SiolNET. Novice Slovenija
5,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V sredo potrjene 1.704 okužbe

5,40

termometer

ventilator covid-19 |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V sredo so bile potrjene 1.704 okužbe z novim koronavirusom. To je 580 primerov več kot prejšnjo sredo, ko je bilo potrjenih 1.124 okužb z novim koronavirusom. Število potrjenih okužb je že četrti dan zapored višje kot pred tednom dni, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Covid-19 Sledilnika.

V sredo so opravili 5.107 PCR-testov in potrdili 1.704 primerov okužbe. Delež pozitivnih testov znaša 33,4 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1.281, 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev pa 798. V sredo so opravili tudi 108.393 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Glede na oceno NIJZ je aktivnih primerov trenutno 16.895, kar je 367 več kot dan prej.

Hospitaliziranih je 574 bolnikov s covid-19 (dva bolnika več kot dan prej), od tega 186 na intenzivni negi (štirje bolniki manj kot dan prej). Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 28 let, na intenzivni negi pa 21 let. V sredo je umrlo osem covidnih bolnikov.

93 primerov omikrona in še skoraj tisoč sumov na to različico

V Sloveniji smo doslej potrdili 93 primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron, pa so sporočili iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Gre za skupne podatke potrjenih primerov NLZOH in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI). NLZOH in IMI sta doslej skupaj odkrila tudi 981 sumov na različico omikron, poroča STA. Nihče od okuženih z različico omikron v Sloveniji po zadnjih podatkih zaradi okužbe ni potreboval bolnišničnega zdravljenja.

Z namenom odkrivanja različice omikron NLZOH pregleda od 70 do 100 odstotkov pozitivnih vzorcev PCR-testov. Na ta način so s t.i. presejalnim testiranjem doslej odkrili 500 sumov na različico omikron, IMI pa 481, skupaj torej 981. Te primere nato uvrstijo še v genomsko sekvenciranje. S to metodo so doslej pri nas potrdili 93 primerov različice omikron.

Od tega je NLZOH potrdil 56 primerov različice omikron, največ na Gorenjskem, Primorskem in Podravskem. Povprečna starost oseb, pri katerih je bila s presejalnim PCR-testom potrjena različica omikron, je 32,4 let, so sporočili.

Čeprav omikron v Sloveniji še ni prevladujoča različica, pa po napovedi Matjaža Leskovarja z Inštituta Jožef Stefan po vsej verjetnosti vpliva na vnovičen porast epidemije koronavirusa.

Kako je s precepljenostjo?

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.249.503 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.189.293 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva.

Z enim odmerkom je cepljenih 70 odstotkov starejših od 18 let, starejših od 50 let pa je z enim odmerkov cepljenih 80 odstotkov celotne populacije.

Z drugim odmerkom je cepljenih 66 odstotkov starejših od 18 let, starejših od 50 let pa je z enim odmerkov cepljenih 77 odstotkov celotne populacije.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade prejelo 461.253 ljudi.

Za primerjavo

V torek so opravili 5.948 PCR-testov in potrdili 1.863 primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je znašal 31,1 odstotka. Pretekli torek so za primerjavo potrdili 1.255 okužb z novim koronavirusom.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Novice Tudi strokovni svet UKC Ljubljana za obvezno cepljenje #video Omikron različica koronavirus Novice WHO: Omikron bo zdravstvene sisteme potisnil na rob prepada #video Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Digisvet Okuženost po dveh odmerkih (verjetno) ustvarja superimunost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin