemo pozabiti na nobeno življenje

Zaradi bolezni covid-19 je po svetu do zdaj umrlo že več kot milijon ljudi, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. Skoraj polovica vseh smrtnih žrtev je iz ZDA, Brazilije in Indije. V številnih regijah, tudi v Evropi, število okužb z novim koronavirusom spet hitro narašča.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev bolezni covid-19 povedal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo," ter za "mučen mejnik". | Foto: Reuters Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev bolezni covid-19 povedal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo," ter za "mučen mejnik". Foto: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev covid-19 povedal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo," ter za "mučen mejnik". "Kljub temu ne smemo pozabiti na nobeno življenje. To so bili očetje, matere, žene, možje, bratje, sestre, prijatelji in sodelavci," je v videonagovoru dejal Guterres. Kot je dodal, je bolečina ob njihovi izgubi še večja zaradi okrutnosti te bolezni. 

O več kot milijonu umrlih za covid-19 poročajo skoraj deset mesecev po tem, ko se je novi koronavirus prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan. Od takrat se je virus razširil v 188 držav, potrdili so že več kot 32 milijonov okužb, po navedbah strokovnjakov pa je okuženih še veliko več ljudi. Karantene in drugi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije so številna gospodarstva pahnili v recesijo, piše STA.

WHO: Nikoli ni prepozno za boj proti pandemiji

Več kot milijon smrtnih žrtev bolezni covid-19, ki ga je danes zabeležil svet, bi moral spodbuditi vse, da se odločno postavimo po robu bolezni, pa je danes poudaril prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je poudaril, nikoli ni prepozno, da bi spremenili tok stvari.

"Milijon ljudi je izgubilo življenje zaradi covida-19 in še veliko več jih zaradi pandemije trpi," je poudaril Tedros in ta mejnik označil za težak trenutek za ves svet. A kot je dodal, obstajajo spodbudni znaki, ki v teh prizadevanjih dajejo upanje. Izpostavil je potencialna cepiva v zadnjih fazah testiranja, a medtem ko svet čaka na znanstvene preboje, je mogoče novi koronavirus učinkovito zajeziti s preizkušenimi ukrepi na področju javnega zdravja.

Tedros je pri tem poudaril osebno odgovornost pri umivanju rok, nošenju mask in ohranjanju varne razdalje. Oblasti pa morajo po njegovih besedah na drugi strani poskrbeti za učinkovito testiranje, izoliranje in skrb za okužene ter za sledenje njihovim stikom. Pomembno je tudi preprečevati dogodke, kjer se virus najhitreje širi, in zaščititi najranljivejše skupine, je prvi mož WHO zapisal v članku za britanski časnik The Independent.

"Najpomembnejša lekcija je vedno enaka: ne glede na to, v kakšnem stadiju epidemije je neka država, ni nikoli prepozno, da bi spremenili tok stvari," je poudaril Tedros, ki je menil, da je današnji mejnik priložnost, da v boju proti virusu vsi solidarno stopimo skupaj. "Zgodovina nas bo sodila po odločitvah, ki jih v prihodnjih mesecih bomo in ne bomo sprejeli. Izkoristimo priložnost in premostimo nacionalne meje, da bi rešili življenja in preživljanje," je še sporočil prvi mož WHO.