SiolNET. Novice Slovenija
4,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beović: Prebolelost slabo ščiti pred omikronom. Poživitveni odmerek je smiseln.

4,99

termometer

Bojana Beović
Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Bojana Beović. Foto: STA

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenjuje, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 zaradi širjenja koronavirusne različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike. Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva, je spomnila.

Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Bojana Beović. Po nekaterih podatkih je zaščita le 19-odstotna, je dejala. Cepljenje s tretjim odmerkom je zato smiselno tudi za tiste, ki so že polno cepljeni in so hkrati tudi že preboleli okužbo, je dejala v današnji izjavi za medije.

Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, sicer še ni znano, poudarja. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

Mario Fafangel Novice Fafangel: Omikron že v vseh slovenskih regijah, izjema le goriška Milan Krek Novice Krek o omikronu: Januarja nas čaka težek čas. Ne bom rožic sadil. #video

Priporočil glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenim odmerkom še ni

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, katere vodja je prav tako Beovićeva, po neuradnih informacijah STA o priporočilih glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenimi odmerki še ni odločala. Nazadnje so o tem govorili na sestanku skupine 23. novembra, ko so sprejeli mnenje, da polno cepljeni prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 416.527 oseb.

Trgovine Novice Novi ukrepi. Omejitve v trgovinah in sprememba glede karantene.

Stroški cepljenja, testiranja in zdravljenje covidnih bolnikov do zdaj presegajo 400 milijonov evrov

Obvladovanje epidemije covid-19 je povezano tudi z zdravstvenimi stroški. Samo za zdravljenje hospitaliziranih covidnih bolnikov so stroški od začetka epidemije do oktobra znašali okoli 219 milijonov evrov, skupaj s stroški testiranja, cepljenja in nabave cepiv pa okoli 418 milijonov evrov, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Od začetka cepljenja proti covid-19 do 14. decembra je Slovenija iz državnega proračuna za nabavo cepiv namenila skoraj 48 milijonov evrov, za izvedbo cepljenja pa 25 milijonov evrov.

V lanskem letu so stroški zdravljenja hospitaliziranih bolnikov s covid-19 znašali dobrih 130 milijonov evrov, v letošnjem do oktobra pa 89 milijonov evrov. Kot so za STA še pojasnili na ministrstvu, so do 14. decembra iz proračuna za hitro in PCR-testiranje skupno izplačali 126 milijonov evrov.

Z letošnjimi stroški hitrega antigenskega testiranja se je danes seznanila tudi vlada. Kot so sporočili po današnji seji, stroški hitrega testiranja v letu 2021 znašajo okoli 66 milijonov evrov, stroški testov za samotestiranje pa 13,7 milijona evrov. 

Izrael Novice Boj za preživetje: prvi na svetu s četrtim odmerkom cepiva

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin