Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 12. 2021,
14.34

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

9

Natisni članek

cepljenje testiranje covid-19 COVID-19 Poljska Avstrija Hrvaška Koronavirus

Sreda, 29. 12. 2021, 14.34

2 leti, 3 mesece

WHO: Omikron bo zdravstvene sisteme potisnil na rob prepada #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

9

Cunami okužb z različicama novega koronavirusa omikron in delta bo zdravstvene sisteme potisnil na rob propada, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je ponovno pozvala države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zelo sem zaskrbljen, da omikron, ki je bolj prenosljiv in kroži hkrati z delto, vodi v cunami primerov. To je in bo še naprej povzročalo ogromen pritisk na izčrpane zdravstvene delavce in zdravstvene sisteme, ki so na robu zloma," je na današnji tiskovni konferenci poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pravična porazdelitev cepiv"

Tedros je še opozoril, da pritisk na zdravstvene sisteme ni posledica le novih okužb z novim koronavirusom, temveč tudi velikega števila zdravstvenih delavcev, ki zbolijo za covidom-19. Dodal je, da so "necepljeni veliko bolj izpostavljeni nevarnosti smrti zaradi katere koli različice".

Generalni direktor WHO je ponovno pozval države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, in opozoril, da bi poudarek na poživitvenih odmerkih v bogatejših državah lahko povzročil pomanjkanje cepiva v revnejših državah.

WHO ni izpolnil lastnih napovedi o precepljenosti

"Čas je, da kljubujemo kratkoročnemu nacionalizmu in zaščitimo prebivalstvo in gospodarstvo s pravično porazdelitvijo cepiva po vsem svetu," je pozval Tedros. Dodal je še, da je WHO zavezan zagotoviti, da bo vsaka država do sredine leta 2022 dosegla 70-odstotno stopnjo precepljenosti, kar bi pomagalo končati kritično fazo pandemije.

WHO je sicer v torek sporočila, da bo zgrešila svoj cilj, da bi do konca leta proti covidu-19 precepili 40 odstotkov prebivalstva v vsaki državi. Od 194 držav članic WHO jih približno polovica ne bo dosegla zastavljenega cilja. V okoli 40 državah ni bilo cepljenih niti 10 odstotkov prebivalstva.

Porast okužb tudi v Avstriji

Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, za vse višjim številom okužb v Avstriji tako kot v drugih evropskih državah najverjetneje stoji različica omikron, ki se hitro širi. Obenem za zdaj še vedno upada število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Avstrija zaprtje
Novice Avstrija bo po božiču zaostrila ukrepe

Trenutno je v bolnišnicah 1.147 bolnikov, obolelih za covid-19, kar je 52 manj kot dan pred tem. Intenzivno nego jih potrebuje 353 oziroma 19 manj kot dan prej. V zadnjem dnevu je umrlo 17 covidnih bolnikov, kar je tudi povprečje zadnjega tedna dni.

V Avstriji je sicer polno (brez poživitvenega odmerka) cepljenih 71 odstotkov prebivalstva.

Trend se obrača tudi na Hrvaškem

O porastu števila okužb poročajo tudi iz Hrvaške, kjer so jih v zadnjih 24 urah potrdili 5.768, medtem ko so jih na primer pred tednom dni 4.226, pred dvema tednoma pa 4.671. Med obolelimi se jih 1.868 zdravi v bolnišnicah, od tega jih pomoč ventilatorja potrebuje 237.

Hrvaška covid-19
Novice Hrvaška: v drugem tednu januarja bo eksplozija omikrona

Umrlo je še 42 covidnih bolnikov, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem je sicer polno (brez poživitvenega odmerka) cepljenih 47 odstotkov prebivalstva.

Na Poljskem največ smrtnih žrtev covida od aprila

 Iz Poljske danes poročajo o najvišjem številu smrtnih žrtev med covidnimi bolniki v enem dnevu od aprila. V zadnjih 24 urah je umrlo 794 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Varšavi. V istem časovnem obdobju so potrdili še nekaj manj kot 15.600 novih okužb.

Po ocenah poljskih oblasti je mogoče trenutni val epidemije v državi še skoraj v celoti pripisati koronavirusni različici delta. Uradno so doslej potrdili najmanj 25 primerov nove različice omikron, ki naj bi se širila še hitreje.

Na Poljskem je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno v celoti cepljenih 55 odstotkov prebivalcev. 16 odstotkov jih je prejelo tudi poživitveni odmerek.

Bojana Beović
Novice Beović: Prebolelost slabo ščiti pred omikronom. Poživitveni odmerek je smiseln.

V Franciji novo rekordno število okužb z novim koronavirusom

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 200 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je danes sporočil minister za zdravje Olivier Veran.

"Omikrona ne bi več imenoval val, imenoval bi ga glavni val," je še dejal Veran in dodal, ga lahko glede na številke zadnjih dni govorijo o plazu.

Dejal je še, da je bilo približno 10 odstotkov francoskega prebivalstva v stiku z nekom, ki je okužen z virusom, ter da je verjetno, da cepljenje ne bo nudilo zadostne zaščite. "Kroženje virusa je preveč intenzivno," je še dejal francoski minister za zdravje.

Ne spreglejte