SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob obletnici shodi in zahteve po razjasnitvi umora novinarja Jana Kuciaka

0,01

termometer

Kuciak novinar slovaška protest
Novinar, ki je pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, je bil skupaj z zaročenko Martino Kušnirovo ubit 21. februarja lani v svoji hiši v kraju Velka Mača. Foto: Reuters

Na Slovaškem danes obeležujejo prvo obletnico umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka. Po vsej državi ter tudi v tujini bodo potekali shodi v spomin na ubitega novinarja in njegovo zaročenko. Novinarske organizacije pa so ob obletnici pozvale oblasti v Bratislavi k razjasnitvi umora.

Novinar, ki je pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, je bil skupaj z zaročenko Martino Kušnirovo ubit 21. februarja lani v svoji hiši v kraju Velka Mača.

Leto dni po umoru je za zapahi pet ljudi, na Slovaškem pa upajo, da bodo prijeli ter pred sodišče privedli tudi naročnike umora. "Policiji skušamo dati še eno priložnost," je na novinarski konferenci na Dunaju v sredo poudaril generalni sekretar Združenja evropskih novinarjev (AEJ) Tibor Macak.

slovaški novinar Jan Kuciak Novice Umor novinarja Kuciaka naj bi naročil slovaški milijonar

Umora sta Slovaško pahnila v hudo politično krizo

Umora 27-letnega novinarja in njegove zaročenke sta Slovaško pahnila v hudo politično krizo, ki je pripeljala do padca vlade pod vodstvom premierja Roberta Fica. Sprožila sta tudi val demonstracij. Kot je poudaril Macak, je šlo za "pozitivno mobilizacijo" ljudstva. Izpostavil je še, da umor novinarjev ni prestrašil. "Nasprotno, preiskovalno novinarstvo je dobilo zagon," je še dejal na novinarski konferenci, ki sta jo poleg AEJ organizirala še Klub avstrijskih novinarjev (ÖJC) in avstrijski Novinarji brez meja (ROG).

Macak je bil tudi kritičen do predlaganega novega slovaškega zakona o medijih, češ da bo omejil svobodo medijev v državi. Organizacije AEJ, ÖJC in ROG vladajoči slovaški stranki SMER tudi očitajo, da ne stori ničesar za razjasnitev umorov.

Jan Kuciak Novice Na Slovaškem tri ljudi ovadili umora novinarja Kuciaka

Novinar je pred umorom prejel grožnje s smrtjo, ki je niso upoštevali

Deset mednarodnih organizacij, med njimi mednarodno združenje književnikov (PEN), AEJ in mednarodna medijska organizacija (SEEMO) pa je ob obletnici objavilo resolucijo, v kateri pozivajo k preiskavi odgovornosti slovaških oblasti za smrt Kuciaka. Novinar je namreč pred umorom prejel grožnje s smrtjo, ki pa jih niso upoštevali.

Ubitega novinarja in njegove zaročenke se bodo danes med drugim spomnili s shodi v 36 slovaških mestih ter v 22 mestih v tujini, ki jih organizira pobuda Za dostojno Slovaško. Na osrednjem shodu v Bratislavi bo po poročanju slovaške tiskovne agencije TASR sodelovalo več igralcev, glasbenikov ter novinarjev oče.

123 Novice Prijeli več osumljencev za umor slovaškega novinarja Kuciaka Ahmed Husein Sportal Umor pretresa nogometni svet. Ubili novinarja, ki je razkrival korupcijo. Time osebnost leta Novice Osebnost leta revije Time Hašokdži in preganjani novinarji Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji Siol Plus Primož Cirman: Novinarje ubijajo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin