Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
12. 9. 2018,
16.42

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

33

Natisni članek

Madžarska Evropski parlament Viktor Orban

Sreda, 12. 9. 2018, 16.42

5 let, 7 mesecev

"EPP bo Orbana osamila"

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

33

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odločitev evropskega parlamenta, ki je potrdil poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, verjetno ne bo imela nobene praktične vrednosti, se strinjajo poznavalci. Gre bolj za simbolno znamenje širokega spektra evropskih strank, da izrazitega povezovanja madžarskega premiera Viktorja Orbana s skrajno desnico EU ne nameravajo tolerirati.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili obremenilno poročilo o Madžarski, s čimer so prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU. Odločitev Evropskega parlamenta morajo zdaj potrditi še države članice Evropske unije.

Imperij vrača udarec

"Madžarski premier Viktor Orban vodi zelo jasno strategijo radikalne skrajne desničarske politike v EU in tega ne skriva. V lastni državi gradi nov politični režim znotraj EU. Stranke evropskega mainstreama so končno razumele njegovo igro in nanjo odgovorile," v prvem odzivu na rezultat glasovanja Evropskega parlamenta odgovarja Luka Lisjak Gabrijelčič, politični analitik in dober poznavalec madžarske politike.

Viktor Orban
Novice Zgodovinska poteza evropskih poslancev zoper Madžarsko

Poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem govori, da se je v preteklih letih v tej državi "bistveno poslabšalo stanje pravne države, demokracije in temeljnih pravic". Začetek postopka sprožitve 7. člena pogodbe o delovanju EU, znanem tudi kot "jedrska bomba", med drugim v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic. Doslej člen še ni bil uporabljen proti nobeni državi EU.

"Gre bolj za simbolni signal širokega spektra evropskih strank, da izrazitega povezovanja Orbana s skrajno desnico EU ne namerava tolerirati," je prepričan Luka Lisjak Gabrijelčič. | Foto: Bojan Puhek "Gre bolj za simbolni signal širokega spektra evropskih strank, da izrazitega povezovanja Orbana s skrajno desnico EU ne namerava tolerirati," je prepričan Luka Lisjak Gabrijelčič. Foto: Bojan Puhek

Postopek bo težko dokončati

A kot opozarja magister prava evropske fakultete v Brugesu in poznavalec evropskega prava Rok Dacar, je postopek sprožitve podoben sprožitvi kazenskega postopka zoper posameznika. To še ne pomeni, da bo ta na koncu postopka pristal za zapahi.

"Možnosti, da bi bil postopek 7. člena na koncu uspešen, so skoraj enake nič," opozarja Dacar.

Viktor Orban
Novice Orban: Poročilo o Madžarski žali državo in čast naroda

O tem, da bo postopek končan in da bodo sankcije proti Madžarski izpeljane, dvomi tudi Lisjak Gabrijelčič, politični analitik in dober poznavalec madžarske politike. "Drugo vprašanje pa je, kakšen bo njegov politični vpliv. Gre bolj za simbolno znamenje širokega spektra evropskih strank, da izrazitega povezovanja Orbana s skrajno desnico EU ne nameravajo tolerirati," pravi.

Poljska bo stopila v bran Madžarski

Postopek uveljavitve 7. člena pogodbe je namreč sestavljen iz dveh delov. Dacar meni, da bi bil postopek po prvem delu, ki ugotavlja, ali država sistematično krši temeljne vrednote EU, lahko uspešen. A ta ne predvideva nobenih sankcij za državo.

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva podprla protiimigrantsko politiko Orbana in Salvinija

Postopek v drugem delu, ki predvideva odvzem glasovalnih pravic državi v Svetu EU, pa morajo potrditi vse članice EU. "Ker je Poljska v približno enakem položaju kot Madžarska, dogovorjeni sta za vzajemno podporo, se to ne bo zgodilo," je napovedal Dacar.

