SiolNET. Novice Slovenija
2,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi strokovni svet UKC Ljubljana za obvezno cepljenje #video

2,86

termometer

Strokovni svet UKC Ljubljana je na današnji izredni seji soglasno sprejel sklep, s katerim predlagajo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Tako odločitev so sprejeli "zaradi interesa in trpljenja" vseh covidnih in necovidnih bolnikov, ki traja dve leti in mu ni videti konca, so odločitev sveta pojasnili na Twitter profilu UKC Ljubljana.

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestavljajo strokovni direktorji klinik, vodi pa ga strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v okviru novinarske konference o dosežkih predsedovanja Slovenije Svetu EU danes na vprašanje, če vlada razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, pojasnil, da je sam seznanjen le s predlogom strokovne skupine za covid-19, ki ga je zasledil v medijih.

Hojs "interno zagovarjal uvedbo obveznega cepljenja"

Skupina, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, namreč predlaga uvedbo obveznega cepljenja za vse, ki so starejši od 50 let.

Ob tem je Hojs poudaril, da osebno zelo zaupa stroki in da je že v lanskem letu "interno zagovarjal uvedbo obveznega cepljenja". Po njegovem razumevanju pa stroka takrat obveznega cepljenja ni podpirala. "Zdaj so se stvari očitno spremenile, imamo več študij, analiz in znanstvenih dokazov," je dejal.

Spomnil je, da bi bilo obvezno cepljenje sicer mogoče uvesti že po obstoječem zakonu o nalezljivih boleznih

Status necepljenih v okužbi

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja se v zdravniških vrstah v zadnjem času stopnjujejo. Poleg strokovne skupine za covid-19 so k uvedbi obveznega cepljenja pozvali tudi v Slovenskem zdravniškem društvu. K razmisleku o takšni odločitvi je večkrat pozvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na petkovi novinarski konferenci ob zaključku akcije Dnevi cepljenja izrazil veselje, da so se odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju preboleli, cepljeni (PC) oz. o bodočem statusu necepljenih v družbi. Kot meni, bo družba glede tega morala zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti po njegovih besedah kar se da enotni.

Bojana Beović Novice Beović: Prebolelost slabo ščiti pred omikronom. Poživitveni odmerek je smiseln. Dubrovnik Novice Hrvaška: v drugem tednu januarja bo eksplozija omikrona covid testiranje Novice IJS: Epidemija začela spet naraščati

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin