Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 12. 2021,
9.55

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

5

Natisni članek

maska Pariz Francija Italija PC pogoj cepljenje

Četrtek, 30. 12. 2021, 9.55

2 leti, 3 mesece

V Avstriji zaprtje za necepljene podaljšali do 10. januarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

5

Avstrija cepljenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji so zaprtje za necepljene proti covidu-19 podaljšali do 10. januarja prihodnje leto. Glavni odbor avstrijskega parlamenta je z glasovi vladajoče koalicije med ljudsko stranko in Zelenimi ter opozicijskimi socialdemokrati danes sprejel spremembe šestega odloka o ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Posodobitev odloka, že četrta po vrsti, se nanaša tudi na rahlo omilitev protikoronskih ukrepov na silvestrovo in 1. januarja. Po tem dnevu bodo ponovno v veljavi omejitve za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Večja sprememba je ta, da se 3. januarja 2022 izteče veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so bila izdana na podlagi cepljenja z zgolj enim odmerkom cepiva. Za nadaljevanje veljavnosti teh potrdil bo tako potreben poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po besedah avstrijskega ministra za zdravje Wolganga Mücksteina je posodobitev odloka potrebna zaradi pričakovanega velikega vala okužb z različico omikron. Po njegovih besedah je pomembno, da se v Avstriji na vsak način izognejo preobremenitvi zdravstvenega sistema in kritične infrastrukture.

Med razpravo v parlamentarnem odboru so opozicijski svobodnjaki in poslanci Neosa kritizirali protikoronske ukrepe avstrijske vlade in jih ocenili kot "brez načrta in nepregledne". Naslednja seje glavnega odbora parlamenta je napovedana za 10. januar 2022.

Po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung imajo danes sprejete spremembe neposredne posledice tudi na samo silvestrovanje; gostinski lokali se bodo namreč morali zapreti ob 22. uri, zasebna druženja pa so omejena na največ deset ljudi.

V Parizu znova obvezne maske na prostem

Od petka bodo v skorajda celotni pariški regiji v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom na prostem znova obvezne maske, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile pristojne mestne oblasti.

Maske na prostem bodo obvezne od petka, in sicer za starejše od 11 let. Obstajajo sicer nekatere izjeme, med drugim pri ukvarjanju s športno dejavnostjo.

Prepovedano bo tudi skupinsko pitje alkohola v javnosti, kršitelji pa so lahko kaznovani z globo v višini 135 evri. Na posebej obiskanih mestih velja na silvestrovo celo popolna prepoved uživanja alkohola. Nad upoštevanjem teh omejitev bo na silvestrovo po poročanju francoskih medijev v Parizu bdelo skoraj 9.000 policistov.

Za WHO skrajšanje karantene kompromis med nadzorom nad pandemijo in gospodarskim zagonom
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo ocenila, da je skrajšanje obdobja karantene za osebe s covidom-19 kompromis med nadzorom širjenja covida-19 in ohranjanjem gospodarstva v zagonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več držav je že skrajšalo obdobje karantene, medtem ko se število okužb z novim koronavirusom povečuje.
WHO je sporočila, da se vlade trudijo najti pravo ravnovesje, potem ko se je prejšnji teden po vsem svetu zaradi širjenja nove različice omikron število primerov okužbe z novim koronavirusom povečalo za 11 odstotkov.
"Če bodo skrajšali obdobje karantene, se bo pri majhnem številu primerov bolezen lahko razvila in prenesla naprej," je na novinarski konferenci opozoril direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan. Dodal je, da gre za kompromis med znanostjo in čim manjšimi motnjami v gospodarstvu in družbi.

 

Francoski premier Jean Castex je pred tem že v začetku tega tedna predstavil vrsto novih omejitev, med drugim tudi obvezno delo od doma vsaj tri dni na teden od začetka januarja. Podjetja, ki bodo kršila to pravilo, bodo lahko kaznovana z globo do največ 50.000 evrov, je danes sporočila ministrica za delo Elisabeth Borne.

Vlada naj bi do konca tedna objavila tudi nova pravila o karanteni.

V Franciji beležijo rekordno število okužb z novim koronavirusom. V sredo so v državi potrdili 208.000 novih okužb, kar je več kot dan prej, ko so jih potrdili 179.807.

Od sredine januarja v Italiji razširjena uporaba pogoja PC

V Italiji bo od 10. januarja vstop na avtobuse, vlake, v hotele, na terase gostinskih lokalov in v kongresne centre mogoč samo za cepljene proti covid-19 in tiste, ki so to bolezen preboleli, je v sredo odločila italijanska vlada. Ta je obenem omilila pravila za karanteno.

Vlada Maria Draghija je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo 10. januarja uvedli "nujne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije covid-19", poročajo tuje tiskovne agencije.

T. i. super covidno potrdilo, ki ga lahko pridobijo samo cepljeni proti covid-19 ali preboleli, bo obvezno za sredstva javnega potniškega prometa, hotele in druge turistične namestitve, poročne zabave, sejme in kongrese. Poleg tega pa še za terase gostinskih lokalov, žičniške naprave, bazene in ekipne športe.

bolniki covid ZDA
Novice V ZDA rekordno število okužb s koronavirusom, hospitalizacije in smrti naraščajo počasneje

Pogoj PC od decembra že v restavracijah ter na kulturnih in športnih prireditvah

Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve. Na teh bodo z 10. januarjem zmanjšali največje dovoljeno število gledalcev. Zaprta športna prizorišča bodo lahko 35-odstotno zasedena, tista na prostem pa 50-odstotno.

ventilator covid-19
Novice V sredo potrjene 1.704 okužbe

Spremembe glede karantene

Italijanska vlada je poleg tega v sredo omilila predpise glede karantene. Ta ne bo več obvezna za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek ali pa so bili pred manj kot 120 dnevi polno cepljeni proti covidu oziroma so ga preboleli. Bodo pa morali vsi pet dni po stiku z okuženo osebo imeti negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Za tiste, ki so bili cepljeni ali so preboleli covid-19 pred več kot 120 dnevi, so karanteno skrajšali s sedem na pet dni, bodo pa tudi ti potrebovali negativen test na okužbo ob koncu karantene. Za tiste, ki proti covid-19 še niso bili cepljeni, bo v Italiji še naprej veljala desetdnevna karantena.

Omikron različica koronavirus
Novice WHO: Omikron bo zdravstvene sisteme potisnil na rob prepada #video

V karanteni bi lahko bilo v prihodnjih dneh do deset milijonov ljudi

Trenutno je v Italiji z 59 milijoni prebivalcev v karanteni 2,5 milijona prebivalcev. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi jih bilo v prihodnjih desetih dneh zaradi hitrega širjenja različice omikron že deset milijonov, kar bi lahko ohromilo državo.

V državi so v sredo znova potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu do zdaj. V 24 urah so potrdili 98.020 novih okužb, umrlo je 136 covidnih bolnikov.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Okuženost po dveh odmerkih (verjetno) ustvarja superimunost
covid testiranje
Novice IJS: Epidemija začela spet naraščati
Ne spreglejte