Predvideva, da današnja odločitev evropskega parlamenta tako ne bo imela nobene praktične vrednosti. Edino posledico vidi v tem, da je EU pokazala, da zagovarja demokracijo in zavrača neliberalne evropske režime.

Politični obračun pred evropskimi volitvami

Da gre za politični obračun tik pred evropskimi volitvami, poudarja tudi Petra Weingerl z mariborske pravne fakultete. Pojasnjuje, da je Evropski parlament danes zgolj konkretiziral temeljne vrednote EU, ki pa niso konkretizirane.

"Če bi šlo za kršitev konkretne direktive EU, bi lahko komisija sprožila postopek proti Madžarski. Ker sta Juncker in Orban politična zaveznika, dvomim o takšnem scenariju," pravi Weingerlova.

Viktor Orban
Novice Madžarska izstopila iz mednarodnega dogovora o migracijah

Lisjak Gabrijelčič ugotavlja, da ima Orban pri glavnini poslancev EPP manj politične podpore kot pred letom. "Gre za notranjepolitično ravnovesje. Za Junckerjevega naslednika je predlagan vodja EPP Manfred Weber, a ima zaradi Orbana težavo. V EPP je namreč pogosto posredoval med Orbanom in njegovimi najhujšimi kritiki. Ko je spoznal, da ta igra povsem svojo igro, se mu je posvetilo, da igra proti samemu sebi. Zaradi lastnih ambicij je bil tako prisiljen posredovati proti Orbanu, pred evropskimi volitvami pa naj bi v EPP celo pripravljali Orbanov udar. Pri tem bo zanimiv položaj SDS, ki se je doma izrazito postavljala na Orbanovo stran, v evropskem parlamentu pa igrala dvojno igro," pojasnjuje. Prepričan je, da bo EPP Orbana osamila.

Mnogo hrupa za nič

Lisjak Gabrijelčič je prepričan, da ima EU na voljo dovolj vzvodov za sankcioniranje Madžarske. Dacar enega izmed njih vidi v zmanjšanju oziroma zamrznitvi evropskih sredstev.

Pravnik Rok Dacar predvideva, da današnja odločitev evropskega parlamenta ne bo imela nobene praktične vrednosti. | Foto: Osebni arhiv Pravnik Rok Dacar predvideva, da današnja odločitev evropskega parlamenta ne bo imela nobene praktične vrednosti. Foto: Osebni arhiv

"Če bi Evropska komisija dodeljevanje kohezijskih sredstev vezala na spoštovanje temeljnih načel EU, bi Madžarsko, še bolj pa Poljsko, zelo prizadelo," je prepričan Dacar. A EU pravne podlage za kaj takšnega še nima, njihovo sprejetje pa bi bilo zaradi potrebnega soglasja preostalih članic zelo oteženo, opozarja Weingerlova. Dodaja, da je današnje glasovanje pravzaprav dvignilo mnogo hrupa za nič.

Lisjak Gabrijelčič opozarja, da je Orban na položaje za koriščenje evropskega denarja postavil najbolj inteligentne osebe, ki zakrivajo nepravilnosti pri porabi sredstev. "Večina sredstev se namenja ustvarjanju Orbanove strankarske linije. Če bi EU z lastnimi ljudmi preverjala porabo sredstev, bi zagotovo prišla do zanimivih odkritij," pravi.

Nacionalizem bo le še naraščal

Ker madžarska stranka Fidesz nima pomembnega vpliva v Evropski ljudski stranki (EPP), Dacar ne pričakuje, da bi velika večina poslancev EPP še naprej vztrajala pri zagovarjanju Orbanove politike.

Dacar še pravi, da je današnja sprožitev postopka še dodatno okrepila nacionalna čustva in nacionalni ponos Madžarov, češ, vsi so proti nam. "Takšni postopki bolestne nacionalizme le še krepijo," sklene Dacar.

ZDA, migranti
Novice Organizacija za človekove pravice: Madžarska prosilcem za azil odreka hrano
Ne spreglejte