Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 1. 2019,
14.41

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

6

Natisni članek

protest ime Makedonija Grčija

Nedelja, 20. 1. 2019, 14.41

5 let, 3 mesece

Novo ime Makedonije na ulice pognalo Grke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

6

Grčija protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

V središču Aten se je popoldne zbralo več kot 100 tisoč ljudi, ki protestirajo proti preimenovanju grške sosede Makedonije v Severno Makedonijo v skladu s sporazumom med Skopjem in Atenami. Na protestih so izbruhnili spopadi med policijo in desničarskimi skrajneži, ki so poskušali vdreti na območje parlamenta. Pri tem je bilo poškodovanih več ljudi.

Protestniki na osrednjem atenskem trgu Sintagma pred parlamentom vihtijo grške zastave in vzklikajo "Politiki - izdajalci" ter "Makedonija je grška". Demonstranti so v Atene z več kot 320 avtobusi, trajekti in letali prispeli iz vseh delov države, med njimi največ iz severnega dela Grčije.

Po navedbah policije se je v središču Aten zbralo 100 tisoč ljudi, organizatorji pa ocenjujejo, da je protestnikov okoli 150 tisoč. Lani se je podobnih protestov udeležilo okoli 140 tisoč ljudi.

Aleksis Cipras
Novice Zaradi dogovora z Makedonijo razpada grška koalicija

Oblasti v Atenah močno poostrile varnostne ukrepe

Na protestih so izbruhnili spopadi med policijo in okoli 100 desničarskimi skrajneži, ki so poskušali vdreti na območje parlamenta in v policiste metali kamenje in druge predmete. Policija je odgovorila z gumijevkami in solzivcem.

Zaradi nevarnosti izbruhov izgredov med protesti so oblasti v Atenah močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost skrbi okoli dva tisoč policistov, v zraku so tudi brezpilotni letalniki in helikopterji. Središče Aten je zaprto za promet, zaprte so tudi nekatere postaje podzemne železnice.

Grčija protesti | Foto: STA , Foto: STA ,

Ker je Makedonija tudi ime pokrajine na severu Grčije, številni Grki nasprotujejo temu, da bi se severna soseda imenovala podobno. Glede na javnomnenjske ankete, ki jih povzema dpa, spremembi imena v Severno Makedonijo nasprotuje 70 odstotkov Grkov. Številni se bojijo, da bi sosednja država s podobnim imenom v prihodnje lahko zahtevala zase njihovo severno pokrajino Makedonija ali se polastila helenske kulturne dediščine.

Makedonija, Skopje
Novice V Makedoniji po spremembi ustave zahteve po predčasnih volitvah

Dogovor odprl pot Makedoniji v EU in Nato

Sporazum o imenu, ki sta ga Skopje in Atene dosegla junija lani, je po 13 letih zastoja zaradi blokade Grčije zaradi imena severne sosede odprl pot Makedoniji v EU in Nato. Makedonski parlament je 11. januarja v skladu s sporazumom sprejel spremembe ustave, s katerimi se bo ime države spremenilo v Severna Makedonija, ko bo Grčija izpolnila svoj del sporazuma.

Grški parlament bo po napovedih v ponedeljek začel razpravo o ratifikaciji prespanskega sporazuma o imenu Makedonije, ratificirali pa naj bi ga konec prihodnjega tedna.

Makedonija
Novice Poslanci potrdili spremembo imena, Makedonija po novem Severna Makedonija

 

Ne spreglejte