SiolNET. Novice Svet
3,02

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Poslanci potrdili spremembo imena, Makedonija po novem Severna Makedonija

3,02

termometer

Makedonija
Makedonija se bo v skladu z dogovorom z Grčijo po novem imenovala Severna Makedonija. Foto: Reuters

Makedonski parlament je z 81 glasovi sprejel spremembo ustave, s katero se bo v skladu s sporazumom z Grčijo ime države spremenilo v Republika Severna Makedonija. Potrditev se je zgodila po tem, ko je vlada Zorana Zaeva sporočila, da so si zagotovili podporo osmih poslancev glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE in albanske opozicijske stranke Besa. Sporazum mora zdaj ratificirati še Grčija.

Parlament je v tretjem in zadnjem branju z 81 glasovi najprej sprejel štiri ustavna dopolnila, nato pa sprejel in razglasil še ustavni zakon. Iz makedonske vlade so pred glasovanjem sporočili, da so z dogovorom o ustavnih dopolnilih zagotovili najmanj 80 glasov v 120-članskem parlamentu, ki so potrebni za potrditev sporazuma.

Vlada si je pred glasovanjem zagotovila podporo osmih poslancev glavne opozicijske VMRO-DPMNE in dosegla dogovor z albansko opozicijsko stranko Besa, ki je zahtevala dodatna dopolnila. Preostali poslanci stranke VMRO-DPMNE, ki dogovora z Grčijo ne podpira, se zasedanja niso udeležili.

Zaev in Cipras Novice Premierja Makedonije in Grčije predlagana za Nobelovo nagrado za mir

Dogovor mora zdaj ratificirati še grški parlament v Atenah

Pred glasovanjem je makedonski premier Zoran Zaev poudaril zgodovinski pomen odločitve, saj brez dogovora z Grčijo za Makedonijo ne bo niti članstva v EU niti v Natu. Sprememba ustave je bila potrebna v skladu z lani doseženim dogovorom med Skopjem in Atenami o novem imenu države.

Prespanski dogovor, ki bo po desetletjih grške blokade zaradi imena odprl pot Makedoniji v EU in Nato, mora zdaj ratificirati še grški parlament. Sprememba imena bo namreč stopila v veljavo šele z ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu.

Makedonski premier Zoran Zaev je pred glasovanjem poudaril zgodovinski pomen odločitve, saj brez dogovora z Grčijo za Makedonijo ne bo niti članstva v EU niti v Natu. Makedonski premier Zoran Zaev je pred glasovanjem poudaril zgodovinski pomen odločitve, saj brez dogovora z Grčijo za Makedonijo ne bo niti članstva v EU niti v Natu. Foto: STA

Cipras bo predlog za ratifikacijo sporazuma v parlament vložil do konca meseca

Grški premier Aleksis Cipras je Zaevu danes že čestital ob "uspešnem koncu postopka spremembe ustave". Pred tem je že napovedal, da bo potem, ko bo Makedonija Grčijo uradno seznanila s spremembo ustave, v parlament vložil predlog za ratifikacijo Prespanskega sporazuma. To bo storil do konca meseca, kmalu potem pa naj bi grški parlament glasoval tudi o protokolu, ki bo omogočil članstvo Makedonije v Natu, ki ga je Grčija zaradi spora o imenu Makedonije blokirala več kot dve desetletji.

Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn sta ob sprejetju ustavnih dopolnil, ki so potrebna za uresničitev dogovora z Grčijo, danes že čestitala Makedoniji. Skopju je čestital tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Nato močno podpira polno uresničitev sporazuma, ki pomeni pomemben prispevek k stabilnosti in blaginji regije," je prek Twitterja sporočil Stoltenberg.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja odločitev makedonskega parlamenta, ki je nocoj s potrebno dvotretjinsko večino sprejel spremembe ustave in spremenil ime države v Republika Severna Makedonija. Sprejeta je bila odločitev za dobrobit in napredek države, so sporočili z zunanjega ministrstva.
makedonija Novice Makedonski parlament začel razpravo o ustavnih amandmajih za spremembo imena

Številni Grki sporazumu z Makedonijo nasprotujejo

Za ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev v 300-članskem parlamentu. Ciprasova vlada ima v parlamentu tesno večino 152 poslancev. 145 poslancev prihaja iz Ciprasove leve stranke Siriza, sedem pa jih je iz desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel), ki sporazuma ne podpira.

Grški premier Aleksis Cipras je napovedal, da bo predlog za ratifikacijo Prespanskega sporazuma v parlament poslal do konca meseca. Grški premier Aleksis Cipras je napovedal, da bo predlog za ratifikacijo Prespanskega sporazuma v parlament poslal do konca meseca. Foto: Reuters

V primeru vložitve sporazuma v parlamentarni postopek je njen vodja Panos Kamenos napovedal, da ga ne bodo podprli, grozil pa je tudi z izstopom stranke iz vlade, kar bi v Grčiji lahko sprožilo predčasne volitve. Kamenos, ki je sicer tudi grški obrambni minister, je že večkrat zahteval referendum o sporazumu, ki sta ga državi po desetletjih spora o imenu Makedonije sklenili 17. junija lani.

Cipras je v minulih dneh napovedal, da bo v primeru izgube podpore Anela v parlamentu zahteval glasovanje o zaupnici, še preden bo v parlamentarni postopek vložil ratifikacijo sporazuma s Skopjem. Če mu ne bo uspelo zagotoviti podpore 151 poslancev, bo končal še nekaj reform, preden bo razpisal predčasne volitve, je dejal Cipras, čigar vladi se mandat sicer izteče oktobra.

Javnomnenjske ankete v primeru volitev Ciprasu nakazujejo manjšo podporo od vodje konservativne opozicijske Nove demokracije Kiriakosa Micotakisa, ki je že napovedal, da bo nasprotoval sporazumu z Makedonijo. Številni Grki sporazumu z Makedonijo in novemu imenu Republika Severna Makedonija nasprotujejo zaradi istoimenske grške pokrajine in povezav z grško dediščino.

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • jape / 12.01.2019. ob 00:24 +4 - 1

  Bravo Makedonci!!! Zame boste vedno MAKEDONCI. Ampak v določenih trenutkih je treba čustva potisniti v ozadje in biti racionalen. Neverjetno sem ponosen na vas in rad vas imam.

  +4 - 1
 • Cene / 12.01.2019. ob 09:04 +2 0

  Ah, ta čarobni Balkan - Tisti občutek, ko najbolj južna republika ex-Jugoslavije postane Severna. Neprecenljivo.

  +2 0
 • sanfrancisco / 12.01.2019. ob 09:15 +2 0

  Včasih pač ne gre z glavo skozi zid. Grki bi jih blokirali še tisoč let. Upam samo, da ne bodo Grki postavljali še kakšnih nesprejemljivih pogojev.

  +2 0
delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin